حبوبات نقش مهمی در تهیه غذا دارند که برخی از ما از آن غافلیم. از اینرو دانستن ترفندهایی برای استفاده از بنشنها، نیازمند داشتن مهارتهایي ساده و دمدستی است که با بهرهمندی از آنها میتوان ضمن دلپذیرتر کردن طعم غذا و ایجاد تنوع در سفره، از سنگین شدن معده پس از مصرف آنها پیشگیری کرد. خدیجه رحمانی، متخصص تغذیه ما را در بایدها و نبایدهای استفاده از حبوبات در تهیه غذا راهنمایی کرده است.
پروتئین؛مساوی با گوشت
حبوبات مواد مغذی متعددی دارند و از نظر ارزش پروتئینی بهعنوان مهمترین منبع پروتئین گیاهی تلقی میشوند و تقریبا پروتئین آنها با گوشت برابر است. برای پخت سریع حبوبات، بهتر است چندساعت قبل از مصرف، آنها را درون آب و نمک خیس کنید. یادتان بماند از نمک فقط هنگام خیساندن حبوبات استفاده کنید چراکه افزودن نمک هنگام پخت حبوبات، باعث سفتشدن آنها میشود.
حاوی ویتامینهای متعدد
در افراد بالغ، حبوبات میتوانند جایگزین گوشت باشند؛ چراکه حبوبات حاوی ویتامینهای گروهB، اسیدفولیک و مواد مغذی نظیر آهن، کلسیم، منیزیم و... هستند. انواع لوبیا منبع خوب روی است و عدس هم آهن فراوانی دارد. غیر از پروتئین، ویتامین و موادمعدنی، حبوبات انرژی، چربی و فیبر بالایی دارند که در پیشگیری از بیماریهای دستگاه گوارش بسیار مؤثر هستند. تنها مشکل حبوبات، این است که بهدلیل داشتن برخی کربوهیدراتهای غیرقابل هضم که بهعنوان فیبر در آنها وجود دارند، در بعضی افراد ایجاد نفخ میکنند. بنابراین توصیه میشود قبل از مصرف، حبوبات را خیسانده و نفخ آنها گرفته شود.
قرار دادن حبوبات در آب جوش
حبوبات را درون آب به مدت یکساعت بجوشانید و یکساعت دیگر هم اجازه دهید تا حبوبات درون آبجوش خیس بخورند.
تأثیر جوششیرین و سرکه
جوششیرین قند طبیعی حبوبات را تجزیه و از نفخ جلوگیری میکند. کافی است یک قاشق چایخوری جوششیرین را به آب در حال جوش که حاوی حبوبات است اضافه و حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید حبوبات برای 4ساعت در این مخلوط خیس بخورند.
چرا و چطور بايد حبوبات بخوريم؟
در همینه زمینه :