در محتملترین سناریوی جمعیتی برای ایران، درصورت جبران کاهش باروری پس از دوره کرونا تا سال1403 و تداوم کاهش ملایم باروری تا 1.6فرزند، جمعیت کل کشور در سال۱۴۳۰ حدود 93میلیون و 632هزار نفر برآورد شده است. به گزارش همشهری، مرکز آمار در جدیدترین پیشبینی از تغییرات جمعیت ایران تا افق۱۴۳۰ شمسی، با تغییر سناریوهای باروری و مرگومیر در مقایسه با پیشبینیهای قبلی و حفظ اطلاعات و فرضیات مربوط به ارزیابی دادههای سرشماری و سناریوی مهاجرت، جمعیت برآوردشده برای ایران در 30سال آینده، 7میلیون و 668هزار نفر کمتر از پیشبینیها شده است. مرکز آمار در گزارش جدید خود در حالی جمعیت ایران در سال1430 را در محتملترین سناریو 93میلیون و 632هزار نفر برآورد کرده که در برآوردهای سال97، جمعیت ایران در سال1430 را بالغبر 101میلیون و 300هزار نفر تخمین زده بود.
جمعیت ایران در آینه آمار
در جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران از تغییرات احتمالی جمعیت کشور، با توجه به واقعیتهای موجود جامعه و شاخصهای محاسبهشده از سال۱۳۹۶ تا ۱۳۹۹، سناریوهای باروری و مرگومیر در مقایسه با پیشبینی قبلی تغییر کرده؛ اما ارزیابی دادههای سرشماری و سناریوی مهاجرت کماکان براساس پیشبینی قبلی باقی مانده است. در گزارش جدید، جمعیت ایران در افق1430 در 6سناریو مفروض باروری پیشبینی شده که براساس آن انتظار میرود جمعیت کشور در سال هدف در کمترین سطح به 95.3میلیون نفر و در بیشترین سطح به حدود 112.5میلیون نفر برسد. بررسیها حاکی از این است که در بدبینانهترین سناریو یعنی کاهش میزان باروری کل تا 1.3فرزند، جمعیت ایران در سال هدف به 90میلیون و 220هزار نفر و در خوشبینانهترین سناریو یعنی افزایش میزان باروری کل تا 2.5فرزند به حدود 102میلیون و 189هزار نفر خواهد رسید. در این گزارش، سناریوی جبران کاهش باروری پس از دوره کرونا تا سال1403 و ادامه کاهش شیب ملایم باروری تا 1.6فرزند بهعنوان محتملترین سناریوی مطرحشده که براساس آن جمعیت کشور در 30سال آینده به 93میلیون و 632هزار نفر خواهد رسید.
سناریوهای جمعیتی در 1430
برای پیشبینی جمعیت کل کشور تا افق 1430، شش سناریو درنظر گرفته شده ؛ براساس توضیحات مرکز آمار ایران، دلیل انتخاب سناریوها بهاینترتیب است که رقم 1.7تثبیت باروری با توجه به رقم محاسبه شده در سال1399 است. سناریوهای باروری 2.1 و 2.5 فرزند با فرض رسیدن به سطح جانشینی و بالاتر از سطح جانشینی با توجه به ایدهآلها و سیاستگذاریهای جمعیتی و بسیار خوشبینانه انتخاب شدهاند و سناریوی باروری 1.3فرزند بهعنوان بدبینانهترین سناریو تدوین شده است؛ اما جبران کاهش باروری پس از دوره کرونا (سال1403) و ادامه کاهش شیب ملایم باروری تا 1.6فرزند بهعنوان سناریوی محتملتر درنظر گرفته شده زیرا با توجه به مسائل فرهنگی و سنتی و تمایل خانوارها همراه با اثرگذاری سیاستهای جمعیتی و بهبود اپیدمی کرونا پس از واکسیناسیون عمومی و بهبود نسبی کسبوکارها، بهنظر میرسد از کاهش شدید باروری به سمت خیلی پایین جلوگیری کرده و در مقطع نسبتا کوتاهی مقداری از کاهش باروری بر اثر همهگیری کرونا جبران شود. از طرف دیگر پیشبینی میشود با افزایش سطح تحصیلات زنان، باروری کل کشور در سطحی فراتر از دیپلم و تقریبا نزدیک به سطح کارشناسی حدود فرزند 1.6برسد.
برآوردهای مرکز آمار از رشد جمعیت تعدیل شد
ایران 93/6 میلیونی در 1430
در همینه زمینه :