• جمعه 14 دی 1403
  • الْجُمْعَة 3 رجب 1446
  • 2025 Jan 03
یکشنبه 2 دی 1403
کد مطلب : 244019
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/GZ16L
+
-

مدیریت مادرانه در تهران

سهم بانوان در مدیریت پایتخت بیشتر شد

گزارش
مدیریت مادرانه در تهران

پروانه بهرام نژاد-دبیر گروه شهری

امروز دیگر زنان تنها مدیریت خانه و خانواده را به‌عهده ندارند بلکه در کنار نقش مادری و همسری، مسئولیت‌های اجتماعی هم دارند. همچنین در عرصه‌های مختلف ورزشی، هنری، علمی، فرهنگی و.. نشان دادند که زنان هم می‌توانند افتخارآفرین باشند. در حوزه مدیریتی هم درخشش زنان بر کسی پوشیده نیست. حضور زنان در رده‌های بالای مدیریت شهری نشان از توانایی آنها دارد و تورق کارنامه کاری‌شان بیانگر موفقیت‌هایشان در اداره امور شهر است. هفته زن فرصتی شد تا مدیریت شهر با نگاه زنانه را به قلم بانوانی که نقش‌های مهمی در مدیریت شهری برعهده دارند را بررسی کنیم.

صبوری مادرانه در کار
فاطمه تنهایی، شهردار منطقه8 مادر2فرزند/دختر


موفقیت یک مدیر خانم که اگر مادر هم باشد را نمی‌توان به نام خودش ثبت کرد. این تجربه زیسته زنی است که سال‌ها مدیر بوده و بیش از آنکه در منزل باشد، بیشترین زمان و جوانی‌اش را درگیر کار و فعالیت‌های اجتماعی بوده است. اگر از خودم بخواهم بگویم من‌ زاده زنی قدرتمند و قوی هستم، چشم که باز کردم همیشه زنی را دیده‌ام که محور تمام تصمیمات منزل و فامیل بوده، با آنکه سواد آکادمیک و دانشگاهی ندارد. اقتصاددان بسیار خوبی است، مدیریت زمان را از او آموخته‌ام و صبر که میوه آن همیشه شیرین است را از مادرم فرا گرفتم و مهم‌تر از همه در زمینه اعتقادات، نوع پوشش، علاقه‌ام و خادمی در راه اهل‌بیت(ع) شاگرد مادر بوده‌ام. پس از ازدواج، تو دیگر تنها نیستی و اگر همراهی همسر و شریک زندگی‌ات نباشد با میزان ساعت طولانی‌ای که در منزل نیستی حتما زندگی به تلاطم کشیده خواهد شد. این یک اصل است که آرامش محل کار بایستی از منزل تامین شود که اگر دل نگران خانه و فرزندانت باشی مطمئنا بر کیفیت و بازدهی کار تأثیر خواهد داشت. اینها را گفتم که توضیح دهم من همسر مردی به غایت آرام و صبور که‌ زاده زنی است با همین خصوصیات، که مهربانی و گذشت را هم می‌توان به آن افزود.

 مادری من بیشتر کیفی است
من اندک ساعتی در روز در کنار دخترانم هستم و مادری من بیشتر کیفی است و عنایت خداوند در این مسیر سخت، اعطای 2فرزند دختر بود که درک شرایط شغلی مادر از معجزات پروردگار است. خدای من شاهد است که تاکنون گله‌مندی از سوی دخترانم بابت تراکم کاری و حضور اندکم در منزل نداشته‌ام. همیشه مهر و محبت فرزندانم شامل حالم شده که فقط ذکر یک نمونه در این 39‌ماه که مسئولیت شهردار منطقه8 را داشته‌ام، موید معجزه پروردگار است. به‌رغم اینکه دخترانم کوچک هستند و معمولا فرزند کوچک نیمه‌شب مادر را برای رفع تشنگی یا موضوعات دیگر بیدار می‌کنند. اما در این 39‌ماه نیمه شبی من را بیدار نکرده‌اند و تأکیدشان این است که «مامان خسته است و خواب مامان کم.» و همیشه این همراهی توسط همسرم با دخترانم بوده است. شغل شهردار منطقه در میان عوام کاملا مردانه تعریف شده است و ماه‌های اولیه فعالیتم در منطقه، شهروندان دنبال شهردار مرد بودند اکنون با عنایت و لطف خداوند مهربان و با همکاری همکاران پر تلاش و خوبم در منطقه8، توانستیم بیش از حد متوسط رضایت مردمی را کسب کنیم، همه حاصل چاشنی زنانه و مادرانه‌ای است که در کار دارم.

