• پنج شنبه 11 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 30 رجب 1446
  • 2025 Jan 30
یکشنبه 15 مرداد 1402
کد مطلب : 198972
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Rgj9O
+
-

یخچال همگانی برای نجات زمین

یخچال همگانی برای نجات زمین

خیلی پیش می‌آید کاهویی که برای درست کردن سالاد خریده‌ایم را فراموش می‌کنیم و خراب می‌شود. یا نان زیادی در یخچال گذاشته‌ایم و سفری پیش می‌آید و نان باید دور ریخته شود. با این غذاها که سالم هستند چه باید کرد؟ دور ریختن آنها هم اسراف است و هم به زمین لطمه می‌زند. اینجاست که ایده خلاقانه یک بنیاد غیرانتفاعی در ژنو سوئیس می‌تواند راهگشا باشد. در این ابتکار، ‌یخچال‌هایی در سطح شهر گذاشته می‌شود تا افرادی که دغدغه محیط‌زیستی و البته غذاهای اضافی در یخچال خانه‌شان را دارند، غذاهای اضافی خود را آنجا بگذارند تا دیگرانی که به یخچال‌ها سر می‌زنند، درصورت نیاز آنها را بردارند. مخاطب اصلی این گروه البته نه شهروندان ‌که رستوران‌ها و مطبخ‌های خانگی هستند که طبیعتا غذای اضافی زیادی خواهند داشت. این ایده، بخشی از یک کارزار بزرگ‌تر در سراسر اروپاست که هدفش کمک به بهبود شرایط زمین، از طریق کاهش دورریز غذاهاست. شرکت «فری‌گو» تا حالا چندین یخچال را در معابری از ژنو گذاشته و شهروندان می‌توانند از آنها میوه، سبزی، غذا، نان و حتی شیرینی بردارند. هزینه اجرای این پروژه در سال حدود 40هزار دلار است و علاوه بر گروه‌های خیریه، شهرداری هم به آن کمک می‌کند. این پروژه، ‌رشد زیادی داشته و حالا 4 یخچال در مناطق استراتژیک شهر گذاشته شده و قرار است به‌زودی یک یخچال دیگر هم در یک نقطه دیگر شهر قرار داده شود. ماریان دلاوو مدیر این پروژه به آسوشیتدپرس گفته است که غذاها معمولا یک ساعت بعد از اینکه در این یخچال‌ها گذاشته می‌شوند توسط شهروندان برداشته می‌شود. در انبار کردن مواد غذایی، ‌مسائل بهداشتی و قوانین شهری بسیار جدی گرفته می‌شود و نباید غذاهای یخ‌زده و قوطی‌های باز شده و غذاهای نیمه‌پخته صنعتی در این یخچال‌ها گذاشته شوند. فری‌گو سرویسی را راه‌اندازی کرده است که با درخواست قبلی، در ساعات مشخصی به در خانه‌ها می‌رود تا غذاهای آنها را بگیرد و به یخچال‌ها در سطح شهر منتقل کند. یک خط ویژه هم برای رستوران‌ها راه‌اندازی شده تا از طریق آن، غذاهای استفاده نشده به این یخچال‌ها منتقل شوند.
استقبال از این طرح خیلی زیاد است و صبح‌ها که غذاها به یخچال‌ها می‌رسند، مردم صف بسته و آماده برداشتن آنها هستند. مدیران این طرح گفته‌اند که هر یخچال، در طول سال جلوی دورریز 3.2تن غذا را می‌گیرد. میزان برداشت محتویات این یخچال‌ها بسیار زیاد است به‌گونه‌ای که فقط 3درصد آن دور ریخته نمی‌شود. دولت سوئیس تخمین می‌زند که حدود یک سوم غذاهای تولید شده دور ریخته می‌شود. این میزان به‌صورت سرانه، 330کیلوگرم هر سال است. گفته می‌شود در سراسر دنیا هم سالانه حدود یک میلیارد تن غذا دورریز می‌شود. برای کشت محصولات غذایی، فرآوری و انتقال آنها میزان زیادی انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرد که با جلوگیری از دورریز غذاها، می‌توان میزان چشمگیری از این انرژی را ذخیره کرده و درنهایت به بهبود وضعیت زمین کمک کرد.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید