پژوهش پشتوانه تصمیمهای شهری
یازدهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری و ششمین جشنواره پژوهش و آموزش در مدیریت شهری و روستایی دیروز در سالن همایشهای برج میلاد برگزار شد
مجید جباری _ خبرنگار
طی 11 دوره برگزاری جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری بیش از 40 هزار پژوهش ارائه شده اما این تعداد پژوهش هنوز هم نتوانسته باری از دوش شهر و شهروندان بردارد. آزمون و خطا در بسیاری از تصمیم گیری ها ،بخش عمدهای از ثروت و درآمدهای شهر را هدر داده است. در بسیاری از کشورها، مطالعه و تحقیق پیش از تصمیم گیریها به یاری مدیران می آید و علاوه بر جلوگیری از اتلاف وقت و منابع، بسیاری از چالش ها را برطرف می کند. در کشور ما اما برخلاف رویه معمول، خیلی از تصمیمات و یا حتی اجرای بسیاری از پروژه ها مبتنی بر تحقیق و پژوهش نیستند و این امر، علاوه بر هدررفت سرمایه ، مشکلات زیادی در شهر به جاگذاشته است؛ درست مثل پل و تونل صدر و تونل نیایش که با صرف 1300 میلیارد تومان از پول مردم به عنوان یکی از گرانترین پروژه های شهری قرار بود ترافیک منطقه را کاهش دهد ، اما با گذشت ۶ سال ، اثراتش بر روانسازی عبور و مرور و کاهش ترافیک هنوز نامشخص است .
شهردار تهران دیروز بر ضرورت تکیه بر نگاه علمی و پژوهشی تأکید کرد و بسیاری از طرحهای پرهزینه و کمبازده سالهای اخیر را نتیجه فقدان این رویکرد دانست.
پیروز حناچی که در یازدهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری و ششمین جشنواره پژوهش و آموزش در مدیریت شهری و روستایی در سالن همایشهای برج میلاد سخن میگفت، با بیان اینکه در آموزههای فرهنگی ما ساعتی تفکر فراتر از ٧٠سال عبادت دانسته شده است، گفت: «امکان بررسی مسیرهای طیشده و تجدیدنظر در آنها آنقدر تأثیرگذار بوده که این گزاره در بخشی از فرهنگ ما ثبت شده است. پژوهشهای کاربردی و استفاده از آنها برای تصمیمسازی و تصمیمگیریهایی که در حوزه مدیریت شهری با آن مواجهیم، حیاتی است؛ از اینرو به سهم خودم و به نمایندگی از همکارانم از برگزارکنندگان این رخداد مهم تشکر میکنم.»
حناچی اظهار کرد: «امروزه با دانشگاههای نسل سوم مواجهیم که کارآفرینی میکنند و نتایج آموزش و پژوهش و مطالعاتشان مستقیما بر حوزه کارآفرینی تأثیر دارد. با یک قدم عقبتر به دانشگاههایی با اهداف پژوهش میرسیم و قبل از آن نیز دانشگاههایی با هدف آموزش فعالیت میکردند. باید کاری کنیم که مراکز آموزشی و پژوهشیمان با رویکرد پژوهشی در مسیر کارآفرینی پیش بروند.»
حمایت از استارتاپها بهزودی به شورا میرود
شهردار تهران یکی از بزرگترین مزیتهای کشور را جمعیت جوان تحصیلکرده و آماده اشتغال دانست و خاطرنشان کرد: «به عقیده من، شهرداریها بیشترین نقش را در فضای کسبوکار دارند؛ شهرداریها میتوانند بهعنوان یک شتابدهنده قوی به استارتاپها و نیروهای خلاق و جوان که هستههای کوچک علمی و حرفهای دارند، کمک کنند. به همینخاطر در همایش تهران هوشمند که هفته گذشته همینجا در برج میلاد برگزار شده بود، علاوه بر معرفی سرویسدهی استارتاپها و شرکتهای جوان، دستگاههای مختلف نظام مدیریت شهری حضور داشتند تا مشکلاتشان را عنوان کنند و از شرکتهای جوان کمک بگیرند. هر حوزه به تناسب مأموریتهایش معضلات خود را مطرح کرد تا گروههای جوان پاسخی برای آنها بیابند. بر همین اساس، لایحه حمایت از شرکتهای نوپا و استارتاپها را بهزودی به شورایشهر ارائه خواهیم کرد.»