 دوری از تصمیمات هیجانی و ناگهانی
شاید یکی از تفاوت‌های مدیریت مردانه و زنانه میزان صبوری بانوان در کار است. مدیران زن صبورتر و باگذشت‌تر هستند که همین خصلت مادرانه در کار باعث می‌شود منطقه از تصمیمات هیجانی و ناگهانی دور و آرامش در منطقه حاکم باشد که در آرامش، کار در می‌آید و به سرانجام می‌رسد. همین خصلت مادرانه، تربیت نیرو و جانشین‌پروری برای مدیر زن یک اولویت می‌شود که لازمه تربیت نیرو، صبر است. از سختی کارم نمی‌گویم که خودم عاشق کارم هستم، کار شهردار منطقه مانند رود زنده است که در این مسیر دعا و حتی ناراحتی مردم با آن آمیخته شده و رستگار آن است که بتواند در خدمت به مردم برای خود توشه جمع کند و این مهم‌ترین و اولویت‌ توصیه و دستور شهردار تهران است که اگر برای مردم خوب نوکری کردید، خداوند در همه کارهایتان برکت را ساری و جاری خواهد کرد. باید اینجا  از اعتماد شهردار تهران به بنده به‌عنوان تنها شهردار زن پایتخت  تشکر کنم . در این مسیر سخت اگر اندک موفقیتی داشته‌ام یا اگر کار خیری کرده‌ام امیدوارم خداوند قبول کند. همیشه درنظرم هست و از پروردگار خواسته‌ام که دیگرانی که در این مسیر کمک و همراه بوده‌اند، شریک کارهای خیرم قرار دهد. همه اینها را گفتم که زنان کشورم بدانند که من هم حساسیت‌های زنانه و مادرانه خود را دارم و محال است که مادر باشی و  به آینده و تربیت فرزندانت بی‌اعتنا باشی، اما دختران من در نبودم بهره‌مند و سعادتمند از مادری، مادر خودم و مادر همسرم  هستند تا پایان عمر دست‌بوس‌شان هستم. و نکته آخر اینکه  زنان مدیر و کارمند در نقش‌های دختری، خواهری، همسری و مادری نیز باید ظاهر شوند و مدیریت این نقش‌ها در کمال آرامش فقط از زن برمی‌آید.

بانوان وظیفه مادری و همسری را فراموش نمی‌کنند
نرگس معدنی‌پور/ رئیس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای اسلامی شهر تهران
مادر 2فرزند/ یک پسر یک دختر




