طلسم کتابخانه شماره 2 پلدختر شکست
کلنگ این پروژه سال 87 به زمین خورد و نبود اعتبار موجب به تعویق افتادن عملیات ساخت آن شد
فاطمه حافظی | خرم آباد - خبرنگار:
بیش از یک دهه از کلنگزنی و شروع عملیات اجرایی کتابخانه شماره 2 پلدختر میگذرد، اما هنوز این پروژه به بهرهبرداری نرسیده است. این پروژه به دلیل نبود منابع اعتباری سالهاست به حال خورد رها شده و پس از گذشت بیش از 10 سال از کلنگزنی آن در دولت سابق، هنوز تکمیل نشده است.
سرانه فیزیکی مطالعه در کتابخانههای پلدختر در حالی پایین است که بر اساس شاخصهای استاندارد برای مطالعه باید به ازای هر 100 نفر 8 متر فضای کتابخانهای وجود داشته باشد که با احتساب جمعیت 76 هزار نفری پلدختر، سرانه فیزیکی کتابخانههای این شهر با فضای مورد نیاز تناسب ندارد. اما بعد از آن همه کش و قوس و وقفه در اجرای کار به دلیل نبود اعتبار، اکنون 3 میلیارد تومان اعتبار برای پیشبرد و تکمیل این پروژه در نظر گرفته شده است.
کلنگزنی پروژه در بهمن 87
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی پلدختر در این خصوص به همشهری میگوید: پروژه کتابخانه شماره 2 پلدختر بهمن سال 87 کلنگ زنی و عملیات اجرایی آن هم در همان سال شروع شد. «غلامرضا محمودی» میافزاید: به دلیل تخصیصهای پایین یا نبود اعتبار، این پروژه روند تکمیلش به طول انجامیده و هنوز به بهرهبرداری نرسیده است.
وی بیان میکند: سند رسمی کتابخانه شماره 2 هنوز صادر نشده است و به همین دلیل در زمینه دریافت پروانه ساخت هم با مشکلاتی مواجه هستیم. رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی پلدختر ادامه میدهد: آنچه برای بهرهبرداری از پروژه کتابخانه شماره 2 پلدختر مهم است، میزان اعتبار تخصیصیافته است، نه اعتباری که اختصاص پیدا میکند.
وی میگوید: متاسفانه تخصیصها در عمده پروژههای عمرانی استان پایین است و همین موضوع پروژه کتابخانه شماره 2 پلدختر را هم تحتالشعاع قرار داده است. محمودی اظهار میکند: کتابخانه شماره 2 که در جوار درمانگاه تامین اجتماعی و ضلع غربی میدان جهاد پلدختر واقع شده، 1500 متر زیربنا دارد و اکنون از پیشرفت فیزیکی حدود 65 درصدی برخوردار است.
سرانه پایین فضای کتابخانهای پلدختر
رئیس اداره کتابخانههای عمومی پلدختر نیز در این زمینه به همشهری میگوید: سرانه فیزیکی کتابخانههای پلدختر 125 سانتیمتر مربع است که این میزان در استان 77 سانتیمتر و در کشور 110 سانتیمتر است. «علیمحمد قهرمانی» میافزاید: لازم است تعداد کتابخانههای پلدختر افزایش یابد و حداقل 3 کتابخانه داشته باشیم تا پاسخگوی جمعیت باشند. باید به ازای هر 25 هزار نفر یک کتابخانه وجود داشته باشد و ما به یک کتابخانه عمومی دیگر هم نیاز داریم تا به این شاخص برسیم.
این مسئول با بیان اینکه زیربنای کتابخانههای پلدختر 1010 متر است، اظهار میکند: مهمترین مشکل کمبود فضا و ساختار قدیمی کتابخانههای عمومی است. با وجود ازدیاد جمعیت، کتابخانههای ما همان است که 73 به بهرهبرداری رسید. وی ادامه میدهد: سالهاست عملیات اجرایی کتابخانه شماره 2 پلدختر که در ضلع غربی شهر قرار دارد، شروع شده، ولی تنگناهای بودجهای سبب شده است نیمهکاره باقی بماند.
آسیب سیل به کتابخانه پلدختر
قهرمانی بیان میکند: در جریان سیل فروردین امسال کتابخانه شماره 2 پلدختر آسیب جدی دید. برای همین حالا 3 میلیارد تومان برای تکمیل آن در نظر گرفته شده که امیدواریم امسال تخصیص پیدا کند تا یکی از مطالبات بحق مردم این شهرستان محقق شود.
وی میافزاید: بعد از تکمیل میتوانیم این کتابخانه را به عنوان الگو در سطح کشور معرفی کنیم. با توجه به تعامل سازنده ادارات میتوانیم از محدود انجمنهایی باشیم که مصوبات جلسه به صورت صددرصدی اجرا میشود. رئیس اداره کتابخانههای عمومی پلدختر در خصوص آمار مراجعان به کتابخانههای این شهرستان میگوید: بیشترین مراجعان ما دانشآموزان برای دریافت منابع کنکور و استفاده از سالن مطالعه، دانشجویان برای تامین منابع پژوهشی و استفاده از سالن، زنان خانهدار برای استفاده از کتابهای آموزشی و رمان و آقایان - بهخصوص افراد مسن - برای استفاده از منابع تاریخی هستند.
اعتبار تکمیل کتابخانه 10 ساله رسید
سرپرست فرمانداری پلدختر در این خصوص میگوید: ۳ میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل کتابخانه عمومی شماره ۲ این شهرستان ابلاغ شده است و تخصیص خوبی هم خواهد گرفت که امیدواریم به بهرهبرداری برسد. «علی سیف» میافزاید: پروژه کتابخانه شماره 2 پلدختر یکی از پروژههایی است که اراده جدی برای اتمام و بهرهبرداری آن طی یکی 2 سال اخیر وجود دارد و با این مبالغ نیز میتوان به اتمام این پروژه خوشبین بود.
اعتبارات قطرهچکانی؛ مانع تکمیل پروژه
اما عضو شورای شهر پلدختر به همشهری میگوید: تکمیل پروژه کتابخانه شماره 2 پلدختر باید به یکی از اولویتهای شورای برنامهریزی این شهرستان تبدیل شود. «غلامرضا نصیری» ادامه میدهد: اعتبار قطرهچکانی مانع تکمیل این پروژه شده است و شایسته نیست یک پروژه فرهنگی روند ساختش یک دهه طول بکشد.
وی اظهار میکند: شورای برنامهریزی شهرستان باید اعتبار مورد نیاز پروژه را تامین کند و بیش از این اجازه ندهد این پروژه به طول بینجامد زیرا تکمیل کتابخانه عمومی شماره 2 خواست و مطالبه عمومی است. نصیری میگوید: کیفیتبخشی به فرآیند مطالعه نیازمند فضای فیزیکی است و به نظر میرسد با بهرهبرداری از این پروژه تا حدود زیادی مشکلات حوزه کتاب و کتابخوانی پلدختر رفع شود.