
پاکبانان مقاوم تهران
مأموریت ویژه: پیگیری همزمان آواربرداری ، انتقال نخالهها و نظافت شهر

پریسا نوری- روزنامهنگار
از نخستین ساعتهای جنگ تحمیلی اخیر و پس از حملات هوایی دشمن به ساختمانهایی در تهران، سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در کنار سایر ارگانها و نهادهای امدادی وارد عمل شد و نقش مؤثری در آواربرداری و پاکسازی مناطق آسیبدیده ایفا کرد، اما مهمتر از آن، نظافت شهر تعطیل نشد و صدای جاروی پاکبانان بعد از بمبها و موشکها، خبر از ادامه زندگی می داد. محسن قضاتلو، مدیرعامل سازمان پسماند با حضور در تلویزیون همشهری از جزئیات تلاش برای آواربرداری اماکن تخریبشده میگوید.
نظافت مستمر و آواربرداری
در نخستین ساعت وقوع حمله، حدود ساعت 3بامداد با تماس تلفنی از خواب بیدار شدم و از حمله موشکی مطلع شدم. بلافاصله به ستاد بحران شهر تهران رفتم و قرار شد 2موضوع آواربرداری و انتقال نخالهها و نظافت شهر را همزمان پیگیری کنیم. تأکید ما این بود که حتی در شرایط جنگ، نظافت شهر و جمعآوری زبالهها متوقف نشود، چون این موضوع با امنیت روانی مردم ارتباط مستقیم دارد. خوشبختانه در آن 2هفته، کارگران و پاکبانان ما بهصورت شبانهروزی کار کردند و خدمات شهری بدون وقفه ادامه داشت.
استفاده از تجربیات گذشته و مانور بحران
در سازمان پسماند تجربه جنگ و بحران را نداشتیم، اما با استفاده از تجربیات گذشته در مدیریت بحران و مانورهای قبلی، برنامهریزی کردیم. نخستین اعزامها به منطقه یک و شهرک شهید چمران بود که حجم آوار بسیار زیادی داشت. در مجموع۲۰روز، ۵۳۲دستگاه ماشینآلات اعزام کردیم که ۴۳۵دستگاه عملیاتی و بقیه در حالت آمادهباش بودند.
همراهی مدیریت شهری و مردم
در حال حاضر آواربرداری تمام شده است، فقط در منطقه۲ و زندان اوین هنوز بخشهایی مانده که در حال پاکسازی است. همچنین نخالههای باقیمانده از مراکز دپو را هم باید به آرادکوه منتقل کنیم. از تمام همکارانم که بیوقفه تلاش کردند تشکر میکنم. این روزها نشان داد که مدیریت شهری و شهروندان میتوانند در سختترین شرایط همپای هم پیش بروند.
دپوی موقت نخالهها در مناطق
با هماهنگی آتشنشانی و اداره کل خدمات شهری، نقاطی را در هر منطقه بهعنوان محل موقت دپوی ضایعات مشخص کردیم. برای خروج آوار از خانههای مردم، با هماهنگی شهروندان نیروهای ما به محل مراجعه میکردند و نخاله را به محل دپوی موقت منتقل میکردند و بعد از تأیید نهایی، این مواد به مجتمع پردازش آرادکوه منتقل میشد تا از آلودگی و تجمع نخالهها جلوگیری شود.
فعالیت کمیته آواربرداری
علاوه بر خدماترسانی، کمیته آواربرداری را فعال کردیم. سازمان مدیریت پسماند بهدلیل داشتن ماشینآلات سنگین، مسئولیت اصلی آواربرداری را بر عهده داشت. از همان ساعتهای اول، تمام ماشینآلات شامل بیلهای مکانیکی، لودر، تانکر آب و کمپرسیها را به مناطق آسیبدیده اعزام کردیم.
خرید30 دستگاه جدید
یکی از ماشینآلاتی که در این آواربرداری استفاده شد، دستگاه بومبلند بود که برای آواربرداری در ارتفاع بالا و ساختمانهای بلند بهکار میرود و برای آواربرداری در مجتمع شهید چمران و نارمک استفاده شد. ما فقط یک دستگاه از این نوع داشتیم، اما بسیار کارآمد بود. اخیرا نیز ۳۰دستگاه جدید خریداری کرده ایم تا برای شرایط بحرانی آماده باشیم.
چالش آواربرداری در شهرک شهید چمران و منطقه 13
پیچیدهترین و پرچالشترین بخش آواربرداری در روزهای جنگ، مربوط به مجتمع چمران و منطقه۱۳ بود، چون سازهها کاملا فرو ریخته بودند و باید با دقت بالا آواربرداری میشد تا به پیکر شهدا و اموال مردم آسیب نرسد. خوشبختانه با همکاری مهندسان و نیروهای امدادی، این کار با موفقیت انجام شد.
۵۳۲
دستگاه ماشینآلات برای آواربرداری تهران در حال آمادهباش بودند.
۴۳۵
دستگاه ماشینآلات در عملیات آواربرداری شرکت کردند.
20
روز عملیات آواربرداری و انتقال نخالهها به طول انجامید.