سال‌هاست که در عرصه‌های مختلف مدیریت شهری مسئولیت داشته‌ام و به تجربه شخصی خودم معتقدم که بانوان بالقوه مدیر هستند. مسئولیت خانه و خانواده همیشه بر عهده زنان است؛ چه به‌عنوان دختر خانواده، چه همسر و چه مادر. به‌نظر من هر دختری که به دنیا می‌آید، ویژگی‌های تدبیر و درایت و مدیریت در خونش وجود دارد.زمانی که دختران به سن جوانی می‌رسند و ازدواج می‌کنند، به‌عنوان همسر و مادر، این ویژگی‌ها را در عمل نشان می‌دهند. در عرصه اجتماع هم به‌نظر من زنان بیش از هرکس دیگری می‌توانند در مدیریت موفق باشند، اگر مسئولیت‌های مدیریتی به آنها سپرده شود. من سال‌ها در شهرداری تهران در سطوح میانی و حتی ارشد مسئولیت مدیریت را برعهده داشته‌ام و همیشه تلاش کرده‌ام با ویژگی‌های زنانه‌ام این مسئولیت را انجام دهم.به‌نظر من زنان هیچ نیازی ندارند که رفتارهای غیرمعمول داشته باشند تا در حوزه مدیریت موفق شوند. آنها ویژگی‌های خدادادی زیادی دارند که می‌توانند چندین کار را همزمان انجام دهند بدون اینکه کیفیت کارشان کاهش یابد. زنان برنامه‌ریزان بسیار خوبی هستند و از وقت خود به خوبی استفاده می‌کنند. همچنین، آنها حساسیت بالایی دارند و دقت نظرشان در حوزه مدیریت شهری بسیار حائز اهمیت است.

 سلامت کاری بانوان
یکی از ویژگی‌های ضروری برای یک مدیر، سلامت کاری است. تجربه نشان داده که مدیران زن معمولاً این سلامت کاری را بیشتر رعایت می‌کنند و تلاش می‌کنند کارشان را به بهترین نحو انجام دهند. همچنین، جلب مشارکت یکی دیگر از ویژگی‌های زنان در حوزه مدیریت است. آنها معمولا به‌صورت تیمی کار می‌کنند و از نظرات دیگران بهره می‌برند. دراین میان مدیریت شهری نیازمند زمان زیادی است و شهردارشدن کار آسانی نیست. شما باید در همه حوزه‌های شهری تصمیم‌گیری کنید، به‌ویژه در شهری مانند تهران که چالش‌های زیادی دارد و گاهی باید در شرایط بحران تصمیمات مهمی بگیرید. این تمرکز نیازمند ویژگی‌هایی است که زنان دارند.
در مورد تجربه شخصی خودم، وقتی شهردار منطقه بودم، وقت زیادی از من گرفته می‌شد. اما تلاشم این بود که با مشارکت خانواده کارها را پیش ببرم. از وقتی ازدواج کردم، بلافاصله شاغل شدم و خداوند به من 2فرزند عطا کرد. در کنار کارم، فرزندانم بزرگ می‌شدند و تلاشم همیشه این بود که از ظرفیت خانواده و با مشارکت آنها کارها را انجام دهم. انصافا همسرم همیشه همراهی و حمایتم کردند و بچه‌ها نیز در کارهای خانه کمک می‌کردند. من دوست نداشتم هیچ کاری را به کسی دیگر بسپارم؛ ما همیشه باهم کارها را انجام می‌دادیم و اینطور نبود که به کسی دیگر سپرده شود. چون وظیفه من به‌عنوان همسر و مادر این بود که کارهای خانه را خودم انجام دهم.

موفقیت با مشارکت همسر و فرزندانم
مشارکت خوب خانواده خیلی به من کمک کرد، ابتدا مشارکت همسرم و سپس مشارکت بچه‌ها. ما همیشه سعی می‌کردیم کارها را با همکاری یکدیگر انجام دهیم. برای مثال، در زمان خانه‌تکانی، سعی می‌کنیم هر کدام قسمتی از کار را به‌عهده بگیریم. من خودم در آخر هفته‌ها همه تلاشم را می‌کنم تا خانه‌ام را تمیز کنم.
ما خانم‌ها وقتی در حوزه اجتماع کار می‌کنیم، یکی از ویژگی‌های خوبمان برنامه‌ریزی است. به‌نظر من، این ویژگی به ما کمک می‌کند تا بهتر از هرکس دیگری که شغلی ندارد، برنامه‌ریزی کنیم. من شخصا همیشه سعی کرده‌ام خانه‌ام تمیز باشد تا نیازی به تمیزکاری ناگهانی نباشد. البته در ایام نزدیک به عید، همه خانه‌تکانی می‌کنند و ما هم انجام می‌دهیم، اما در طول سال تلاش می‌کنم که با برنامه‌ریزی به کارهای خانه و آشپزی برسم و همچنین وظایف اجتماعی‌ام را انجام دهم.الان در بیست و هفتمین سال خدمت خود هستم و تقریبا به انتهای کارم نزدیک می‌شوم. در هر مرحله‌ای که وظایفم سنگین‌تر یا سبک‌تر بوده، تلاشم همیشه این است که با برنامه‌ریزی کارهایم را انجام دهم بدون اینکه خللی در کار خانواده ایجاد شود.

