
مسافران این روزهای کربلا حتما بخوانند
7توصیه غذایی برای زائران اربعین

هرکس برای زیارت اربعین با پای پیاده مسیر نجف تا کربلا را طی کرده است، بدون شک خلوص و محبت موکبداران عراقی را در پذیرایی از زائران حسینی دیده و به حال آنها غبطه خورده است. اگر قصد عزیمت به کربلا را دارید و توفیق پیادهروی در این مسیر رویایی، نصیبتان شده ما برای شما چند توصیه غذایی داریم. البته ممکن است امسال بهعلت شیوع ویروس کرونا، پخش نذورات باز محدود شود اما دانستن این نکات تغذیهای خالی از لطف نیست.
مزاجتان را بشناسید
اگر مزاجتان را بهخوبی شناخته باشید باید حواستان به غذاهایی که در مسیر به شما تعارف میشود باشد. اگر مزاج گرمی دارید، از مصرف غذاهایی که طبع بدن را گرم میکنند پرهیز کنید. مثل غذاهای خیلی تند که ممکن است مزاج گرم شما را گرمتر کرده و با مشکلات پوستی و گوارشی روبهرو شوید. اگر مزاجتان سرد است، اصلا سراغ غذاهایی با طبع سرد نروید تا این سفر برای شما و گوارشتان بهخوبی سپری شود. اگر لاغر هستید غذاهای قابل هضم بخورید و تعداد وعدههایتان بیشتر، اما در حجم کم باشد. اگر هم جزو افراد چاق هستید از مصرف حجم بالای غذاهای سنگین پرهیز کنند.
غذاهای تند و چرب
مردم عراق به خوردن غذاهای سنگین، تند و چرب عادت دارند. شاید این سبک غذایی با گوارش ما ایرانیها چندان مطابقت نداشته باشد و درصورت مصرف زیاد این غذاها، معده شما اذیت شود. پیشنهاد میکنیم در مصرف غذاهایی سنگین عربی زیادهروی نکنید و حواستان هم به پخت کامل و نرم غذاها باشد تا معدهتان نفخ نکند یا یبوست سراغتان نیاید. کارشناسان تغذیه توصیه میکنند اگر ناچار به خوردن غذای نفاخ شدید، پودر زیره سبز، آویشن و نعنا هم میل کنید تا مشکلی برای گوارشتان در طول سفر ایجاد نشود. از تخممرغ آبپز غافل نشوید زیرا نسبت به نیمرو هضم راحتتری دارد و بهدلیل داشتن پوسته، بهداشتیتر طبخ و سرو میشود.
زیاده روی ممنوع
درست است که در مسیر غذاهای خوشطعم و مزه زیادی به شما تعارف میشود اما حواستان به سبک غذایی همیشگیتان باشد و زیادهروی نکنید. هر زمان که گرسنه شدید غذا بخورید. برای میانوعده از میوه و تنقلات سالم استفاده کنید. فراموش نکنید پرخوری و درهمخوری منجر به پری معده و سنگینی و کرختی و مانع از ادامه پیادهروی میشود. توصیه دیگر این است وقت غذا خوردن، دیگر راه رفتن را متوقف کنید و بهصورت نشسته و با آرامش کامل غذا بخورید. بهتر است پس از میل غذا چند قدم پیادهروی مختصر و سپس نیمساعت استراحت داشته باشید تا عملیات استقرار و هضم غذا بهخوبی انجام شود، سپس به پیادهروی ادامه دهید. غذاهای مانده، سخت هضم، سبزی و سالاد (بهدلیل عدماطمینان از شستوشوی بهداشتی) را هم کنار بگذارید.
خوردنیهای همراه
علاوه بر خوراکی خوشمزه و غذاهای لذیذی که عراقیهای مهماننواز برای شما تدارک دیدهاند، خود شما هم باید چند مواد غذایی متناسب با مزاجتان همراه داشته باشید. اگر مزاج شما گرم است بهتر است سماق، سنجد، آلو بخارا، برگه زردآلو و هلو، میوه تمرهندی تازه ملس، سرکه، گل پنیرک و بنفشه خشک، تخم خرفه و اسفرزه و روغنهای موضعی توصیه شده مثل روغن بادام، بابونه، بنفشه و میخک همراه داشته باشید. بهتر است مقداری هم سکنجبین همراه داشته باشید، زیرا این نوشیدنی برای همه مزاجها بهخصوص گرممزاجان مفید است. اگر مزاج شما سرد است حتما مقداری انجیر، بادام، پسته، عسل، نبات، نمک، پودر زیره سبز، بابونه، نعنا، مویز و خاکشیر به همراه داشته باشید.
ادویههای همراه ادویه کاربردی همراهتان باشد
نمک بهترین پاککننده و میکروبکش است و پیشنهاد میکنیم در این سفر مقداری نمک همراه داشته باشید. قبل و بعد از غذا کمی نمک بچشید یا در آب ریخته و دهانشویه و غرغره کنید. پودر لیمو عمانی هم بد نیست در گوشهای از کیف پیادهرویتان بگذارید. پاشیدن پودر لیمو عمانی روی غذاهای گرم و سنگین پیشنهاد میشود، چون به مهار تولید صفرای مازاد و حرارت زائد بهخصوص در مزاجهای گرم کمک میکند. البته استفاده از دمکرده لیمو با آب جوش یا نوشیدن چای لیموعمانی که گاهی حین پیادهروی به زائران داده میشود هم توصیه میشود. همچنین اگر غذا سنگین بود یا حرارت بدن بالا رفت میتوانید از سرکه و سماق هم استفاده کنید.
بمب انرژی یادتان نرود
کسانی که مزاجهای سرد دارند برای انرژی گرفتن و گرم شدن، انجیر و بادام خامی که داخل پوسته باشد یا پسته و مویز همراه داشته باشند و به دفعات و به میزان کم حین پیادهروی مصرف کنند. برای تامین انرژی سریع، عسل گزینه مناسبی است. میتوانید عسل را بهتنهایی مزه مزه کنید یا بمکید یا همراه با آبلیمو آن را جرعه جرعه بنوشید. در مسیر پیادهروی، ممکن است طبق طبق خرما به شما تعارف شود اما یادتان باشد نباید در خوردن خرما زیادهروی کرد. مصرف زیاد خرما برای مردم ایران و بهخصوص مردم اهل مناطقی که زیاد خرما نمیخورند مناسب نیست، چون خرما با تولید اخلاط زیادی همچون صفرا و سودا فرد را دچار آلرژی، خشکی و جوشهای پوستی و حرارت و گرمی خون میکند.
نوشیدنیهای خوب و بد
در مسیر پیادهروی، موکبدارانی را میبینید که دلههای قهوه را در دست دارند و بدون آنکه روی اجاقی باشد، قهوه داغ را به زائران هدیه میکنند. توصیه میکنیم از نوشیدن قهوههای خیلی تلخ و غلیظ عراقی که بوی سوختگی دارد بهشدت بپرهیزید، چون سازگار با مزاج ایرانیها نیست. مصلح قهوه، انجیر و بادام است. از مصرف چای زیاد حتی اگر رقیق باشد اجتناب کنید، چون سبب خشکی مزاج میشود. بهترین و مناسبترین نوشیدنی برای همه افراد، آب جوشیده ولرم شده همراه با عسل (انواع یکنفره بستهبندی شده) و لیموترش تازه و گلاب است. استفاده از گلاب و خوردن و بوییدن و ریختن آن روی بالش و چفیه توصیه میشود.