آغازی بر پایان صهیونیستها
لایههای عمیق اعتراض در سرزمینهای اشغالی، رژیم صهیونیستی را به مرز فروپاشی نزدیکتر کرده است
بهاره محبی- روزنامهنگار
«امروز روز نابودی اسرائیل است»؛ در میان سیل بیشماری از واکنشها و اظهارنظرهای مختلف درباره تصویب طرح جنجالی دولت رژیم صهیونیستی برای تغییر نظام قضایی در سرزمینهای اشغالی، این جمله یائیر لاپید، نخستوزیر سابق و یکی از رهبران اپوزیسیون را میتوان چکیده آن چیزی خواند که امروز در سرزمینهای اشغالی در جریان است.
با وجود چندماه اعتراض گسترده، ائتلاف راست افراطی به ریاست بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیمصهیونیستی، توانست پیشنویس قانون تغییر نظام قضایی موسوم به «لغو برهان معقولیت» را در پارلمان این ژریم (کنست) به تصویب برساند، اقدامی که بهگفته اغلب کارشناسان، با توجه به حجم گسترده مخالفتها که طیفهای مختلف اجتماعی، نظامیان و حتی متحدان خارجی کلیدی این رژیم ازجمله آمریکا را در برمیگیرد، میتواند آغازی بر پایان این رژیم اشغالگر باشد.
بهگزارش خبرگزاری آلمان، دولت نتانیاهو همواره قوه قضاییه را به دخالت بیش از حد در تصمیمات سیاسی متهم میکند؛ حال با قانون جدید، دیوان عالی دیگر نمیتواند تصمیمهای دولت یا صلاحیت هر یک از وزیران را نامناسب ارزیابی کند. از آنجایی که سرزمینهای اشغالی فاقد یک قانون اساسی مدون است و ساختار دولت بر پایه مجموعهای از قوانین موضوعه قرار دارد، نهاد دیوان عالی از جایگاه مهمی برخوردار بود و حال منتقدان نگرانند که قانون جدید، موجب گسترش بیش از پیش فساد و در نتیجه تعیین خودسرانه پستهای مهم دولتی و اخراج کارکنان شود.
سیاست داخلی؛ فرصت طلایی تندروها
روزنامه نیویورکتایمز با اشاره به بحران بیسابقه سیاسی در سرزمینهای اشغالی نوشت که «با تصویب این طرح، نهتنها جناحهای لیبرال و میانهرو بلکه بخشی از جناح راست محافظهکار نیز نسبت به تبعات تعمیق شکاف سیاسی هشدار میدهد. یائیر لاپید، یکی از رهبر اپوزیسیون، با اشاره به چندپاره شدن حاکمیت در سرزمینهای اشغالی گفته که اقدامات کابینه نتانیاهو، امنیت اسرائیل و روابط بینالمللی تلآویو را نشانه رفته است. گروهی از کارشناسان با اشاره به قدرتگیری مهرههای تندرویی چون ایتمار بنگویر، وزیر امنیت داخلی بر این باورند که جریانهای افراطی کابینه کنونی نتانیاهو را بهعنوان فرصتی طلایی یافتهاند تا ماهیت رژیمصهیونیستی را از اساس تا جایی که میتوانند، تغییر دهند. سخنان بنگویر در واکنش به تصویب قانون تغییر نظام قضایی مبنی بر اینکه «این تنها آغاز است و اسرائیل یهودیتر شده است» نیز در همین راستا تفسیر میشود.
سیاست خارجی؛ منزویتر از همیشه
تصویب قانون جدید سیاست خارجی تلآویو را نیز عمیقاً تحتتأثیر قرار خواهد داد؛ بهویژه اینکه گفته شده دولت آمریکا صراحتا درباره تصویب این طرح به نتانیاهو هشدار داده بود. چند روز پیش از تصویب قانون جدید در کنست، روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز نوشت که دولت نتانیاهو در پاسخ به فشارهای آمریکا برای توقف طرح تغییر نظام قضایی و هشدار درباره لطمات جبرانناپذیر به رابطه 2 طرف، اعلام کرده که تلآویو مستقل است و فشار از خارج را نمیپذیرد. نیویورکتایمز همچنین فردای تصویب این قانون نوشت که اکنون زمان آن فرا رسیده که واشنگتن کمکهای خود را به تلآویو متوقف کند.
