
نذر حلیم

ماه رمضان در ایلام هم مانند اغلب استانهای کشور رسم و رسوم خاصی اجرا میشود. سنت افطاری دادن در میان مردم شهرها و روستای ایلام از همان ابتدای ماه رمضان برپاست. پخت غذاهای محلی و افطاری دادن به دوستان و آشنایان یکی از آداب و رسوم این ماه است که با پخت غذاهای خوشمزه از قبیل حلیم، شله، آش، بژی برساق،
کلهکنجی، شله زرد، آشگندم و شیره خرما و روغن محلی بهیاد ماندنیتر میشود. با این حال، پخت حلیم یا هریسه در ایلام حال و هوای دیگری دارد؛ بساط حلیم فروشی در ایلام رونق میگیرد و بیشتر اغذیه فروشیهای شهر هنگام افطاری پاتیلهای بزرگ حلیم را در مقابل مغازه میگذارند و این غذای خوشطعم و عطر را به روزهداران میفروشند.
ایلامیها که در پختن حلیم بسیار تبحر و مهارت دارند، در ماه مبارک رمضان سفرههای افطاری خود را با این غذای خوشمزه در کنار دیگر غذاهای ساده رنگین میکنند. مردم ایلام بر پایه باوری قدیمی و ریشهدار به حلیم (هریسه) از منظر تبرک مینگرند و معتقدند که خوردن حلیم در افطاری، هم باعث ثواب و پاداش بیشتر روزهدار نزد خدای متعال میشود و هم اینکه در تقویت بنیه و جلوگیری از کاهش قوای روحی و جسمی تا پایان ماه مبارک رمضان بسیار مفید و مؤثر است. ایلامیها بهویژه مردم روزهدار با توجه به این ویژگیها، در ماه مبارک رمضان بیش از هر غذایی حلیم را ترجیح میدهند و به همین سبب بازار حلیم فروشان ایلام در این ماه بیشتر از هر جای دیگر ایران پر رونق میشود. هر چندسفره افطار و سحری مردم ایلام از برکات و رنگ و بوی خاصی برخوردار است، اما آنچه ماه مبارک رمضان را در این استان جذاب و دلنشین میکند، سفرههای افطاری عصر روزهای تعطیل در پارکها، تفرجگاهها و مکانهای زیارتی است. بهخصوص اینکه مردم نذر حلیم را به نذرهای دیگر ترجیح میدهند و خوردن حلیم در این استان لذت دیگری دارد.