• جمعه 7 اردیبهشت 1403
  • الْجُمْعَة 17 شوال 1445
  • 2024 Apr 26
دو شنبه 15 دی 1399
کد مطلب : 120806
+
-

عکس‎‌‎های دوران سپری شده

عکس‎‌‎های دوران سپری شده


دیدار با گورباچف

هاشمی‎‌‎رفسنجانی در سال1368 سفری به اتحاد جماهیر شوروی سابق داشت که با دستاوردهای نظامی ویژه‎‌‎ای همراه بود. ناصر نوبری سفیر وقت ایران در شوروی ناگفته‎‌‎های دیدار هاشمی‎‌‎رفسنجانی و گورباچف را چنین روایت کرده است: «در جلسه خصوصی بین گورباچف و هاشمی‎‌‎رفسنجانی که من هم حضور داشتم، گورباچف گفت امروز صبح جلسه پولیت بورو (دفتر سیاسی حزب کمونیست) بود، آنجا تصویب کردم آنچه شما بخواهید از تسلیحات نظامی در اختیار شما بگذاریم. ورقه سفیدی را نشان داد که پایین آن امضای تمام 13عضو پولیت بورو بود. گفت از همه امضا گرفتم، شما فقط در جای خالی بالا بنویسید چه چیزی می‎‌‎خواهید؟ من و آقای هاشمی‎‌‎رفسنجانی به هم نگاه کردیم، هاشمی گفت چی بگوییم، گفتم وقت بگیرید تا فردا جواب بدهیم. شب هیأت ایرانی ریخته بود به‌هم، حتی اعضای هیأت نظامی هم نمی‎‌‎دانستند چه اقلام روسی‌ای سفارش بدهند. طوری شد که فردا وقتی با گورباچف جلسه خصوصی گذاشتیم، لیست درخواست‎‌‎های ما را که می‎‌‎دید، می‎‌‎گفت اینکه قدیمی است، الان نام آخرین مدل این است و... لیست را اصلاح می‎‌‎کرد. بزرگ‎‌‎ترین قرارداد نظامی تاریخ ایران با رقمی بیش‎‌‎از 10میلیارد دلار دراین سفر امضا شد و ما توانستیم آخرین تکنولوژی روسی مثل سوخو24، میگ29و... همچنین برای اولین‎‌‎بار برای کشور زیردریایی بگیریم». 

یک نقطه‎‌‎عطف تاریخی

هاشمی رفسنجانی در اردیبهشت‎‌‎ماه 1376و در آخرین روزهای دوران ریاست‌جمهوری، از مجتمع مس سرچشمه بازدید و با مدیران و کارکنان این شرکت دیدار کرد.


ساخت راه‌آهن مشهد - سرخس- تجن که ازجمله پروژه‎‌‎های مهم افتتاح شده در دوران سازندگی ‎‌‎است، از مسافرت هاشمی‎‌‎رفسنجانی به آسیای مرکزی‎‌‎ در سال1372 و امضای موافقتنامه ترانزیت میان ایران و کشورهای قزاقستان، ازبکستان، ترکمنستان و قرقیرستان کلید خورد. در این نشست مقرر شد با ساخت خط راه‌آهن مشهد- سرخس- تجن کشورهای آسیای میانه، از طریق خط آهن‎‌‎ سراسری ایران به دو بندر امام‎‌‎خمینی(ره) و بندرعباس متصل شوند. 9شهریورماه 1374، بخش ابتدایی این راه‎‌‎آهن با اتصال مشهد به سرخس راه‎‌‎اندازی شد، اما بخش اصلی این خط ریلی، تقریباً 8ماه بعد، با اتصال سرخس به تجن تکمیل شد. 24اردیبهشت‌ماه 1375، در مراسم افتتاح راه‎‌‎آهن، هاشمی‎‌‎رفسنجانی این خط ریلی را نقطه‎‌‌‎عطفی در تاریخ ایران و منطقه دانست که‎‌‎ آثار مثبت آن با گذشت زمان نمایان خواهد شد. در همان زمان، روزنامه‎‌‎ «لوفیگارو» چاپ فرانسه، گشایش خط آهن‎‌‎ سراسری مشهد- سرخس- تجن را نوعی مبارزه‎‌‎جویی‎‌‎ ایران با تحریم اقتصادی آمریکا نامید. روزنامه لیبراسیون نیز نوشت: «از این پس‎‌‎ با گشایش خط آهن مشهد- سرخس- تجن، ارتباط میان پکن و استانبول از یک‎‌‎سو و خلیج‎‌‎فارس ازسوی دیگر امکان‎‌‎پذیر شده‎‌‎ است». شبکه خبری ZDF آلمان نیز در گزارشی اعلام کرد: «با گشایش‎‌‎ راه‌آهن مشهد- سرخس- تجن، ایران‎‌‎ عملا به آسیای مرکزی می‎‌‎پیوندد و از این‎‌‎ پس نقش سیاسی و اقتصادی بالاتری‎‌‎ برعهده دارد». دیلی تلگراف هم نوشت: «ایران ‎‌‎با گشودن راه‌آهن سرخس، سالانه‎‌‎ میلیون‎‌‎ها دلار از محل عوارض ترانزیت‎‌‎ درآمد خواهد داشت». 

داستان گل و چاقو

 این عکس که مربوط به فروردین1376 است، داستان جالبی دارد؛ رضا رشیدپور، چهره معروف امروز و گزارشگر جوان تلویزیون در آن روزها درباره این عکس در صفحه اینستاگرام خود می‎‌‎نویسد: «20سال پیش آقای هاشمی پتروشیمی تبریز را افتتاح کردند و مقابل دوربین تلویزیون آمدند. کارگردان برنامه از من خواست که شاخه گلی را از طرف مردم به ایشان هدیه بدهم. پرسش اول را پرسیدم و تلاش کردم که دست چپم را بالا بیاورم. اما نمی‎‌‎شد! حاج آقای شبستری دستم را محکم گرفته بود و اجازه نمی‎‌‎داد! مصاحبه تمام شد و دست من قفل ماند. آنتن را گرفتند. پرسیدم که چرا آنقدر محکم فشار دادید و نگذاشتید دستم را بالا بیاورم و شاخه گل را به رئیس‌جمهور بدهم؟! فرمودند: مگر گل بود؟ من فکر کردم چاقوست». 
 

این خبر را به اشتراک بگذارید