هفتخان کارگران هفتتپه
فعالیت این کارخانه از سر گرفته شده، اما کارگران هنوز برای امرار معاش با مشکلات متعددی مواجهاند
رسول عودهزاده| شوش- خبرنگار:
در طول سال 96 استان خوزستان شاهد تجمعات متعدد کارگری شرکتها، نهادها، ادارات و ارگانهای متعددی از جمله کارکنان شرکت نیشکر هفتتپه، گروه ملی فولاد خوزستان، کارگران شهرداریهای استان، کارگران شرکتی دانشگاه علوم پزشکی، کارگران شرکت مخابرات، کارگران شرکتهای نفتی آزادگان و هویزه و دانشجویان دانشگاه نفت بود که علت مشترک اغلب این تجمعات، به تعویق افتادن حقوق و مزایای کارکنان و در درجه دوم اقدام برخی از این شرکتها برای تعدیل نیرو و بیکار شدن تعدادی از کارکنان بود.
گفته میشود در طول سال گذشته حدود 300 تجمع کارگری در استان رخ داد که با وجود اتمام سال، بخش بزرگی از مطالبات کارگری به دلیل قراردادهای موقت و شاید ناامن همچنان بر زمین مانده است.
پایان پرالتهاب سال 96
در این میان، یکی از پردامنهترین تجمعات به کارگران معترض کشت و صنعت هفتتپه بود که با حدود 5 هزار نفر نیروی کار، در 15 کیلومتری شهر شوش واقع است. این شرکت که قدیمیترین کارخانه تولید شکر از نیشکر در ایران شمرده میشود، اواخر سال 94 از چرخه دولتی خارج و به بخش خصوصی واگذار شد. یکی از اعتراضات کارگران همین غیردولتی شدن کارخانه است.
اعتراضات کارگران از اواسط دی پارسال شروع شد، اما ماه پایانی سال گذشته به دلیل انباشته شدن مطالبات صنفی، اعتراضات ریتم تندتری پیدا کرد.
آنها همچنین به کارفرماهای بخش خصوصی اعتراض داشتند. کارگران هفتتپه بارها خواهان بازگشت شرکت نیشکر هفتتپه از بخش خصوصی به زیر نظر دولت و حضور نمایندگان کارگران در نظارت بر کارکرد مدیریت شرکت شدهاند.
کارگران نیشکر هفتتپه در آخرین روزهای سال ۹۶ بابت تحقق نیافتن وعدهها دست به اعتصاب زدند و پس از آن بود که مقرر شد تمامی شکرهای تولیدشده در انبار دپو شود و پول فروش آن برای پرداخت مطالبات کارگران هزینه شود.
مهمترین خواسته کارگران اعتصابکننده پرداخت 5 ماه حقوق معوقه، پرداخت پاداش حق کشت دوساله و تبدیل وضعیت کارگران طرف قرارداد پیمانکار به شرکتی بود.
آغاز سال با اضطراب
اعتراضات در سال جدید هم ادامه داشت. کارگران پراضطراب نیشکر هفتتپه خواستار پرداخت شدن حقوق معوقه خود، باز شدن سهمیه آب برای آبیاری و بازگشت شرکت نیشکر هفتتپه از دست بخش خصوصی به زیر نظر دولت بودند و هستند. کارگران معتقدند رهن، واگذاری یا اجاره هر کدام از بخشهای شرکت کشت و صنعت نیشکر هفتتپه، بنا بر قانون سازمان خصوصیسازی، غیرقانونی است؛ اتفاقی که در روزهای آغازین سال جاری افتاد.
اعتراضات تا جایی اوج گرفت که مسئولان نیشکر تصمیم به تعطیلی واحدهای نیشکر هفتتپه گرفتند. در این میان، جمعی از کارگران نیز با تجمع در مقابل فرمانداری شوش به اعلام تعطیلی این کارخانه ازسوی مدیریت شرکت اعتراض کردند.
کارخانه نیشکر هفتتپه از روز ۱۲ فروردین تولید را از سر گرفت. البته بدون آنکه به طور کامل به تعهدات خود عمل کند.
حقوق کارگران بهروز شد
در این اوضاع، نماینده مردم شوش در مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه تمام خطوط تولید شرکت نیشکر هفتتپه فعالند و همه کارگران سر کار خود برگشتهاند میگوید: افرادی که به نام کارگر به اموال عمومی و بیتالمال صدمه بزنند در چهارچوب قانون با آنها برخورد میشود.
«سید راضی نوری» در مورد آخرین وضعیت شرکت نیشکر هفتتپه اظهار میکند: مطالبات کارگران بحق است و حق و حقوق آنها باید براساس قانون و چهارچوب مشخص پرداخت و پیگیری شود، اما کارگر حق ندارد به اموال کارخانه آسیب برساند. البته تعداد این کارگران کم بود و بیشتر آنها از طریق مسالمتآمیز حق و حقوق خود را میخواستند.
وی میگوید: حقوق ماههای بهمن و اسفند کارگران هفتتپه پرداخت نشده بود و این وضعیت با توجه به نزدیک شدن به پایان سال 96 موجب نارضایتی کارگران شد. خدا را شکر، حقوق کارگران بهروز شده و 500 تومان از عیدی آنها هم پرداخت شد.
لزوم تشکیل شورای کارگری
نوری با تأکید بر اینکه نباید اجازه دهیم مطالبات برحق کارگران سبب تنش و نارضایتی شود میگوید: اکنون کارخانه نیشکر در شرایط حساس تولید شکر است و چنانچه نیشکر با توجه به گرم شدن هوا روی زمین بماند، علاوه بر اینکه تلف میشود، خسارت میلیاردی به کارخانه وارد میکند.
نماینده شوش در مجلس با انتقاد از عدم تشکیل شورای کارگری به منظور پیگیری مطالبات کارگری تاکید میکند: اداره کل کار استان باید هرچه زودتر به تشکیل این شورا اقدام کند تا به جای تجمع چند صد نفر کارگر، 10 تا 15 نفر به نمایندگی از جامعه کارگری، خواستههای آنها را مطالبه کنند.
توسعه اشتغال بومی
نماینده خوزستان در مجلس خبرگان رهبری نیز درباره مسائل کارگری در این استان میگوید: در خوزستان بحرانی در مورد مسائل کارگری به وجود آمده و عده زیادی از کارگران در حال بیکار شدن هستند. از طرف دیگر، شاهد ایجاد اشتغال غیربومی هستیم. آیتالله «عبدالکریم فرحانی» میافزاید: خوزستان مشکل تبعیض و بیتوجهی به مردم ضعیف دارد و امیدواریم چهلمین سال انقلاب اسلامی سال تحقق پررنگتر عدالت و مرهمی بر دردهای مردم این استان باشد.
وی در خصوص روند واگذاری صنایع برخلاف اصل ۴۴ قانون اساسی اظهار میکند: خصوصیسازی در خوزستان باید به گونهای انجام شود که مشکل اشتغال تشدید نشود. باید از ظرفیتهای خوزستان در ایجاد و توسعه اشتغال بومی استفاده کنیم.