اما این همه داستان نیست. تصویب قانون جدید احتمالا فرایند عادیسازی روابط تلآویو با برخی از کشورهای عربی را نیز تحتتأثیر قرار خواهد داد؛ بهویژه اینکه پیش تر نیز برخی از اندیشکدههای صهیونیستی هشدار داده بودند که با تصویب این قانون و بازشدن دست تندروها در تلآویو برای تشدید اقدامات تحریکآمیز ازجمله افزایش حملات در کرانه باختری با سرعت بخشیدن به شهرکسازیها، احتمالا کشورهای عربی از حرکت در مسیر عادیسازی روابط پا پس خواهند کشید.
اقتصادی؛ فرار استارتآپها
پیش از تصویب قانون جدید، آژانس بینالمللی «فیچ ریتینگ» نسبت به تأثیر منفی تغییرات قضایی بر رتبه اعتباری اسرائیل و خروج سرمایههای خارجی از سرزمینهای اشغالی هشدار داده بود. اکنون در نخستین واکنشهای منفی به تصویب این طرح، بازار بورس سهشنبه (دیروز) در پی افت قیمت سهام و از ترس ریزش بیشتر بسته شد. همزمان خبرگزاری رویترز گزارش داد که بررسیها نشان میدهد حدود 70درصد از شرکتهای استارتآپ فعال در فلسطین اشغالی گامهای عملی خود برای ادامه فعالیت در خارج از آن را آغاز کردهاند. این در حالی است که بخش فناوری یکی از پیشرانهای اقتصاد رژیمصهیونیستی محسوب شده و 15درصد از تولد ناخالص اقتصادی را بهخود اختصاص داده و 10درصد از اشتغالزایی هم متعلق به این بخش است. به این مسئله اعتصابهای گسترده و همراهی اغلب شرکتهای بزرگ با معترضان به طرح تغییر نظام قضایی را اضافه کنید.
نظامی؛ تهدید جدی کودتا
شکاف گسترده در ارتش رژیمصهیونیستی و تمرد روزافزون نظامیان مخالف طرح نتانیاهو، یکی از جدیترین چالشهایی است که دولت رژیمصهیونیستی با توجه به تهدیدهای فزاینده خارجی با آن روبهرو است. یک روز پس از تصویب این قانون، المیادین گزارش داد که سربازان ذخیره در یگان نخبگان «شایت 13» و سایر یگانهای نخبه از خدمات ذخیره تبعیت نکردند. برخی منابع اسرائیلی نیز با اشاره به تمرد صدها نظامی در هفتههای گذشته و تلاش دولت برای برخورد با این پدیده از احتمال کودتای نظامی در سرزمینهای اشغالی خبر دادند. روزنامه صهیوینستی معاریو اما فراتر از این رفته و نوشته وقوع چنین پدیدهای با توجه به شرایط امروز اسرائیل کاملا توجیهپذیر است.
بخشی از واکنشها به تصویب تغییر نظام قضایی در سرزمینهای اشغالی
آغاز اعتصاب گسترده پزشکان در سرزمینهای اشغالی
شکایت کانون وکلای رژیم اسرائیل علیه قانون کنست به دیوان عالی
اولمرت: اسرائیل در مسیر جنگ داخلی قرار گرفته است
پسر نخستوزیر سابق رژیم صهیونیستی حزب نتانیاهو را استثمارگر خواند
نیویورکتایمز: زمان آن رسیده کمکهای آمریکا به اسرائیل متوقف شود
بنگویر، وزیر امنیت رژیمصهونیستی: این تنها آغاز است و اسرائیل یهودیتر شده است
شبکه۱۳ اسرائیل: نتانیاهو بلایی سر ارتش آورده که اصلاح آن سالها زمان میبرد
گانتز رهبر اپوزیسیون: اگر به قدرت برسیم مصوبه کنست (پارلمان) را لغو میکنیم
یائیر لاپید نخستوزیر سابق: نتانیاهو، عروسک خیمه شب بازی افراط گرایان شده است
روزنامه معاریو: با شرایط فعلی احتمال کودتای نظامی در اسرائیل توجیهپذیر است