• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 21 تیر 1400
کد مطلب : 135647
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/lYyOJ
+
-

گفت‌وگوی همشهری با رئیس اتحادیه نانوایان سنتی

نرخ غیررسمی نان سنتی در تهران اعلام شد

گزارش
نرخ غیررسمی نان سنتی در تهران اعلام شد


درحالی‌که تأخیر و تعلل استانداری تهران در اصلاح نرخ نان ادامه دارد، نرخ‌های جدید و البته غیررسمی نان، با متوسط افزایش 47درصدی اعلام شد.
به گزارش همشهری، با اتحادیه نانوایان سنتی و سنگکی به استانداری تهران از تیر‌ماه سال گذشته مستندات خود را مبنی بر لزوم اصلاح نرخ ارائه داده‌اند اما ابلاغ نرخ جدید نان، در بلاتکلیفی به سر می‌برد،  با وجود ابلاغ و اجرای نرخ‌های افزایش‌یافته غیررسمی نان، استانداری تهران و سایر دستگاه‌های ذیربط از اصلاح و ابلاغ نرخ مصوب نان خودداری می‌کنند که این امر موجب عرضه چند‌نرخی و گرانفروشی انواع نان سنتی با استفاده از برخی افزودنی‌ها مانند کنجد، سیاه‌دانه، سبوس و... شده است.  در تازه‌ترین واکنش اتحادیه نانوایان تصمیم گرفتند نرخ‌های غیررسمی را برای این نوع نان‌ها با توجه به آرد یارانه‌ای (نوع یک) و آرد آزادپز (نوع2) را تصویب و اجرایی کنند،  نرخ‌هایی که قبلا مسئولان دستگاه‌های نظارتی اعمال آن را غیرقانونی و مشمول برخوردهای تعزیراتی قلمداد می‌کردند اکنون در واحدهای نانوایی سطح شهر تهران اجرایی شده است. نانوایان حتی افزایش 50درصدی قیمت نان سنتی را جوابگوی رشد هزینه تمام‌شده تولید نان در سال1400 نمی‌دانند و خواستار افزایش 100درصدی نرخ مصوب نان هستند.

حداقل قیمت سنگک 3هزار و 500تومان 
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی در گفت‌وگو با همشهری با بیان اینکه دولت از ابلاغ نرخ جدید نان خودداری می‌کند، گفت: ما نیز در انتظار ابلاغ نرخ‌های مصوب هستیم. اصغر پابرجا با بیان اینکه اکنون هزینه تمام‌شده هر قرص نان سنگک ساده به 3هزار و 500تومان افزایش یافته است، افزود: با این شرایط نانوایان مجبور به ابلاغ و اعلام نرخ‌های جدید برای نان سنگک هستند و با توجه به رشد هزینه تمام‌شده نان، نانوایان سنگکی به‌صورت کج‌دار و مریز با نرخ‌های متفاوت این نوع نان را پخت و به‌نحوی عرضه می‌کنند که قادر به ادامه فعالیت باشند. به‌گفته او، از ابتدای امسال علاوه بر افزایش سایر هزینه‌های سربار تولید نان، شرکت‌های حمل‌ونقل درخواست افزایش نرخ حمل آرد را ارائه کرده‌اند و مشخص نیست که این هزینه‌ها با ابلاغ‌نشدن نرخ جدید نان باید چگونه جبران شود. پابرجا با اعلام اینکه اکنون نانوایان سنگکی مشکلی برای تامین آرد مورد نیاز با نرخ مصوب ندارند، افزود: سهم اجاره‌بهای واحدهای نانوایی در رشد هزینه تمام‌شده تولید نان بیش از سایر مولفه‌های تولید بوده ‌و در برخی مناطق اجاره‌بهای مغازه‌های نانوایی بیش از 100درصد افزایش یافته است. او با بیان اینکه نانوایان چاره‌ای جز انتظار برای اصلاح نرخ نان ندارند، گفت: شرایط برای فعالیت واحدهای نانوایی بسیار دشوار شده و نانوایان در انتظار تصمیم‌گیری در مورد اصلاح نرخ نان در دولت جدید هستند.

