«حرکت پرشتاب و عالمانه بهسوی تحقق «پلیس مقتدر و حرفهای؛ امین و مردمی» سرلوحه آرمانهای من و همکارانم در این دوره از مسئولیت است.» این بخشی از سخنان سردار احمدرضا رادان، فرمانده کل انتظامی کشور در آیین معارفه خود است. انتظار از پلیس همواره فراتر از ظرفیتها و امکانات این نهاد اثرگذار بوده است. گرچه آنچه هم که نیروهای انتظامی کشور از مرزها تا داخل شهرها انجام دادهاند همواره فراتر از امکانات و حتی وظایف آنها بوده است؛ چنانچه حتی در زمینه حجاب هم در سالهای اخیر تنها این پلیس بوده که در صحنه حضور داشته و برخلاف 26نهاد مسئول در انجام وظایف خود جدیتر بوده و چه بسا بار همه را بر دوش کشیده است.
در این میان اما، متناسب با همان انتظارها باید کارهایی هم انجام میشد و امکاناتی هم در اختیار نیروهای حافظ امنیت قرار میگرفت که متأسفانه هنوز اتفاق نیفتاده است؛ از نصب دوربین روی لباسهای نیروهای پلیس گرفته تا انسداد مرزها بهویژه در شرق کشور و کمبود کلانتری در تهران؛ مواردی که خود در ارتقای اقتدار پلیس نقش بسزایی خواهند داشت.
6سال معطلی نصب دوربین روی لباس پلیس
نخستینبار مهرماه سال ۱۳۹۶ بود که در مراسمی با حضور سردار اسکندر مومنی، جانشین وقت ناجا از دوربینهای البسه مأموران پلیس رونمایی شد. در این رونمایی که به مناسبت هفته نیروی انتظامی برگزار شد، وعده داده شد که خیلی زود لباس اکثر مأموران پلیس به دوربین البسه مجهز شود، تا هم مستندات وقوع جرم در آن ثبت شود و هم ضمانتی باشد بر حسن رفتار مأموران پلیس. دوربینهای البسه اما با آن سرعتی که وعده داده شد، پیش نرفت. دلیل اصلی آن هم کمبود منابع اعلام شد؛ موضوعی که بارها از سوی فرماندهان نیروی انتظامی مورد اشاره قرار گرفت. ازجمله این موارد میتوان به اظهارات سردار حسین اشتری، فرمانده وقت کل انتظامی کشور اشاره کرد که حدود یک سال بعد و در دیماه ۹۷ در جمع خبرنگاران گفت: «هنوز منابع برای خرید لباس دوربیندار تأمین نشده است، باید اعتبارات از طریق دولت واگذار شود که امیدواریم برای سال آینده (۹۸) این کسری برطرف شود.» سردار معصومبیگی، رئیس پلیس پیشگیری فرماندهی انتظامی کشور سال 1400خبر داد که تاکنون ۱۰هزار دوربین به مأموران داده شده است، ولی برای عملی شدن این طرح به همین تعداد دوربین دیگر نیاز داریم.» چندی بعد هم سردار حاجیان، سخنگوی انتظامی کشور درباره نصب دوربین روی لباس همه مأموران پلیس دوباره بر کمبود منابع تأکید کرد و افزود: مشکل اصلی ما بودجه است. اگر مجلس بودجه مناسب را تصویب کند، با سرعت برای لباسهای همه مأموران دوربین تهیه خواهد شد.»
سرهنگ جلیل موقوفهای هم سال گذشته درباره آخرین وضعیت نصب دوربین روی لباس مأموران پلیس پیشگیری گفت که در حال حاضر همه گشتهای ۱۱۰، تیمهای عملیاتی و یکسری از واحدهای دارای مأموریت خاص در پلیس به این دوربینها مجهز شدهاند و در آینده نیز درصورت لزوم تعداد این دوربینها افزایش پیدا خواهد کرد.