شهردار تهران با اشاره به اینکه در بسیاری از حوزهها اعتبارات قابلتوجهی را برای مطالعات و پژوهش درنظر میگیریم، اضافه کرد: «باید کاری کنیم تا در این شرایط سخت مالی بتوانیم حداکثر بهرهوری را از مطالعات و پژوهش داشته باشیم. در حوزه مدیریت شهری به خلاقیت، نوآوری، آیندهپژوهی و آیندهنگری نیازمندیم. امروز نگاهها به گرمشدن زمین و افزایش آلایندهها و تأثیر آنها بر سلامت شهروندان است و در بسیاری از شهرهای جهان به سمت خودروهای پاک حرکت میکنند.»
شیوه اداره شهر به کنترل فقر کمک میکند
پیروز حناچی با اشاره به تصویری از شهر تهران در نمایشگر سالن همایشها که محله ولنجک را نشان میداد، اظهار کرد: «تصور کنید که هرکدام از ساختمانهای منطقه ولنجک میتوانست حداقل ١۵طبقه کوتاهتر از این باشد. متأسفانه ما بهگونهای شهر را اداره کردیم که نیازمند این کارها بودیم و این مسیر جز با ذبح شهرسازی میسر نبود.»
او با بیان اینکه معتقدم مسائل پیشآمده در یکماه گذشته ریشه در فقر دارد، بیان کرد: «هر عامل دیگری هم که به فاکتورهای این رخدادها اضافه شود، میتواند روی بستر فقر پیش برود؛ اما شیوه ما در اداره شهرها میتواند به کنترل فقر کمک کند. باید نحوه اداره امور شهرهایمان را متعادل کنیم و این مهم امکانپذیر است. داشتن چشمانداز و حرکت براساس برنامه، نقشه و هدف ما خواهد بود.»
مطالعات کاربردی پشتوانه تصمیمات باشد
شهردار تهران در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه نحوه مدیریت ما در شکلگیری مناطق حاشیهای بسیار تأثیرگذار است، اظهارکرد: «اگر مدیریت ما منتهی به افزایش قیمت مسکن شود، طبعا حاشیهنشینی افزایش پیدا خواهد کرد و این پدیده نتایج پرهزینهای به بار میآورد. به همینخاطر ٢لایحه با همکاری دولت در مجلس مطرح است که امیدواریم نقطه عطفی برای یک پارادایم شیفت در همه شهرهایمان باشد. نفع این اتفاق به همه مردم شهر خواهد رسید و فقط یک تعداد محدود از آن بهرهمند نخواهند شد. بنابراین همه باید در تحقق این سرنوشت خوب تلاش کنیم.»
شهردار تهران یکی از مهمترین نتایج عملکرد براساس مطالعات پژوهشی را کمهزینهتر و پربازدهتر بودن طرحها خواند و گفت: «ما در تهران طرحهایی داشتیم که چندین سال ٢٠درصد بودجه شهرداری به آنها اختصاص یافته بود اما اگر بپرسیم این طرحها چقدر در افزایش کیفیت زندگی تأثیرگذار بودند، پاسخ منفی خواهد بود؛ در نقطه مقابل آن هم طرحهای کمهزینهتر و پربازده نیز وجود داشته است. مثل میدانگاه هفتتیر که با هزینهای کمتر از ۴میلیارد تومان توسعه پیدا کرد. بهطور کلی طرحهایی که براساس نگاه توسعه حوزه قلمرو عمومی توسعه پیدا میکنند، این شاخصه را دارند. به هرحال امیدوارم بتوانیم مطالعات کاربردی را پشتوانه تصمیماتمان قرار دهیم.»
یازدهمین جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری و ششمین جشنواره پژوهش و آموزش در مدیریت شهری و روستایی، دیروز صبح با شناسایی 21اثر برتر در 13محور در مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد.
سیاست مدیریت شهری حرکت به سمت هوشمندسازی است
جلسه شورای معاونین، مشاوران و شهرداران مناطق 22گانه با محوریت هوشمندسازی پایتخت در برج میلاد برگزار شد و شهردار در این نشست بر نقش همه مردم جامعه در هوشمندسازی پایتخت تأکید کرد.
به گزارش شهرنوشت، در ابتدای این جلسه تعدادی از کارشناسان حوزه شهر هوشمند ازجمله دو کارشناس خارجی، به ارائه طرحها و ایدههای خود در اینباره پرداختند.
در ادامه «پیروز حناچی» اظهار کرد: سیاست مدیریت شهری پایتخت، حرکت تهران به سمت هوشمند شدن است و در این زمینه لازم است تمام بخشها همراهی کنند. او گفت: طبیعی است که تمامی تصمیمات و اقدامات در این زمینه بر مبنای تصمیمات شورایعالی شهر هوشمند باشد.