 خانواده اولویت اول بانوان
این نکته مهم است که خانم‌ها در هر نقش و وظیفه‌ای که دارند، هیچ وقت وظیفه مادری، همسری و خانوادگی خود را در اولویت چندم قرار نمی‌دهند؛ بلکه این وظایف همیشه اولویت اولشان است. اگر یک خانم در حوزه مدیریت اجتماعی موفق باشد، مطمئنا چیزی از خانواده کم نمی‌گذارد. این ویژگی خوب هر زن ایرانی است که به خانواده پایبند است و همیشه تلاش می‌کند بهترین مادر و همسر باشد. من خودم این کار را انجام داده‌ام و مطمئن هستم که سایر خانم‌ها نیز چنین روحیه‌ای دارند. این موضوع استثنا ندارد؛ همه زن‌های ایرانی به‌ویژه اولویت اولشان خانواده است. اگر آنها در عرصه مدیریت اجتماعی موفق هستند، حتما در خانواده نیز عملکرد خوبی دارند؛ منتها با وقت‌گذاری بیشتر و برنامه‌ریزی بهتر. مدیریت زمان یکی از ویژگی‌های خوبی است که زنان دارند و به آنها کمک می‌کند از زمان خود به خوبی استفاده کنند و کیفیت کارهایی که انجام می‌دهند را افزایش دهند.


 تلاش برای تحقق مدیریت مادرانه شهر

شادی مالکی، مدیرعامل سازمان مدیریت
و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران
مادر یک فرزند/ دختر


همیشه بر این باور بودم که بسیاری از مشاغل مهم در کشور مستلزم یک نگاه مادرانه است. نگاهی که دلسوزانه، دغدغه‌مند، ریزبینانه و مسئولیت‌پذیر باشد. نگاه مادرانه به شهر داشتن یک هنر است. در مدیریت شهری نیز این نگاه باید حاکم باشد. خوشبختانه در طول دوران خدمتی که تاکنون در مدیریت شهری داشتم به‌عنوان عضوی از خانواده بزرگ شهرداری تهران همیشه تلاش کرده‌ام در پست‌های مدیریتی، دیدگاه دلسوزانه و مادرانه را در دستور کار خود قرار دهم. با همین نگاه ویژه نیز در سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران فعالیت می‌کنم.شاید در نگاه اول برخی مشاغل مردانه محسوب شود و برای بسیاری از شهروندان تهرانی حتی عجیب باشد که یک خانم به‌عنوان مدیرعامل سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در حوزه مدیریت شهری فعال باشد اما همواره سعی داشتم فارغ از دیدگاه جنسیتی به آن بپردازم. اینکه هنگام گفت‌وگو با تاکسیرانان زحمتکش و سختکوش، سختی‌ها و دغدغه‌های آنان را با تمام وجودم درک می‌کنم را مدیون مادربودنم هستم و صبوری و سعه‌صدری که خداوند متعال در وجود ما به ودیعه نهاده است.

