پاکسازی بدن و هوا
چند نکته مهم از طب ایرانی برای روزهایی که آلودگی هوا هم محیط و هم بدن را تهدید میکند
شاید ندانید که خوردن غذاهای سنگین و دیرهضم مثل ماکارونی و کلهپاچه در روزهای آلوده اصلا توصیه نمیشود. این نکتهای است که دکتر غلامرضا کردافشاری، متخصص طب ایرانی در گفتوگو با همشهری تندرستی به آن اشاره میکند و میگوید: در این ایام سبک زندگی ما باید بهگونهای باشد که دچار یبوست نشویم چون مشکل گوارشی یبوست باعث تجمع مواد زائد در بدن میشود و بدن را بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای ناشی از آلودگی هوا میکند.» او چند توصیه برای مقابله با غول آلودگی هوا مطرح میکند که در ادامه میخوانید.
غذای سنگین نخورید
از خوردن غذاهای سنگین و دیرهضم مثل ماکارونی، لازانیا، قارچ، الویه، رشته، حلیم و کلهپاچه پرهیز کنید چون هوش طبیعی بدن (طبیعت مدبره) را مشغول و سرگرم هضم میکند و از مبارزه مؤثر در مقابل آثار سوءآلودگی هوا میکاهد. مصرف غذای دیرهضم و سنگین بدون تحرک کافی موجب تجمع مواد در بدن میشود و بدن را مستعد پذیرش مشکلات ناشی از آلودگی هوا میکند.
کاهش مصرف شیرینی
از مصرف زیاد شیرینی مخصوصا شیرینیهای خامهدار و قنادی پرهیز کنید، زیرا افراط در خوردن شیرینیها بهویژه در روزهای آلودگی هوا، بدن را مستعد عفونت اخلاط میکند.
خوراکیهای مفید
در روزهای آلوده، خوراکیهای مفیدی مثل سیب پوستکنده شیرین و رسیده، فالوده سیب با گلاب و زعفران و عرق بیدمشک و دارچین، شربت گلاب و زعفران و خاکشیر، پونه، انجیر خشک، آب نارنج، به، مربای به و مربای بالنگ مصرف کنید. همه این خوراکیها باعث تقویت طبیعت مدبره بدن میشود تا در مبارزه با آلودگی هوا موفقتر عمل کند. ضمن اینکه موادی مثل دارچین، زعفران و پونه ضدعفونت اخلاط هم هستند.
بدن را ضدعفونی کنید
در غذاها از سیر، پیاز، ترشیها و سرکه بیشتر استفاده شود، مثلا سوپ پر پیاز یا آش آبغوره یا خورشها و غذاهای سبکی که از این مواد در آنها استفاده شده است. مصرف این مواد از دیدگاه طب رایج هم قابلقبول است چون مانع از تأثیر سوء آلودگی هوا در بدن میشود. از دیدگاه طب ایرانی سیر، پیاز و ترشیها نوعی ضدعفونیکننده بدن محسوب میشوند.
مراقب یبوست باشید
با خوردن خوراکیهای ملین مثل انجیر، آلوی خیسانده در آب، عسل و روغن زیتون به
ملینشدن مزاج خود کمک کنید. افرادی که دچار یبوست میشوند، بهدلیل تجمع مواد زائد در بدن، بیشتر مستعد ابتلا به بیماریهای ناشی از آلودگی هوا هستند.
پاکسازی هوا
سیر، پیاز، نارنج؛ هر کدام که در دسترس بود، قاچ کنید و در قسمتهای مختلف خانه یا محل کار بگذارید و هر ۱۲ ساعت آنها را تعویض کنید. این مواد ذرات آلوده هوا را بهخود جذب و هوای خانه و محل کار را پاکسازی میکنند.
یک قابلمه حاوی ۱۸ تا ۲۰ لیوان آب را روی حرارت بگذارید. نصف تا یک استکان سرکه داخل آن بریزید و بگذارید نیم ساعت بجوشد تا بخار سرکه در هوای منزل یا محل کار جمع شود. این کار به پاکسازی هوای محیط کمک میکند.
داخل به یا سیب را خالی کنید و مقداری گلاب و سرکه درون آن بریزید و روی شوفاژ یا بخاری قرار دهید.
سرکه و گلاب یا هر کدام را در دسترس بود داخل ظرف اسپری بریزید و روزی چندبار در هوای منزل یا محل کار اسپری کنید.