شهردار تهران بر نقش جوانان، شرکتهای دانش بنیان و نهادهای مردمی در هوشمندسازی پایتخت تأکید کرد و گفت: شهرداری تهران در این زمینه نقش شتابدهنده مؤثری خواهد داشت، البته جزئیات این موضوع در آینده مطرح میشود.
شهر و روستا محل آزمون و خطای مدیران نیست
محمد حسین بوچانی، رئیس مرکز مطالعات برنامهریزی شهر تهران
برای حل معضلات شهری به حوزه علم و پژوهش کمتوجهی شده است؛ درحالیکه میتوان با روشهای علمیتر مشکلات و معضلات شهری را کاهش داد. مستندات و تحقیقات نشان میدهد با وجود تمام تلاشهای جمعی که برای شهرها و روستاها صورت گرفته دستاوردها آنطور که شایسته و بایسته بوده حاصل نشده است که باید در روشهای خود، بازنگری جدی اعمال کنیم و در این میان نیاز به پژوهش و تحقیق و علم داریم. همه حوزههای کالبدی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و... قابل کنترل هستند، اما لازمه آن بهطور حتم پژوهش و تحقیق است. امروز اجماع جدی برای دگردیسی ساختار در حوزه مدیریت شهری شکل گرفته است. فضای شهر و روستایی، جایی برای آزمون و خطای مدیران نیست. پروژههای شهری و روستایی در گذشته آغاز شدهاند که در میان راه همه به این نتیجه رسیدند که اجرای این پروژهها نیازمند تأمل بیشتری بود. لذا در شرایط کنونی کشور که درگیر مسائل اقتصادی و تحریمها هستیم این موضوع بسیار پیچیدهتر است. به شکلی که ما در اجرای پروژهها به پناهگاه جدیتری یعنی علم و خرد جمعی و پژوهش نیازمندیم. جشنواره پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری این مهم را نشان میدهد که تداوم فرایند گذشته در حوزه تحقیق، پژوهش و نوآوری امکان پذیر نیست و باید این شیوه دستخوش تغییراتی شود. امروز اجتماع بهطور جدی اعلام میکند که در جهت کاهش آلام شهرها باید متکی به دستاوردهای علمی و پژوهشی حرکت کرد. از سوی دیگر، کمتوجهی به حوزه علم و پژوهش برای حل مسائل شهری از دیگر موضوعاتی است که مورد غفلت قرار گرفته و از اینرو، این جشنواره باور دارد با روشهای علمیتر میتوان مسائل و مشکلات شهری را کنترل و به سمت پایداری حرکت کرد.
بازخوانی شهرها و اقدامات با حضور پژوهشگران
مهدی جمالینژاد، معاون وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور
کشور ما ظرفیتهای بسیار بالایی دارد. در اول سخنانم به برخی ظرفیتهای کشور اشاره میکنم. چراکه اگر به این ظرفیتها توجه کنیم، میبینیم که رتبه دوم جهان در میزان ذخایر اثباتشده گاز طبیعی، رتبه سوم جهان در تولید گاز طبیعی، رتبه سوم در تولید نفت، رتبه شش در تولید برق از گاز طبیعی، رتبه یازده جهانی در فناوری هستهای، رتبه دو جهانی در فناوریهای سلولهای بنیادین و... را داریم. با وجود این ظرفیتها، اما هنوز آسیبهای اجتماعی در شهرها و روستاهای ما حل نشده و گسل میان مدیران خدوم شهری و شهروندان هنوز مشهود است. در شهرهای کشورمان هنوز حاشیهنشینی و اشغال غیررسمی بیداد میکند. اکثر شهروندان با وجود زحمات و دلسوزیهای زیاد مدیران شهری، اعتماد واقعی را ندارند و حس تعلق شهروندان به شهرها و محلات و روستاهایشان کمتر شده است. شوراها بهعنوان نخستین خاکریز مطالبات مردم میتوانند در افزایش امنیت اجتماعی مؤثر باشند، اما هنوز تأثیرگذاریشان قابلتوجه نشده است. به همینخاطر است که معتقدم به بازنویسی و بازخوانی شهرها و اقداماتمان در آنها نیازداریم و این بازخوانی و بازاندیشی حضور واقعی پژوهشگران را میطلبد.احساس میکنم که با وجود زحماتی که پژوهشگران و مدیرانمان در حوزه پژوهش کشیدهاند، اکثر علوم و تحقیقات ما وارداتی است. با اینکه پژوهش خارجی ارزشمند است اما نباید صرفا وابسته به علم و تحقیقات خارجی باشیم، چرا که آسیب وابستگی در حوزه علمی خطرناکتر از وابستگی به صنعت خارجی است.
