
روستای فلفلی
بیزه در استان خراسان رضوی از دهه 70 با رونق کاشت فلفل به شهرت رسید

محمود مولایی - روزنامهنگار
بیزه، روستایی که زمانی باغهای بسیار و درختان سربهفلک کشیده داشت حالا قطب تولید فلفل در کشور است؛ یکی از اصلیترین تولیدکنندههای فلفل که رتبه اول کشوری را از نظر سطح کشت و تولید فلفل قرمز دارد. این روستای خراسان رضوی البته بهدلیل اشتغالزایی با تولید فلفل شهره است و با داشتن درختان کهنسال سرو در سالهای اخیر مورد توجه گردشگران هم قرار گرفته است.
30سال فلفلکاری
فلفلهای روستای بیزه از ابتدای دهه 70 به شهرت رسید و تولید انبوه این محصول ارزشمند سبب شد اغلب اهالی روستا به کشت فلفل بپردازند. یکی از تولیدکنندههای فلفل در روستای بیزه به همشهری میگوید: «40- 30 سال قبل در روستای بیزه فلفلکاری و تولید انبوه فلفل مرسوم نبود. این روستا باغهای بسیاری داشت و مردم بیشتر درختکاری میکردند و از محصولات باغی بهره میبردند.» مجید رضوی توضیح میدهد که کمآبی و شرایط آب و هوایی روستا دیگر اجازه نداد مردم باغداری کنند و از این رو، رویکرد اهالی روستا به مرور تغییر کرد و به تولید محصولاتی روی آوردند که نیاز به آب زیاد نداشت. او تأکید میکند: «با توجه به آب و هوای مناسبی که بیزه برای کاشت فلفل داشت از دهه 70تولید انبوه فلفل آغاز شد بهطوری که بیزه به قطب تولید فلفل در کشور تبدیل شد. حالا حتی روستاهای اطراف بیزه هم به فلفلکاری روی آوردهاند. در واقع بذر فلفل را از روستای ما تهیه کردند و به این کار مشغول شدند و شاهد یک اشتغالزایی خوب در منطقه هستیم.» بیزه 500خانوار دارد که 30درصد مهاجرت کردهاند، 20درصدشان به دامداری اشتغال دارند و 50درصد کشاورز هستند، یعنی کشت فلفل میکنند. رضوی البته تأکید میکند که در گذشته اهالی روستای فرومد برای مصرف خودشان فلفل تولید میکردند و جرقه اصلی تولید فلفل در روستای بیزه از روستای فرومد زده شد.
فلفلکوبی در بیزه
روستای بیزه در شهرستان داورزن و ۹۰ کیلومتری سبزوار در استان خراسان رضوی قرار گرفته است. در این روستا کارگاههای فلفلکوبی وجود دارد که در آنها فلفل خشک را آسیاب و بستهبندی میکنند. به همین دلیل، اهالی روستا فلفل مناطق دیگر را خریداری و پس از خشک کردن و آسیاب کردن به بازار عرضه میکنند. نکته جالبتر این است که فلفلهای هر منطقه کشور که طریقه به عمل آوردنش را نمیدانند، به بیزه منتقل میشود.
مکث
قناتها، تندی فلفل را تعیین میکنند
بهگفته تولیدکننده فلفل در روستا، بیزه بیش از 50قنات دارد. مجید رضوی درباره میزان تندی فلفلهای بیزه میگوید: «تندی فلفلهای بیزه بستگی به قناتها دارد. اگر قنات تولیدکننده پرآب باشد و هفتهای 2 تا 3 بار آبدهی کند، علاوه بر اینکه محصولش درشتتر، تندی آن هم کم میشود. برعکس، آبیاری کمتر و هوای گرم باعث تندی فلفل میشود.» بهگفته او، در بیزه برای کشت فلفل از کود شیمیایی استفاده نمیشود و محصول ارگانیک است.