• جمعه 30 آذر 1403
  • الْجُمْعَة 18 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 20
دو شنبه 4 شهریور 1398
کد مطلب : 74780
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/3zgx
+
-

راوی رنج‎های پنهان‌ زنان

میهمی، شاعر: من در اشعارم بدون مرزبندی جنسیتی به مشکلات، گرفتاری‎ها و دلتنگی‎های زنان جامعه‎ام پرداخته‌ام

گپ
راوی رنج‎های پنهان‌ زنان

محمد توفیق مشیرپناهی| سنندج- خبرنگار:


شعر شاعران کردستان، نسل‌ها و دوره‎های مختلف، تجربه‌ها و نحله‌های گوناگونی را دیده است. در این میان شاعران زن نیز تاریخ‌ساز ادبیات بوده‌اند؛ از غزل‌های ناب مستوره خانم اردلان تا زمزمه‌های شعری ژیلا حسینی، سروده‌های به یاد ماندنی و آثار شیرینی چه به زبان کُردی و چه به فارسی به‌جا مانده است. «سهیلا میهمی» یکی از شاعران کُرد و متولد شهر قروه است. گفت‌وگوی همشهری را با این شاعر به بهانه چاپ کتاب «پرنده شیشه‎ای شطرنجی» بخوانید. 


در مورد کتاب شعرتان «پرنده شیشه‎ای شطرنجی» توضیح دهید.

«پرنده شیشه‎ای شطرنجی» مجموعه شعر من به زبان کُردی است. این مجموعه طی 6 سال سرودن و زندگی با شعر جمع‌آوری شده و در مجموعه‌ای گرد هم آمده است. «پرنده شیشه‎ای شطرنجی» چکیده و تجربه سال‎هایی‌ است که با همه اطرافیان، همه اشیا، همه رویاها، همه حسرت‌ها و همه زنانی که به من انرژی داده‌اند و آنها را ستایش می‌کنم، سروده شده است.  شعر من تصویرگر جامعه زنان است؛ بدون مرزبندی جنسیتی به مشکلات، گرفتاری‎ها، دلتنگی‎ها و تنگناهای زنان جامعه‎ام پرداخته‌ام. همچنین این موضوع را که زنان ما در خانواده و جامعه چه مشکلاتی دارند، به‎عنوان یک دستمایه برای شعرم تعیین کرده‌ام. در واقع شعر من شعری اجتماعی ا‌ست.

چگونه با ادبیات و شعر آشنا شدید؟

اگر بخواهم کلیشه‎‌ای پاسخ بدهم باید بگویم زمانی‎ که کودکی بیش نبودم، شعر در من جوشش کرد و خروش داشت و آن ‎را بر صفحات کاغذ نوشتم و... در واقع زمانی که در میان خانواده، جامعه و به‎خصوص زنان به ‎سر بردم و متوجه نابرابری‌ها شدم، راهی برای من باقی نماند که صدای این رنج نهفته باشم جز یکی از ابزارهای بیانی چون ادبیات، سینما، عکس و... در میان این امکان‎های هنری، شعر را برگزیدم. 
در ادامه وقتی چگونه سرودن را یاد گرفتم، وقتی یاد گرفتم که باید واژه و امکانات تکنیکی به کمکم بیاید، تلاش کردم خودم را تربیت کنم و آموزش بدهم تا بتوانم با واژه‎ها شرایط زنان را توصیف و ترسیم کنم؛ شرایطی که جز با واژه و تصویر قابل بیان نیست. 

در خانواده کسانی بودند که در حوزه ادبیات کار می‎کردند؟

من در فضای ادبی و هنری ویژه و خاصی پرورش نیافته‌ام، اما در خانواده پدرم به شعر علاقه داشت و از زبان وی بارها اشعاری را از شاعران مختلف مانند ماموستا هه‌ژار، ماموستا هیمن و ماموستا قانع می‌شنیدم. 

شما اوایل با زبان فارسی شعر می‎سرودید و بعدها به زبان کُردی روی آوردید. در این باره توضیح دهید.

