مریم جباری| اراک ـ خبرنگار:
استان مرکزی به دلیل وجود بیش از 2800 واحد تولیدی و صنعتی، استانی کارگری محسوب میشود که درصد بسیار زیادی از جمعیت این استان را کارگران تشکیل میدهند.
بسیاری از مردم این استان و حتی استانهای همجوار در واحدهای صنعتی مرکزی مشغول کار هستند و از این راه خرج خود و خانوادهشان را تامین میکنند. به گفته مدیر کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان مرکزی، 65 درصد از جمعیت این استان را کارگران و خانوادههای آنها تشکیل میدهند.
این در حالی است که جمعیت مرکزی حدود یک میلیون و400 هزار نفر اعلام شده و طبق این آمار حدود 900 هزار نفر زندگی و شغلشان در گرو رونق کارخانهها و واحدهای صنعتی است. این در حالی است که طی چند سال اخیر به دلیل مشکلات اقتصادی و تحریمها، چرخ صنعت استان به کندی میچرخد و هرروز شاهد تعطیلی یکی از واحدهای کوچک و یا متوسط در مرکزی هستیم. البته علاوه بر مشکلات ارزی، سیاستهای نادرست در بحث خصوصیسازی برای بسیاری از شرکتها و کارگران استان مشکلاتی را ایجاد کرده است. برای مثال شرکتهای هپکو و ایرالکو به عنوان یکی از بزرگترین واحدهای تولیدی کشور که حدود هزاران نفر پرسنل و کارگر داشتند، به دلیل همین سیاستها، مجبور به تعدیل صدها کارگر شدند و هرروز خیابانهای اراک شاهد اعتراض آنها به دلیل بیکاری و پرداخت نشدن مطالباتشان بود.
ضرورت امنیت شغلی برای کارگران
در این باره دکترای اقتصاد و استاد دانشگاه در استان مرکزی میگوید: متأسفانه سالهاست کارگران استان نتوانستهاند از ارزش صنعتی و اقتصادی که مولد آن بودهاند سهم مناسبی دریافت کنند. همین مساله این قشر را در شرایط بسیار بد اقتصادی و اجتماعی قرار داده است، بنابراین در زمینه احقاق حقوق کارگران باید قوانینی با قابلیت اجرا
تصویب شود.
«علیرضا مهدیخانی» بیان میکند: متأسفانه بالا رفتن تورم نیز مزید بر علت شده است و دستمزدهای کارگران با توجه به گرانیهای جامعه نمیتواند پاسخگوی تأمین هزینههای زندگی این افراد باشد و باید برای پر کردن و یا برداشتن شکاف درآمدی و هزینههای خانوار برنامهریزی جدی وجود داشته باشد.
وی ادامه میدهد: در این شرایط اقتصادی که بیشتر واحدهای تولیدی بیشترین زیان را قشر کارگر میبیند. باید در این زمینه و حمایت از حقوق کارگران تدابیر ویژهای اتخاذ شود. در واقع با توجه به اینکه بیشتر جمعیت استان را قشر کارگر تشکیل میدهند، باید برقراری امنیت شغلی برای کارگران یکی از مهمترین و اصلیترین موضوعات استان
مرکزی باشد.
مهدیخانی اظهار میکند: متأسفانه کارگران جزو اقشار آسیبپذیر جامعهاند که در صورت بیتوجهی به حقوق آنها و در نظر نگرفتن سقفی برای اختلاف دستمزد کارگران، مشکلات این افراد به قوت خود باقی خواهد ماند.
وی با اشاره به اینکه مشکلات اقتصادی اولین تاثیر خود را بر قشر کارگر میگذارد، تصریح میکند: این مساله بارها در دوران مختلف تکرار شده و همیشه خسارات و ضررهای این بیتوجهیها دامنگیر قشر کارگر شده است.
ضرورت حمایت از کارگران
رئیس کانون انجمن کارگران استان مرکزی نیز با اشاره به وضعیت کارگران و اصلیترین مشکل این قشر در استان میگوید: تعدیل نیرو و میزان دستمزد جزو مشکلات اصلی قشر کارگری استان است.