رئیس پلیس پیشگیری تهران بزرگ درباره اینکه آیا استفاده از این دوربینها کمکی به پلیس کرده یا خیر، میافزاید: این دوربینها در رفتار و انجام وظیفه پلیس خیلی تأثیرگذار است. درواقع زمانی که یک جرمی رخ میدهد، دیگر مجرم نمیتواند منکر آن شود. دوربینهای ما بسیار تأثیرگذار بوده است. آنچه هست اینکه هنوز موضوع نصب دوربینها 6سال پس از آغاز آن از یک کلانتری در شرق تهران، طبق انتظار اجرا نشده و همین امر موجب شده که آن بازدارندگی لازم را نداشته باشیم. حال آنکه خود این موضوع حتما در افزایش اقتدار پلیس مؤثر خواهد بود و به تناسب همین اقتدار حتما احساس امنیت در جامعه هم بیش از بیش پررنگ خواهد شد.
کمبود کلانتری در پایتخت و همراهی شهرداری
موضوع کمبود کلانتری از دیگر مواردی است که رفع آن بهویژه در پایتخت حتما بر اقتدار پلیس خواهد افزود؛ موضوعی که سال 1399سردار حسین رحیمی، رئیس پلیس پایتخت با اشاره به برنامهریزیهای صورت گرفته در فراجا برای سال ١٤٠١ گفته بود که قرار است ٢٠کلانتری به شرط تأمین زمین از سوی شهرداری در تهران بزرگ احداث شود. سردار رحیمی همچنین تأکید کرد: «تاسیس کلانتریهای جدید مستلزم همکاری شهرداری تهران است .»
در ابتدای امسال اما علیرضا فخاری، استاندار تهران در رزمایش نوروزی پلیس در پاسخ به سؤالی درباره ایجاد کلانتری برای استان تهران، گفت که این موضوع در بحثهای برنامه و بودجه سال پیشبینی شده است. در سطح استان تهران ۴۰کلانتری کم داشتیم که یکسوم آنها تأمین شده و مابقی آن هم در سالجاری و سال آینده در برنامه و بودجه پیشبینی میشود.
مرزهای کشور از ضرورت انسداد تا هوشمندسازی
دیگر موضوع جدی در تامین امنیت کشور که از قضا آن هم ارتباط مستقیمی با تامین منابع و موضوع بودجه دارد، مسئله هوشمندسازی و انسداد مرزهاست. آنچه هست اینکه انسداد مرزها در کنار تامین بودجه برای تامین ابزارهای موردنیاز امروزی و در راستای هوشمندسازی پلیس، نیازمند جدیت و پشتکار جمعی مسئولان است. درواقع عزم جدی در این زمینه نیاز است تا با هوشمندسازی مرزها جلوی تلفات انسانی ناشی از ورود و خروج غیرقانونی موادمخدر و اسلحه گرفته شود. هوشمندسازی انسداد مرزها منجر به کاهش تلفات انسانی و همچنین بودجهای کشور میشود. براین اساس ضرورت هوشمندسازی مرزها در سالهای اخیر مورد تأکید مسئولان بهویژه نیروی انتظامی بوده است. سال گذشته سردار احمد گودرزی، فرمانده مرزبانی ناجا گفته بود طرح هوشمندسازی و انسداد مرزها در برنامه هفتم از سال آینده در دستور کار قرار دارد و امیدواریم در قالب اجرای این طرح بتوانیم انسداد مرزهای کشور در مناطق مختلف را شاهد باشیم که در این راستا اگر در منطقه مرزی کشور نیاز به احداث برجک، پاسگاههای مرزی و نیز تجهیز پاسگاهها باشد، تلاش مضاعفی انجام خواهیم داد.
در همین زمینه، حدود 2هفته پیش هم وزیر کشور با مهم خواندن مرزهای شرقی و امنیت و آرامش مرزها گفت: انسداد کامل مرزهای شرقی در دستور کار است. احمد وحیدی گفت: مرزهای شرقی همیشه برای ما اهمیت بسیاری زیادی دارد و برنامههایی در گذشته نسبت به انسداد این مرزها صورت گرفت، اما کامل نبود.
یکشنبه 18 تیر 1402
کد مطلب :
196789
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/j25mP
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved