هوشمندسازی شهر تهران و ارائه خدمات به شهروندان در قالب فضای مجازی، هدفی است که تحت عنوان پروژه «شهر هوشمند تهران» بهزودی از جزئیات آن رونمایی میشود. شهر هوشمند تهران قرار است خدماتی را به شهروندان در قالب فضای مجازی ارائه کند که دسترسی به اطلاعات و امکانات را به طرز قابل ملاحظهای آسان خواهد کرد. به گزارش همشهری،در نشست خبری همایش و نمایشگاه «تهران هوشمند» که روز گذشته در سازمان فناوری ارتباطات و اطلاعات شهرداری تهران برگزار شد، محمد فرجود، دبیر علمی این همایش، جزئیات طرح هوشمندسازی تهران را اعلام کرد.
هوشمندسازی یعنی چه؟
به گفته او شهر هوشمند، صرفا بهمعنای شهر مبتنی بر فناوری نیست. در این محیط زندگی شهروندان بهصورت مستقیم و غیرمستقیم با سیستمهای بههم پیوسته کنترل و بهینهسازی میشود درحالیکه بخشی از این خدمات در ظاهر قابل حس کردن نیستند. مسائلی مثل جمعآوری آمار لحظهای از مسائل مختلف شهری، مبحثی است که در قالب شهر هوشمند قابل پیادهسازی است.
شناسه کاربری هوشمند
محمد فرجود، دبیر علمی همایش «تهران شهر هوشمند»، شناسه کاربری شهروندی را بهعنوان یکی از امکانات شهر هوشمند معرفی کرد. از طریق این اکانت یکسری خدمات شهری بهصورت یکپارچه درمیآید. بهخصوص خدماتی که برای اجرای آنها نیاز به پرداختهای خرد باشد – مثل خرید بلیت اتوبوس و مترو، طرح ترافیک و... – از طریق همین حساب انجام میشود. روی این شناسه کاربر میتواند یکسری اطلاعات مثل اطلاعات شناسنامه و کارت ملی را وارد کند تا هروقت در یکی از سازمانهای شهرداری کار اداری داشت، نیازی به همراه بردن مدارک نداشته باشد.
راه باز استارتاپها در شهر هوشمند
استارتاپها و کسبوکارهای مبتنی بر اینترنت در شهر هوشمند فعالیت بهتری خواهند داشت. شهرداری نیز اینطور که محمد فرجود میگوید، برای توسعه اکوسیستم باید قانونگذاری کرده، با این گروه جدید تعامل کند. نقش شهرداری در این حوزه حمایتی است. به گفته فرجود، شهرداری قرار است با استارتاپها رایزنی کرده و به یک مدل حمایتی درست برسد.هدف این است که اتلاف انرژی کم شده و بهرهوری بالاتر برود.
تهران چه زمانی هوشمند میشود؟
هوشمند شدن یک روند است و قرار نیست، در یک تاریخ مشخص تهران یا هر شهر دیگری هوشمند شود. طبق گفته محمد فرجود، در تمام دنیا، اهداف میانمدت و بلندمدت در اینباره تعریف میشود. سال1400 زمانی است که نخستین فاز پروژه هوشمندسازی کلید زده میشود.