طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان طی 2سال اخیر نتایج قابل توجهی داشت که مهمترین هدف آن جلوگیری از مصرف بیرویه آرد در خارج از شبکه بود.
طرح هوشمندسازی از اردیبهشت سال۱۴۰۱ در دولت سیزدهم بهمنظور جلوگیری از انحراف آرد و نان ابتدا بهصورت پایلوت در برخی استانها ازجمله قزوین آغاز شد و بهتدریج به سراسر کشور تسری یافت.
در فاز اول، کارتخوانهای هوشمند در نانواییهای سراسر کشور نصب شد و در فاز دوم، تخصیص سهمیه آرد یارانهای به نانوایان مبتنی بر عملکرد دوره قبل آنها بهعلاوه درصدی بیشتر صورت گرفت.
در این طرح، با تداوم عرضه آرد یارانهای بدون افزایش قیمت به نانوایان هیچ تنش و هزینهای به سمت مصرفکننده که همان مردم هستند، تحمیل نشد.
در فاز اول، بدون تغییر در سهمیه نانواییها و تنها با آغاز رصد نانوایان میزان مصرف آرد در ماه ۱۲۰هزار تن کمتر شد؛ یعنی از ۷۴۰هزار تن پیشبینیشده رسید به ۶۲۰هزار تن و به عبارتی، روزی ۴۰۰۰تن صرفهجویی که به لحاظ ارزشی حدود ۱۸۰۰میلیارد تومان در ماه است.
هدف اصلی طرح در فاز دوم محقق میشد که درواقع همان شناور شدن سهمیه نانواییها بود، یعنی هر نانوایی به میزان نان تولیدی در ماه گذشته(عملکرد واقعی) به علاوه چند درصد بیشتر آرد دریافت کند. از بهمن۱۴۰۱ نانواییها بسته به عملکردشان در کارتخوانها سهمیه آرد دریافت کردند تا سهمیه آنهایی که قصدشان خارج کردن آرد از چرخه تولید نان بود کم شود و به سهمیه نانواییهایی که متعهدانه مشغول پخت نان بودند اضافه شود. کمکهزینه پرداختی دولت نیز از ۱۵درصد به ۴۰درصد رسید.
با گذشت ۳۰ماه حال که این طرح به بلوغ خود رسیده، مصرف آرد یارانهای کشور که پیشبینی شده بود در سال۱۴۰۱ رکورد بزند و ۱۲ درصد رشد کند، نهتنها بیشتر نشد، بلکه ۴درصد نیز از سال قبل خود کمتر شد. با اجرای طرح هوشمندسازی طی سالهای۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، ۳.۱میلیون تن آرد یارانهای معادل ۵۴هزار میلیارد تومان صرفهجویی در فاز نخست اجرا شده است. این ۳.۱میلیون تن آرد معادل نیاز ۴۰میلیون نفر در مدت یک سال است و کاهش هزینهای که در ۳۰ماه گذشته به واسطه طرح هوشمندسازی در حوزه عرضه نان(فاز نخست و دوم) صورت گرفته معادل ۷۵هزار میلیارد تومان است و تمامی این صرفهجوییها بدون هیچ گونه شوک قیمتی اتفاق افتاده است.
صرفهجویی ۱۸۰۰میلیارد تومانی در ماه
طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان طی 2سال اخیر سبب کاهش انحراف مصرف آرد یارانهای شد
در همینه زمینه :