 رفع مشکلات شهر با نگاه مادرانه
خوشبختانه اقدامات خوبی در سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسیرانی شهر تهران در این مدت رخ داده است به‌طوری که از ابتدای امسال تاکنون تعداد 1400دستگاه تاکسی در تهران نوسازی شده است. می‌توان گفت نوسازی ناوگان تاکسیرانی پایتخت نسبت به سال گذشته روند بسیار خوبی داشته است. برای نخستین بار در کشور، شهرداری تهران در حوزه برقی‌سازی‌ وارد شده که حدود 200دستگاه تاکسی برقی برای نوسازی ناوگان در اختیار تاکسیرانان عزیزمان قرار گرفته است. از سوی دیگر سبد انتخابی رانندگان تاکسی از یک خودرو به ۴خودرو افزایش پیدا کرده است که این موضوع می‌تواند قدرت انتخاب راننده تاکسی را در حوزه نوسازی ارتقا بخشد. همچنین تلاش شد در یک سال گذشته خودروهای تاکسی که در شهر تهران فعالیت نداشتند به ناوگان تاکسیرانی بازگردند به‌طوری که 6هزار تاکسی غیر فعال  با پیگیری‌های سازمان مدیریت و نظارت بر تاکسی شهر تهران به چرخه ناوگان تاکسیرانی پایتخت بازگشتند؛ از سوی دیگر تلاش شد تا در حوزه‌های رفاهی نگاه ویژه‌ای به تاکسیران پایتخت داشته باشیم به‌طوری که به رانندگان تاکسی که دارای فرزند معلول و یا دارای بیماری صعب‌العلاج هستند وام اعطا می‌شود. تلاش داریم در راستای مسائل و مشکلات شهر و شهروندان با تداوم نگاه دلسوزانه مادرانه و رویکرد دغدغه‌مند گام برداریم و این نگاه را در شهر تسری بخشیم.


 مزیت‌های دمیدن روح مادرانه در شهر
مریم اردبیلی، مدیرکل امور زنان
 و خانواده شهرداری تهران
مادر 5 فرزند؛ 3 دختر و 2 پسر


بسیاری از اوقات که به شهر نگاه می‌کنم، با خودم فکر می‌کنم که این شهر چه کمبودی دارد؟ گاهی احساس می‌کنم که شهر به‌شدت ماشینی شده و شاید نیاز به نگاه‌های انسانی‌تری دارد؛ آدم‌هایی که از کنار هم رد می‌شوند و من درواقع احساس می‌کنم کاش ارتباط‌های بیشتری با یکدیگر داشتند.‌ ای کاش مردم احساس انس و تعلق، آرامش، سکنی و گرمای بیشتری در شهر می‌کردند. با کنار هم گذاشتن این احساسات، به این نتیجه می‌رسم که شاید شهر کمی از زنانگی و مادرانگی کم دارد. اگر شهر را به مثابه یک خانه در نظر بگیریم، همه ما یک خانواده هستیم که در آن زندگی می‌کنیم. به‌نظر می‌رسد زیرساخت‌ها و امکانات لازم برای این زندگی فراهم است؛ از نظر فیزیکی، بودجه‌هایی که رد و بدل می‌شود، پروژه‌هایی که طراحی می‌شود و سخت‌افزاری که در حال پیشرفت است؛ البته این مسائل نیز چالش‌هایی دارند، اما به‌نظرم افزودن نگاهی زنانه و روح مادرانه به شهر می‌تواند مزیت‌های خوبی را به آن اضافه کند.