من اوایل شعرهایم را به زبان فارسی می‌سرودم، اما این دوره شعری را در جایی منتشر نکردم و گاهی در محافل برای دوستان و آشنایانم می‎خواندم. سرودن ناگزیر شعر به زبان فارسی برای هر شاعر کُرد ایرانی پیش می‎آید. در جایی که موضوع اولویت بندی زبان گفتار، زبان اندیشه و زبان مادری پیش می‌آید، به‎عنوان یک شاعر نمی‎توانی در این درگیری طرف زبان مادری را نگیرید. 

زبان مادری زبان تصویر، خیال، احساس و هر آنچه است که برای شعر لازم داری. اگر من سال‎های سال به زبان فارسی شعر می‎سرودم و اگر شعرهای موفقی هم سروده می‌شد، در نهایت من یک شاعر دست دهم شعر فارسی امروزی می‌شدم. اما در زبان کُردی و زبان مادری که خاستگاه همه رویاها و تصویرهای من است سرودن شعر مانند آب جاری، بارش باران و نوشیدن یک لیوان آب زلال است. به همین سادگی و آسانی من از دنیای خودم و زنان اطرافم سخن می‎گویم. 

چاپ یک اثر و کتاب چه احساسی دارد؟ 

به عنوان یک شاعر وقتی کتابم چاپ می‌شود یعنی اعلام می‎کنم که هستم و حرفی برای گفتن دارم. تلاش می‌کنم جدی باشم، بهتر بسرایم و نگاهم به جامعه عمیق‌تر باشد. من به این نگاه نیاز دارم و آرزو دارم که در همین سطح باقی نمانم و جدی‎تر و مصمم‌تر از گذشته، افق‎ها و قلمروهای تازه‎ای از زندگی آدم‎ها، به‎ویژه زنان را به تصویر بکشم. 

چگونه می‎توانید فضای شعرهایتان را به خوانندگان معرفی کنید؟

شعر من تلاش می‌کند که از زبان یک زن به همه قلمرو زندگی، جامعه و اتفاقات نگاه کند. انگار شاعر- من- جایی قرار گرفته است که باید باشد و با یک نگاه شاعرانه و تلاشگر می‎خواهد تمامی اتفاقات جامعه زنان از رنج‎ها و محنت‎ها گرفته تا کار و زحمت و نقش قاطع در زندگی و خانواده را به تصویر بکشد. لازم است که اعلام کنم در این بحث و پاسخ‎هایم ادبیات را به ادبیات زن و مرد تقسیم نکرده‌ام و من همچون «ناتالی ساروت» معتقدم هیچ‎گاه نباید به این تقسیمات تن داد، زیرا رنج انسان‎ها، زن و مرد نمی‎شناسد و هنرمند و شاعر چه زن باشد یا مرد تن به این تقسیمات نمی‎دهد. برای من مهم این است که رنج انسان‏ها را به تصویر بکشم.

چه آثار و کتاب‎های دیگری در دست چاپ دارید؟

شعرهای زیادی سروده‌ام که روی دستم مانده است. در مسیر چاپ همین کتاب شعرم، مشکلات زیادی پیش آمد که نباید می‌آمد. شاعر شعرش را می‎سراید یا داستان‎نویس داستانش را می‎نویسد، دیگر قرار نیست که خودش راه بیفتد تصویرگر و ویراستار و صفحه‌آرا و ناشر و توزیع‌کننده شود. کجای دنیا چنین است؟ این وضعیت اصلا پسندیده نویسندگان نیست.

ناشران در سال‎های گذشته با فراغ بال و رغبت آثار شاعران و داستان‎نویسان را چاپ می‎کردند، اما امروز ناشری سرمایه‎گذاری نمی‌کند. جدای از این‎که نویسنده تازه‎کار یا حرفه‎ای باشد، ناشر حاضر به سرمایه‌گذاری نیست و این مساله بسیار برای جامعه کتابخوان و جامعه‎ای که می‎خواهد از شاعر و داستان‎نویسش اثر تازه‎ای بخواند، در حد فاجعه است. برای کارهای بعدی‎ام خدا می‎داند باید با چه کیفیتی آن‎ را چاپ کنم.

این خبر را به اشتراک بگذارید