روز شیرینکامی
جواد نصرتی
ما، بچه هر محله و هر شهری که باشیم، میدانیم بهترین کباب را کجا میتوانیم پیدا کنیم، کدام آرایشگر ردی از خود روی سرمان نمیگذارد، کدام طبیب حاذقتر است و البته و صد البته، شیرینیهای کدام قنادی لطیفتر، خوشمزهتر و تازهتر است. خیلی پیش میآید، که راهمان را کج و دور کنیم تا شیرینی خامهایهایتر و تازه فلان قنادی، و یا کشمشیهای نرم و لذیذ یکی دیگر را بخریم. قنادیها، شاید به چشم نیایند، اما جایگاهی غیرقابلجایگزین در زندگی ما دارند. شیرینی، بخشی از زندگی اجتماعی ماست و بعضی از حیاتیترین مراسم اجتماعی زندگی ما، که طبیعتا خواستگاری سرآمد همه آنهاست، بدون آن چیزی کم دارد. رابطه ازدواج و شیرینی چنان تنگاتنگ است که یکی از چندین مراسم ازدواج، که البته این روزها چندان دیگر باب نیست، شیرینیخوران نام دارد. قدیمتر هم، نشانکردهها و نامزدها را شیرینیخورده هم میخواندند. و این فقط بخشی از حضور شیرینی در حیات اجتماعی ماست؛ از عیادت گرفته تا چشمروشنی خانه نو و دیدارهای دوستانه، میلیونها ایرانی هر روز شیرینی بهدست این طرف و آن طرف میکنند و کام همدیگر را شیرین میکنند. این خوردنیهای لقمهای خشک وتر و لذیذ، محصول هنر و ذوق قنادانی است که معمولا ناشناس هستند و حالا قرار است از امسال، کمی ارج و قرب بیشتری پیدا کنند؛ از امسال قرار است یک روز ملی قناد داشته باشیم، تا در آن، به کسانی که سالهاست کام ما را شیرین میکنند و خودشان کمتر شناخته شدهاند، احترام بگذاریم و قدردان تلاش تاریخی آنها برای طعم بخشیدن به حیات اجتماعیمان باشیم. روز قناد، که همین امروز است، بعد از سالها تلاش و پیگیری اتحادیه دارندگان قنادی، شیرینیفروشی و کافه قنادی تهران، و با همکاری شورای فرهنگ عمومی کشور، انتخاب شده و قرار است بهزودی به تقویم رسمی کشور اضافه شود. قنادان، که شغلشان به درازای تمدن بشری است، در سراسر دنیا ارج میبینند و روزهای ملی زیادی برای آنها در کشورهای مختلف انتخاب شده است. گفته میشود عمر قنادی به مصر باستان و یونان باستان میرسد، جایی که با آرد و عسل، شیرینی درست میشده. شیرینیپزی به تمدنهای بعدی رسیده، و در قرن هجدهم، در فرانسه به اوج کمال رسیده است. با این حال هر تمدنی، فرهنگ شیرینیپزی خاص خود را دارد. از برساق گرفته در کردستان و غرب (نوعی نان معطر که با شیر و کمی شکر پخته میشود و کارکرد شیرینیهای رایج امروزی را داشته و تا حدودی حالا هم دارد)، تا انواع شیرینیها در یزد و اصفهان و تبریز و ارومیه و جاهای دیگر کشور، ما ایرانیها هم همیشه به فکر شیرین کردن کام خودمان و دیگران بودهایم و یکی از سرآمدان دنیا در پختن و تولید انواع شیرینی بودهایم. باشد که کام ما، چه امروز که روز قناد است و چه هر روز دیگری، شاد باشد.