 مدیریت شهری با نگاه زنانه
شهرهایی که هر روز بزرگ‌تر می‌شوند و انسان‌ها از هم فاصله می‌گیرند، کمتر حس خانه و خانواده را منتقل می‌کنند؛ به همین دلیل فکر می‌کنم مدیریت شهری می‌تواند افزوده‌ای به نام «نگاه زنانه» پیدا کند. ما به‌عنوان مدیران شهری، بسیاری از کارهایی که انجام می‌دهیم، تحت‌تأثیر مدیران مرد است و قاعدتا بسیاری از فرایندها و روش‌های مدیریتی ما نیز شبیه به آنهاست. اگر زنانگی و مزیت‌های زنانه ما در عین زندگی در فضای مردانه مدیریت شهری باقی بماند، به‌نظر می‌رسد که این ویژگی‌ها افزوده‌هایی را به ما اضافه می‌کند.
گاهی درک احساسات، عواطف و نیازهای شهروندان از منظر ما ممکن است عمیق‌تر و متفاوت‌تر باشد؛ همانطور که در طول تاریخ زنان در خانواده‌ها و قبایل به این نیازها توجه کرده‌اند. تلاش برای ایجاد ارتباط عمیق و همدلانه، اهمیت دادن به احساسات، ترس‌ها، دغدغه‌ها و نگرانی‌های افراد، جزو ویژگی‌های مدیریتی زنانه است که می‌تواند محیط کار را با انگیزه‌تر، الهام‌بخش‌تر و جذاب‌تر کند. این امر باعث می‌شود هیچ‌کس احساس نکند که نادیده گرفته شده است و همه احساس کنند که گوشه‌ای از کارشان دیده می‌شود.

 زن، متضاد مرد نیست
گاهی اوقات ممکن است ما مزیت‌های زنانه‌مان و روح تعاملی خود را فقط در خانه استفاده کنیم و آن را به محیط کار نیاوریم، اما نمی‌توان زنانگی را از خانم‌ها جدا کرد. به‌نظر می‌رسد که در جهان آینده، هرچه از فضاهای سخت‌افزاری به سمت فضاهای نرم‌افزاری حرکت کنیم، هرچه از تخصص‌گرایی به سمت میان‌رشتگی برویم و هرچه از نظامات مدیریتی بالا به پایین به سمت نظامات تعاملی و شبکه‌ای پیش برویم، مدیریت‌ها رنگ زنانه‌تری به‌خود خواهند گرفت و زنان مزیت‌های بیشتری در این فضاها احساس خواهند کرد.
اینها همه مشروط به این است که ما خود را بخشی مؤثر، مکمل و ارزشمند در نظام آفرینش ببینیم و در مقام عبودیت الهی، نه به‌دنبال رقابت‌های بین زنان و مردان در محیط کار باشیم و نه درصدد اثبات خود، بلکه باید به‌دنبال ایجاد هم‌افزایی بین زنانگی، مردانگی و انسانیت در محیط کار باشیم؛ همانطور که حضرت آقا می‌فرمایند: زن، متضاد مرد نیست و نباید چیزی از مردان کم کند یا بر آنها بیفزاید، بلکه هرچه مزیت‌های انسانی زنانه بهتر استفاده شود، مزیت‌های مردانه نیز بهتر دیده خواهد شد؛ البته اوج این تعامل در خانواده است.
این نوع نگاه می‌تواند نسیمی تازه، ریشه‌ای محکم و نگاهی پارادایمی جدید را به محیط مدیریتی بیاورد که به‌نظر من یک مزیت است. این تفاوت نگاه‌های مکمل می‌تواند مدیریت شهری را جامع‌تر، کامل‌تر و فراگیرتر کند و باعث شود هیچ‌کس از دایره توجه عقب نماند. به‌نظرم مدیریت شهری متعادل باید میزان مناسبی از زنانگی و مردانگی و نگاه‌های هر دو جنس در کنار تخصص‌های لازم که تفاوتی بین دو جنس ندارد، درون خود داشته باشد تا بتواند مؤثرتر، انسانی‌تر، متعالی‌تر، ایرانی‌تر و اسلامی‌تر عمل کند.