«علینقی غیاثی» بیان میکند: به منظور رفع مشکلات واحدهای تولیدی باید تلاش کنیم ارتباط خوب و تأثیرگذاری بین نیروی مولد کارگری با مدیریت این واحدها برقرار شود، زیرا در این صورت میتوانیم شاهد بهبود تولید و رونق اقتصاد بنگاههای اقتصادی باشیم و ارزش افزوده را برای واحد تولیدی به دست بیاوریم. وی ادامه میدهد: در صورت فراهم آوردن شرایط ذکرشده در یک واحد تولیدی و حتی صنایع بزرگ، قطعاً شاهد شکوفا شدن بخش تولید خواهیم بود. جامعه کارگری نیز در این شرایط میتواند از ارزش افزودهای که برای واحد تولیدی ایجاد کرده سهمی مناسب و عادلانه را
مطالبه کند.
رئیس کانون انجمن کارگران استان مرکزی میافزاید: اگر همه موارد یادشده مورد توجه قرار گیرد، قطعاً وضعیت نیروی کار و کارگران بهبود پیدا خواهد کرد و مشکلات و معضلات این قشر برطرف خواهد شد، زیرا ارتباط بسیار خوبی بین کارگران و کارفرما برقرار میشود و قدرت چانهزنی کارگران نیز برای دریافت سهم خود از ارزش افزوده تولید افزایش پیدا میکند. در این صورت میتوانیم شاهد بهبود معیشت جامعه کارگری استان باشیم.
غیاثی اظهار میکند: با توجه به اینکه اصلیترین و مهمترین عامل در یک واحد تولیدی که باعث گردش چرخ فعالیت واحد تولیدی میشود کارگران هستند، توجه به این قشر و رفع مشکلات و نیازهای این افراد به عنوان یکی از اولویتهای واحدهای صنعتی باید دنبال شود و مورد توجه قرار گیرد.
رئیس کانون انجمن کارگران استان مرکزی بیان میکند: در شرایط موجود و با وجود مشکلات اقتصادی در جامعه، همه مسئولان استانی به دنبال بهبود وضعیت صنایع استان و پایداری در اشتغال هستند. این در حالی است که توجه به دستمزد کارگران شرایط و زندگی بهتری را برای این افراد فراهم میکند و بسیاری از مشکلات موجود را رفع خواهد کرد.
وضعیت نامناسب قشر کارگری استان مرکزی
دبیر اجرایی خانه کارگر استان مرکزی با اشاره به اینکه منافع قشر کارگر در فرایند اصلاح قانون کار باید مورد توجه قرار گیرد، میگوید: متأسفانه در شرایط اقتصادی موجود و مشکلاتی که برای واحدهای تولیدی و صنعتی استان و به ویژه شهر صنعتی اراک ایجاد شده است کارگران در وضعیت و شرایط نامطلوبی از نظر معیشت قرار گرفتهاند.
«داود میرزایی» با اشاره به عمده مشکلات کارگران در استان بیان میکند: از مهمترین این مشکلات میتوان به نبود امنیت شغلی و اخراج کارگران، تعدیل نیرو، معوقات در پرداخت حقوق و دستمزدهای این قشر اشاره کرد، در واقع قشر کارگر مظلومترین قشر است که باید به منظور رفع مشکلات و دغدغههای آنها جدیت بیشتری به کار برد.
وی ادامه میدهد: با توجه به اینکه درآمدهای تأمین اجتماعی از زحمت و تلاش کارگران و در واقع از جیب آنها تأمین میشود، قطعاً بیتوجهی به حقوق این افراد در واقع ظلم بسیار بزرگی در حق آنهاست. اتخاذ راهکارهای جدی به منظور برونرفت جامعه کارگری از مشکلات به عنوان مسالهای مهم و اولویتدار باید توسط مسئولان استانی دنبال شود تا شاهد بیکاری کارگران به ویژه در شهر صنعتی اراک که تعداد زیادی از این قشر را در خود جای داده، نباشیم.
مشکلات این روزهای کارگران
دبیر اجرایی خانه کارگر استان مرکزی: نبود امنیت شغلی، تعدیل نیرو و تعویق در پرداخت حقوق و دستمزدها از مشکلات کارگران است
در همینه زمینه :