برنامهریزی بدون پژوهش؛ محکوم به شکست
مرتضی الویری، رئیس شورایعالی استانها
امروز، علم و فناوری بهعنوان یکی از عناصر اصلی رشد اقتصادی و عامل محرک رقابتپذیری معرفی میشود. میزان سرمایهگذاری در حوزه پژوهش برای گسترش فناوریهای نوین ازجمله شاخصهای سنجش رشد و معیاری برای اندازهگیری توسعهیافتگی کشورهاست. براساس آمار یونسکو هزینههای تحقیق و توسعه در ایران حدود ۳۲ درصد از تولید ناخالص داخلی را شامل میشود. این رقم در کشورهای آسیایی مثل کره و ژاپن بهترتیب 22.4 درصد و 28.3 درصد است.کلانشهرها با پتانسیل بالای زیستپذیری و بهعنوان مهمترین شهرهای آینده برای حفظ حیات و پویایی اقتصادی و صیانت از هویت و مدیریت خود به عنصر کلیدی پژوهش و نوآوری نیاز دارند. پژوهش و نوآوری حلقه اتصال حکمروایی شهری و کارآفرینی است و مدیرت شهری را توانمندتر میکند. برنامهریزی و مدیریت کلانشهرها تنها با شناخت دقیق مسائل پیچیده شهری میسر است و هرگونه برنامهریزی بدون پژوهشهای علمی و عمیق محکوم به شکست است. بنابراین این مراکز تحقیقاتی در کلانشهرها موتورهای محرک اصلی توسعه هستند و بر رشد اقتصادی تأثیرگذارند. شهرداریها علاوه بر استفاده از توان علمی خود قادرند از فرصت ویژهای که دانشگاهها بهعنوان نهادهای اصلی تولید علم پیش پای آنها میگذارند نیز برای پیشبرد اهداف خود بهره بگیرند. این تعامل میتواند به همافزایی و توسعه توانمندیهای مشترک در کاهش معضلات شهری بینجامد. شهرداریها کانون نظام نوآوری شهری و پیونددهنده شهروندان با بخشهای خصوصی و دولتی به شمار میآیند.
ضرورت متمرکزکردن تحقیقات در شهرداری
محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران
بحث پژوهش و نوآوری در مدیریت شهری ما را به یاد انواع تحقیقات میاندازد. تحقیقات دو نوع است یکی بنیادی که بیشتر برای کشف پدیدهها و افزودن مرز توسعه و دانش است. اما نوع دوم تحقیقات، کاربردی است. در واقع، تحقیقات کاربردی عموما به بهبود کیفیت زندگی بشری منجر میشود. درشهرداری تهران بیشتر تحقیقات از این دست است، چراکه علاوه بر درآمدزا بودن، زودتر هم به نتیجه میرسد. البته این تحقیقات بین پژوهشگران نیز علاقهمندان بیشتری دارد. در مجموعه شهرداری تهران بیش از ۲۰۰میلیارد تومان بودجه صرف تحقیقات میشود اما تنها 10درصد آن در مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران مصرف شده است. یکی از مشکلات ما این است که ۹۰درصد بودجه مربوط به پژوهش بهصورت پراکنده در سایر بخشها و معاونتهای شهرداری تهران مصرف میشود. از اینرو بهتر است که شهردار تهران به جای انجام تحقیقات و پژوهشهای پراکنده، همه این پژوهشها را در مرکز مطالعات متمرکز کند. اما موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت این است که پژوهش باید برای این باشد که از نتیجه آن در عملکرد و تصمیماتمان استفاده کنیم. اگر پژوهشها درست انجام نشود و تحقیقات ما اثربخش نباشد، پیشرفت کشور را شاهد نخواهیم بود. از سوی دیگر وقتی به تعداد تحقیقات نگاهی میاندازیم، درمییابیم که تعداد تحقیقات زیاد است اما خروجیاش آنطور که باید نیست. از همین رو ضرورت دارد که تصمیم جدی در این زمینه بگیریم.ضمن اینکه باید از پژوهشها و نتایج آن، قبل از تصمیمگیریها استفاده کنیم نه اینکه بعد از اجرای کارها تازه تحقیق و پژوهش صورت بگیرد.