 مردم به مدیران زن اعتماد دارند
سوده نجفی، عضو هیأت رئیسه
شورای اسلامی شهر تهران
مادر یک فرزند دختر


ضمن تبریک ولادت باسعادت حضرت فاطمه زهرا(س) باید بگویم که بانوان به‌عنوان نیمی از جامعه نقش مهمی در شکل‌گیری مناسبات فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و علمی دارند و باید این قشر از جامعه مورد توجه ویژه قرار گیرد. این حق شهروندی بانوان است که نماینده‌ای از بین خود در نهادهای تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی‌ داشته باشند تا در سیاستگذاری و تصمیم‌گیری‌ها بانوان و نیازهای آنها را در نظر بگیرند.
دین مبین اسلام به این موضوع تأکید کرده و رهبر انقلاب همواره بر این نکته اشاره دارند که بانوان نیز باید در نهادهای تصمیم‌ساز کشور حضور داشته باشند. بنده بر همین اساس، اقدام به ثبت نام در انتخابات و حضور در شورای اسلامی شهر تهران که پایتخت جمهوری اسلامی ایران است و رفتارهای آن برای سایر کلانشهر‌های کشور می‌تواند الگو باشد، کردم که خوشبختانه شهروندان شهر تهران به بنده اعتماد داشتند و حائز آرای لازم برای عضویت در شورای اسلامی شهر شدم. در این ۳سالی که از عمر شورای شهر ششم گذشته تلاش کردم تا به‌عنوان یک زن عضو شورا مطالبات و نیازهای بانوان را در تصمیم‌گیری‌ها و مصوبات، تا جایی که می‌توانم، پیگیری کنم. امیدوارم آنچه از بنده انتظار داشتند به نمایندگی آنها در پارلمان شهری انجام داده باشم. قضاوت را باید به مردم سپرد.

 حساسیت و دقت نظر زنانه
پیشنهاد بنده به بانوان کشور، به‌ویژه شهر تهران، حضور در عرصه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی از سلایق و گروه‌های مختلف است تا نگاه زنانه به مصوبات و تصمیمات در نظر گرفته شود. متأسفانه حضور بانوان در این عرصه در مقایسه با حضور آقایان بسیار کمتر است و این موضوع در شوراهای اسلامی شهر و روستا سراسر کشور و مجلس شورای اسلامی بعینه قابل مشاهده است.
 بخش عمده‌ای از این مسئله به عدم‌ تمایل زنان به حضور در این عرصه‌ها برمی‌گردد و باید زنان را تشویق کرد تا ورود جدی داشته باشند. مردم در این سال‌ها نشان داده‌اند که به زنان اعتماد دارند و در انتخابات و نتایج آن این موضوع قابل مشاهده است.
زنان نیز با عملکرد خود و حساسیت و دقت نظر زنانه‌ای که دارند ثابت کرده‌اند که نماینده خوبی هستند. لذا باید زمینه و بستر لازم را برای حضور بانوان در عرصه‌های تصمیم‌سازی‌ و تصمیم‌گیری فراهم کرد. بخشی از این موضوع به رسانه‌ها و نهادهای فرهنگی و اجتماعی مربوط می‌شود و بخش دیگر باید احزاب و گروه‌های سیاسی از این افراد حمایت‌های لازم را داشته باشند.


 نگاهی عمیق به دوگانه مدیریتی زنان
زهرا شمس احسان،رئیس کمیته اجتماعی
 شورای اسلامی شهر تهران
مادر یک فرزند/پسر


زنانگی به عنوان یکی از ارکان بنیادین در مدیریت شهری و خانواده، نه تنها عاملی تأثیرگذار بر بهبود کیفیت زندگی شهروندان است، بلکه نقشی حیاتی در تحکیم و تقویت بنیان‌های خانواده ایفا می‌کند. این دوگانه مدیریتی - مدیریت شهری و خانواده - نیازمند درک عمیق از ظرافت‌ها و پیچیدگی‌های خاص خود است که در تجربه زیستي زنان مدیر تجلی می‌یابد.در عرصه مدیریت شهری، زنان با برخورداری از نگاه جامع‌نگر و چندبعدی خود، ویژگی‌های منحصر به فردی را به محیط مدیریتی می‌افزایند. این نگاه که برآمده از تجربه همزمان نقش‌های متعدد اجتماعی است، به آنها توانایی خاصی در درک و حل مسائل پیچیده شهری می‌بخشد. حساسیت به جزئیات، توجه به نیازهای متنوع گروه‌های مختلف شهروندان و قدرت همدلی و درک متقابل، از جمله ویژگی‌های برجسته مدیریت زنانه است که می‌تواند به ارتقای کیفیت تصمیم‌گیری‌های شهری بینجامد.

