![بامزه و بینمک](/img/newspaper_pages/1402/10-dey/28/farhang/20-02.jpg)
بامزه و بینمک
![بامزه و بینمک](/img/newspaper_pages/1402/10-dey/28/farhang/20-02.jpg)
فاطمه عباسی
شاید بهنظر تکراری بیاید. بارها و بارها در اینباره هم خواندهایم و شنیدهایم و به قول قدیمیها گوشمان از این حرفها پر است که نمک سم سفید است و خوردنش هزارجور عوارض دارد؛ اما آنچه بیش از همه این روزها باعث تعجب است، این است که با وجود همه این گفتهها و شنیدهها، هنوز هم گوی سبقت دست خودمان است و آمار مصرف نمک در کشورمان همچنان بالاست.
میگویند 3گرد سفید که به گردهای کشنده شهرت پیدا کردهاند در دنیا وجود دارد؛ نمک، شکر و هروئین! هروئین که تکلیفش مشخص است و آن را اگر کنار بگذاریم، مهلک بودن نمک و شکر به قدری است که حتی پزشکان نسل جدید معتقدند که نوزادان و کودکانی که در سالهای آغاز زندگی خود هستند بهتر است که اصلا با طعم این گردهای سفید آشنا نشوند. با این همه همچنان مصرف نمک توسط مردم ما با سرعت باورنکردنیاي رو به افزایش است؛ آنقدر که اخیرا هم وزیر بهداشت بار دیگر هشدار داده که مصرف این ماده در کشور ما چندبرابر میانگین مصرف جهانی است. معایب غیرقابل وصف نمک بر هیچکس پوشیده نیست و بیماریها و عوارض خطرناکی مثل فشار خون بالا را در پي دارد که بهدنبال مصرف آن دیر یا زود گریبان خیلیها را میگیرد. به همین دلیل هم قرار است پویش ملی «تغذیه سالم» توسط وزارت بهداشت از اول بهمنماه با موضوع نمک و شعار «انتخاب همه؛ نمک کم، اما تصفیهشده یددار» در کشور اجرایی شود. مسئولان وزارت بهداشت معتقدند که در بازار انواع مختلف نمک موجود است اما نحوه تهیه و اینکه چه استانداردی دارد، مشخص نیست و با عنوان نمک دریا و غیره عرضه میشود؛ درحالیکه مردم باید آگاه باشند که این نوع نمکها قابل مصرف نیستند و برای سلامتی ضرر دارند؛ چراکه انواع عناصر مختلف مانند سرب در نمکهای مختلف غیراستاندارد پیدا میشود که میتواند منجر به بیماریها و مشکلات جدی ازجمله سنگ کلیه شود. قرار است در این پویش که تا 15بهمنماه ادامه دارد، اطلاعرسانی در زمینه تغذیه سالم و فرهنگسازی برای مصرف درست نمک و لبنیات پرچرب انجام شود.