نرخ غیررسمی نان سنتی با افزایش 47درصدی 
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی در گفت‌وگو با همشهری با بیان اینکه به‌دلیل تأخیر استانداری تهران در اصلاح و ابلاغ نرخ جدید نان، نانوایان سنتی به‌دلیل رشد چندین‌ساله قیمت تمام‌شده نان، از ابتدای امسال افزایش حداقلی را برای قیمت انواع نان سنتی یارانه‌ای و آزاد‌پز با افزایش وزن چانه خمیر اعمال کرده‌اند، گفت: نانوایان در حالی نان را به نرخ غیررسمی جدید می‌فروشند که استانداری از اعلام نرخ اصلاح‌شده و رسمی نان خودداری می‌کند. بیژن نوروز‌مقدم با اشاره به اینکه نانوایان چاره‌ای جز افزایش نرخ غیررسمی نان نداشته و اگر افزایش حداقلی نرخ نان را اعمال نمی‌کردند مجبور به تعطیلی بودند، افزود: هزینه‌های تولید نان طی 2سال اخیر بیش از 100درصد افزایش یافته، اما در یک دهه 1391 تا 1400 فقط 3بار شاهد تعدیل نرخ نان در سال‌های 91، 93 و 98 بودیم. با این شرایط نانوایان از ابتدای امسال نان را به نرخی که خودشان مصوب کردند با افزایش وزن چانه خمیر عرضه می‌کنند زیرا با اعلام نرخ‌های مصوب نان در سال‌98 وزن چانه خمیر برای جبران هزینه تمام‌شده تولید به حدی کاهش یافته بود که به افت کیفیت و افزایش دورریز نان منجر شده بود و به ناچار نانوایان وزن چانه خمیر را افزایش دادند. او با بیان اینکه حداکثر افزایش غیررسمی نان در اتحادیه نانوایان بین 45 تا 47درصد بوده است، در مورد نرخ‌های غیررسمی اعمال‌شده نان سنتی از ابتدای امسال، گفت: میزان افزایش قیمت نان سنتی بنا بر آرد نوع یک(یارانه‌ای) و نوع2 (آزادپز) متفاوت بوده است؛ به‌نحوی که در انواع نان سنتی تولیدی ساده با آرد نوع یک، قیمت نان لواش با افزایش وزن چانه خمیر از 130 به 140گرم از 300تومان قبلی به 450تومان، بربری با افزایش وزن چانه خمیر از 510 به 530گرم به هزار و 500تومان، تافتون با افزایش وزن چانه خمیر از230 به 250گرم و نرخ قبلی 550تومان به 800تومان، سنگک از 1200به 2هزار تومان، تافتون گردون جدید 200گرمی 600تومان و نان خراسانی 300گرمی به هزار تومان افزایش یافته است. نوروز‌مقدم در مورد نرخ ‌انواع نان سنتی با آرد نوع2(آزادپز) افزود: نرخ نان لواش با افزایش وزن چانه خمیر از 170 به 180گرم از نرخ 450 تومان قبلی به650 تومان، تافتون تنوری با افزایش وزن از 250 به 280گرم و قیمت قبلی 850تومان به هزار و 200تومان، بربری با افزیش وزن چانه خمیر از 580 به 600 گرم و نرخ قبلی 1500 تومان به 2هزار و 250 تومان افزایش یافته است. همچنین نرخ نان تافتون گردون با دستگاه‌های جدید (بین تافتون تنوری و گردون سابق) با وزن 200گرم و قیمت 900 تومان و نان خراسانی با وزن چانه خمیر 300گرم، هزار و 500 تومان تعیین و اعلام شده است.