 توسعه پایدار شهر با نگاه زنانه
تجربه شخصی من در مقام یک زن در عرصه مدیریت شهری، به من آموخته است که چگونه می‌توان از ظرفیت‌های منحصر به فرد زنانه در جهت توسعه پایدار شهری بهره برد. توجه به نیازهای ویژه زنان، کودکان، سالمندان و گروه‌های آسیب‌پذیر، طراحی فضاهای شهری امن و دوستدار خانواده، توسعه حمل و نقل عمومی متناسب با نیازهای خانواده‌ها و ایجاد فرصت‌های برابر برای مشارکت اجتماعی و اقتصادی زنان، همگی از دستاوردهای نگاه زنانه به مدیریت شهری است.در بعد مدیریت خانواده، زنان با تکیه بر هوش عاطفی و توانایی‌های ذاتی خود، نقشی بی‌بدیل در شکل‌دهی به شخصیت و هویت نسل آینده ایفا می‌کنند. مدیریت خانواده در عصر حاضر، با پیچیدگی‌های خاصی روبه‌روست که نیازمند درک عمیق از تحولات اجتماعی و فرهنگی است. زنان به عنوان محور خانواده، وظیفه خطیر تعادل‌بخشی میان سنت و مدرنیته، حفظ ارزش‌های اخلاقی و دینی در عین پاسخگویی به نیازهای روز، و تربیت نسلی توانمند و مسئولیت‌پذیر را برعهده دارند.رهبر معظم انقلاب با درک عمیق از این جایگاه دوگانه، همواره بر اهمیت حضور فعال زنان در عرصه‌های مختلف اجتماعی تأکید داشته‌اند. ایشان می‌فرمایند: «زنان نیمی از جامعه هستند و باید در عرصه‌های مختلف حضور فعال داشته باشند.» این نگاه راهبردی، ضمن تأکید بر حفظ کرامت و جایگاه والای زن در خانواده، بر ضرورت بهره‌گیری از توانمندی‌های زنان در عرصه‌های مدیریتی و اجتماعی صحه می‌گذارد.

 موفقیت درعرصه‌های مدیریت و خانواده
تجربه نشان داده است که موفقیت در هر دو عرصه مدیریت شهری و خانواده، نیازمند برنامه‌ریزی دقیق، مدیریت زمان هوشمندانه و برقراری تعادل میان مسئولیت‌های متعدد است. زنان مدیر با تکیه بر مهارت‌های چندگانه خود، می‌توانند این تعادل ظریف را حفظ کرده و در هر دو عرصه موفق عمل کنند.برای تقویت این نقش دوگانه، باید به توانمندسازی زنان در ابعاد مختلف توجه ویژه داشت. آموزش مهارت‌های مدیریتی، تقویت دانش تخصصی، ارتقای مهارت‌های ارتباطی و حمایت‌های قانونی و اجتماعی از زنان شاغل، می‌تواند به آنها در ایفای بهتر نقش‌های چندگانه‌شان کمک کند.درنهایت، باید تأکید کرد که موفقیت زنان در مدیریت همزمان عرصه شهری و خانواده، نه تنها به نفع خود آنها، بلکه به سود کل جامعه است. جامعه‌ای که در آن زنان بتوانند با حفظ هویت زنانه خود، در عرصه‌های مختلف مدیریتی حضور مؤثر داشته باشند، بی‌تردید جامعه‌ای پویاتر، متوازن‌تر و موفق‌تر خواهد بود. این مهم، مستلزم حمایت همه‌جانبه نهادهای اجتماعی و فرهنگی و تغییر نگرش‌های سنتی نسبت به نقش و جایگاه زنان در جامعه است.






 

این خبر را به اشتراک بگذارید