فردای روزنامه
در فصل سردی که بهسر میبریم
علیاکبر قاضیزاده | مترجم و مدرس روزنامهنگاری
آثار درپیشگرفتن رویههای نادرست در عرصه رسانههای نوشتاری، پس از سالها، تازه نمایان شده است. جای آن نیست که آن رویهها را فهرست کنیم یا توضیح دهیم. مهم این است که حالا با دریغ و افسوس، افول دوران رونق این کوشش مغتنم و پرخاطره را میبینیم. باید کاری کرد. به آن هنری جورج سلدس آمریکایی رشک میبرم که بیش از 80سال روزنامهنگاری کرد و حدود 105سال عمر.
2سال پیش در یادداشتی توصیه کردم اهالی رسانههای نوشتاری، با فناوریهای اطلاعرسانی رایانهای کنار بیایند و تلاش کنند در راه رونق این حرفه، آن تواناییهای نو را بهکار گیرند. آن زمان نوشتم اگر با این موج نوآوریها همراه نشویم، شاید آخرین نسل در این حرفه بهحساب آییم؛ یعنی مثل بسیاری از حرفهها و مهارتهای دیگر، روزنامهنگاری هم خاطره میشود. روزنامهنگاری کاغذی، نزدیک به 185سال در این سرزمین پیشینه دارد. مثل هر حرفه دیگر، کهکشانی از واژگان، نامواره و روشها، با این وضع، از یادها پاک خواهد شد.
در عمر نزدیک به 2 قرن روزنامهنگاری و روزنامهداری در کشورمان، هیچگاه نه مردم را چنین تشنه بیش دانستن دیدهایم، نه هرگز شمارگان روزنامهها به این حد رقتآور و نه روزنامهنگاران را چنین در خود فرومانده و هراسان از فردا. برای برخورد با این پیشامد که در ماههای گذشته، با نوسان ارزها و گرانی کاغذ بر سر اهالی مطبوعات فرود آمد و به تقریب بر کار تمامی مطبوعات و مطبوعاتیان اثر گذاشت، از دولت نمیتوان انتظار کمکی داشت. بسیاری از همکاران من برآنند که در اساس، این بحران نتیجه روشهای ناسنجیده دولتهاست. اما به اهل روزنامه میتوان توصیه کرد وضع را جدی بگیرند و استوار برای نجات حرفه خود کاری کنند. چون همیشه و همصدا با عمر بهسربردگان این حرفه، به همکارانم میسپارم توان و نیروی حرفهای خود را بالا برند و با هوای تازه و حرف نو به میدان آیند.
مثل دیگر مردم، نقش ما فقط نشستن و در انتظار نتیجه کار ماندن نیست. اهالی روزنامه در بزنگاههای بحرانی دیگر بر حوادث روزگار اثر گذاشتهاند. به یقین، امروز هم میتوان پا به میدان کار و ابتکار گذاشت.