تأثیر افزایش هزینه حمل آرد بر گرانی نان 
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی در مورد تأثیر درخواست شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی برای افزایش کرایه حمل آرد بر قیمت تمام‌شده نان، گفت: شرکت حمل‌ونقل بین‌المللی حدود یک‌ماه پیش طی نامه‌ای به اتحادیه نانوایان و استانداری تهران خواستار افزایش هزینه کرایه حمل هر کیسه 50کیلوگرمی آرد در کارخانه‌های تهران از 2هزار و 200به 5هزار تومان و از کرج به تهران به کیسه‌ای 6هزار تومان شد اما نانوایان اعلام کردند تا زمانی که نرخ نان اصلاح نشود، قادر به پذیرش این افزایش هزینه نیستند.
 نوروز‌مقدم افزود: اخیرا این شرکت مجددا طی نامه‌ای اعلام کرده که نرخ اعلام‌شده قبلی برای کرایه حمل آرد مربوط به سال‌99 بوده و در سال‌1400 باید کرایه حمل هر کیسه آرد از کارخانه‌های تهران به 6هزار و از کرج به تهران به 8هزار تومان افزایش یابد اما نانوایان نمی‌توانند زیر بار این نرخ‌ها بروند. 
به‌گفته او، اما بخش حمل‌ونقل نیز با مشکل مواجه است و نانوایان بیم آن دارند که مانند سال گذشته که آرد با وقفه حمل و در نهایت نیز نانوایان مجبور به پذیرش افزایش کرایه حمل شدند، اکنون نیز همین روند تکرار شود؛ چرا‌که اگر آرد حمل نشود، نانوایی تعطیل می‌شود. او افزود: با وجود این مقرر شده تا با برگزاری نشست‌هایی در مورد نرخ کرایه حمل آرد به توافق برسیم و در این چارچوب از مسئولان می‌خواهیم تا نرخ جدید نان را رسما اعلام کنند تا دست نانوایان در پذیرش اینگونه هزینه‌های سربار و افزایش نرخ دستمزد کارگران باز باشد.
نوروز‌مقدم تأکید کرد: متأسفانه با وجود ارائه مستندات افزایش هزینه تمام‌شده تولید نان و پذیرش آن توسط دستگاه‌های ذیربط، نانوایان سنتی همچنان در انتظار اصلاح نرخ نان هستند اما در روزهای پایانی فعالیت دولت کنونی و آغاز به‌کار دولت آینده، فعلا نانوایان برای اصلاح نرخ نان گرفتار شده‌اند.

   تحمیل زیان خاموشی‌ها به گندم، آرد و نان


رئیس اتحادیه نانوایان سنتی در مورد تأثیر خاموشی‌های اخیر برق بر تولید و عرضه نان، گفت: متأسفانه اکنون به‌دلیل خاموشی حداقل 2ساعته برق در مناطق مختلف کشور، نانوایان به‌دلیل خراب و ترش‌شدن خمیر، مجبور به دورریختن آن هستند. نوروزمقدم افزود: این دورریز در حالی است که آرد و نان کالایی استراتژیک بوده و دولت‌ها مجبور به تهیه آن برای تامین رزق مردم با پرداخت یارانه هستند اما با 2ساعت قطعی برق حداقل 2کیسه آرد در هر واحد نانوایی از بین می‌رود و علاوه بر ضرری که از محل آرد، مواداولیه، کارگر و... حدود 250 تا 300هزار تومان ضرر به هر واحد نانوایی وارد می‌شود. او افزود: از سوی دیگر مردم در ساعت قطعی برق برای تامین نان به نزدیک‌ترین منطقه‌ای که برق و واحد نانوایی فعال دارد مراجعه می‌کنند که این موجب ازدحام جمعیت، شیوع بیماری کرونا و کمبود نان و سهمیه آرد در اینگونه مناطق در نانواخانه‌هایی می‌شود که بیش از سهمیه آرد فروخته‌اند. رئیس اتحادیه نانوایان سنتی گفت: از سوی دیگر اکنون نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم از کشاورز حدود 5هزار تومان است و با دورریز حداقل 2کیسه گندم (نزدیک 100کیلوگرم) به‌دلیل قطعی برق و خرابی خمیر، دولت باید با هربار قطعی برق در هر واحد نانوایی 500هزار تومان زیان پرداخت کند. او افزود: بر این اساس طی نامه‌ای به اتاق اصناف و سایر دستگاه‌های ذیربط به دولت پیشنهاد دادیم تا برای جلوگیری از زیان بیشتر مردم، نانوایان و دولت، دستگاه‌های ژنراتور برق با ارز 4هزار و 200تومانی وارد و در اختیار نانوایان قرار گیرد. نوروزمقدم افزود: به فرض وجود 100واحد نانوایی در یک منطقه، با قطعی 2ساعته برق و هدررفتن 2کیسه آرد که نیازمند 100کیلوگرم گندم است حدود10تن گندم از بین می‌رود که با احتساب نرخ هر کیلوگرم 5هزار تومانی خرید تضمینی گندم، حدود 50میلیون تومان سرمایه بیت‌المال حیف و میل می‌شود. در درازمدت نیز باید به سمت استفاده از پنل‌های خورشیدی در مغازه‌های نانوایی حرکت کنیم تا درصورت قطعی برق، تامین نان مردم با مشکل مواجه نشده و سرمایه‌های ملی حیف و میل نشود.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید