
آش واسلی در سفره افطار کرمانشاهیها

حدود ۲۰۰سال قبل یک آشپز ماهر به نام عباسعلی در کرمانشاه نذر میکند که هر شب ماه رمضان در مسجد آشی خوشمزه تهیه کند تا مردم با آن آش افطار کنند. به گزارش همشهری، هنوز هم پس از گذشت 2قرن نزدیکیهای افطار عطر آش عباسعلی در کوچههای کرمانشاه میپیچد. این آش بهدلیل داشتن گوشت و حبوبات یک وعده بسیار خوشمزه و مقوی است. آش عباسعلی یا «واسلی» یکی از آشهای سنتی و مشهور کرمانشاه است که در ماه مبارک رمضان از افطاریهای پرطرفدار محسوب میشود. در این آش از گوشت، نخود، لوبیا، عدس، پوره گندم، سبزیجات معطر، روغن کرمانشاهی و ادویه استفاده میشود و مزهای خاص دارد.
این آش پر از ترکیبات خوشمزه و مقوی به نام آشپز آن یعنی عباسعلی در کرمانشاه معروف و به یکی از غذاهای مورد علاقه مردم تبدیل شدهاست.
یاد عباسعلی هم در هرماه رمضان بر سر سفرههای افطاری مردم زنده میشود و مردم با این عقیده که چنین آشی متبرک و خوشیمن است، آن را نذری میدهند. پخت این آش از صبح زود تا عصر طول میکشد تا همه مواد آن خوب بپزد و له شود.
آش عباسعلی کرمانشاه بهواسطه لعابی که دارد، آشی کشدار و خوشمزه است. با توجه به قدمت و اصالت، آش عباسعلي به ثبت ملی رسیده تا این میراث کهن برای سالهای بعد حفظ شود. سفره افطار کرمانشاهیها با خوراکیهایی ازجمله حلیم کرمانشاهی،آش عباسعلی،آش ترخینه، خورشت خلال، سیب پلو، خوراک چنگال، شیر برنج، کوفته، شله زرد و کله گنجشکی که همه با روغن اعلای حیوانی درست شدهاند، رنگین میشود.
البته در کنار شیرینی معروف ماهرمضان که زولبیاوبامیه باشد، شیرینیهای محلی کرمانشاهی مثل کاک و نان برنجی هم پای ثابت سفرههای رمضانی مردم این منطقه هستند که در کنار نان روغنی، شیره انگور، حلوا و خرما قرار میگیرند.
خوراک چنگال هم یکی دیگر از خوردنیهای پرطرفدارکرمانشاهی است که نوعی شیرینی محسوب میشود. این خوراک مخلوطی است از نان و روغن کرمانشاهی و شکر که به عقیده کرمانشاهیها، روزهدار را تا افطار نگه میدارد و حلیم کرمانشاهی خوردنی خوشمزه تقریبا پای ثابت همه سفرههای افطاری در کرمانشاه است.