گشت و گذار میان تاریخ و طبیعت کن
رئیس کمیته گردشگری شورای شهر بر رفع نواقص مسیر گردشگری غرب تهران تا پایان سال تأکید کرد
مریم باقرپور-روزنامهنگار
کن را به باغهای توت و خرمالوهایش میشناسند، اما مکانهای تاریخی و گردشگری زیادی وجود دارد که باعث شده گاه مقصد تورهای گردشگری باشد؛ البته برخی کمبودهای رفاهی هم در این پاتوق گردشگری وجود دارد و ساکنان کن هم در این زمینه درخواستهای متعددی دارند. پیگیری همین موارد سیداحمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران را به همراه اصحاب رسانه در سومین تور گردشگریاش راهی غرب پایتخت کرد که با طی مسیر 4کیلومتری از بخشهای تاریخی و طبیعی کن بازدید کردند و با مشکلاتش آشنا شدند.
ایستگاه اول؛ مخروبهای از یخچال 400ساله
یخچال 400ساله کن، نخستین محل بازدید است. از این یخچال اهالی برای تهیه یخ در زمستان و فروش آن در تابستان استفاده میکردند و این روزها تنها یک دیوار و مخروبهای از آن باقی مانده است؛ موضوعی که علوی بر آن تأکید میکند و خواستار ورود سازمان میراثفرهنگی میشود.
ایستگاه دوم؛ درهای حمام تاریخی بسته است
درهای حمام اسماعیلیان یا همان حمام تاریخی کن، این روزها نهتنها برای اهالی، بلکه برای همه گردشگران بسته است. این حمام با قدمت 700سالهاش، این روزها به دانشگاه شهیدبهشتی واگذار شده و گویا هیچ مرمت و تلاشی برای حفظ آن صورت نگرفته است. این موضوع انتقاد عضو شورای شهر را در پی دارد.
ایستگاه سوم؛ ثبت ملی حسینیه
حسینیه کن، با قدمت 300سالهاش و امامزاده جعفر(ع) از دیگر محلهای بازدید است. درهای حسینیه در مناسبتهای مختلف باز و برنامههای متنوعی در آن برگزار میشود و خبر خوش اینکه این محل بهزودی ثبت میراث میشود.
ایستگاه چهارم؛ پلی که احیا شد
در بازدید از پل آجری کن بهعنوان تنها پل تاریخی ثبت شده تهران گفته میشود که مرحوم حاج محمدعلی کنی از باغدارهای محله، برای ایجاد مسیر دسترسی آن را ساخته است. این پل سال ۱۳۹۸ به واسطه سیلاب تخریب شده بود، اما این روزها احیا شده و جزو مسیر گردشگری است.
ایستگاه پنجم؛ گردش میان باغها و درهها
ادامه مسیر گردشگری کن از میان باغهای خرمالو و توت و دره سنجابها میگذرد؛ محدودهای که عبور از آن بیش از 20دقیقه زمان میبرد و امکاناتی مانند نیمکت، سرویس بهداشتی و... در آن وجود ندارد؛ همین کمبود باعث میشود علوی بر این موضوع تأکید ویژهای داشته باشد تا با افزایش امکانات رفاهی در این محدوده، کن گردشگران بیشتری را جذب کند.
ایستگاه پایانی؛ امامزاده شعیب و درخت ثبت شده
در ایستگاه پایانی افراد به آستان مقدس امامزاده شعیب میرسند؛ محلی که در نزدیکیاش چند باغ و دومین درخت ثبت ملی شده محله کن با قدمت ۳۰۰سال وجود دارند. اهالی باغ پیشنهادهایی دارند؛ یکی پیشنهاد میدهد برای تردد در مسیر 4کیلومتری اجازه دهند از حیوانات چهارپا استفاده شود و شهروندی دیگر موضوع ایجاد محلهایی برای عرضه محصولات اهالی کن را مطرح میکند.
ایجاد موزه در کن
در کن، وسایل و سنگ قبرهای قدیمی وجود دارد که این روزها توسط اهالی یا هیأت امنای کن نگهداری میشود؛ چون محلی برای نمایش در قالب موزه ندارند. احمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران در حاشیه بازدید میگوید: پیشنهاد شده برای سال ۱۴۰۴ درخواست اعتبار به این موضوع داده شود تا در بودجه منطقه ساخت موزه لحاظ شود. این موزه میتواند حتی در یکی از این مکانهای تاریخی باشد.
ثبت میراث ناملموس
کن میراثهای ملموسی دارد که شامل آثار و بناهای مختلف میشود. همچنین برخی میراثهای ناملموسش ثبت شدهاند. این میراثهای ناملموس آیین و فرهنگ ساکنان است که میتوان به گویش محلی به آیین سنگزنان، مهارت برداشت از باغها بهویژه خرمالو و توت، مهارت پخت نان در محله حصارک، شیره توت محله کن و سایر غذاها و خوراکیهای این محله اشاره کرد.
خبرهای خوش برای گردشگران کن
سیداحمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای اسلامی شهر تهران: در ساختوسازها باید هویت محله نیز حفظ و این هویت در کمیته نمای شهرداری لحاظ شود. طرح تفصیلی کن چندماه پیش در کمیسیون ماده5مصوب شد. برای کمک به محله کن باید بافت تاریخی، میراثی و هویت محله حفظ شود .
حدود ۷ میلیارد تومان اعتبار برای منطقه 5درنظر گرفته شده که ۴.۵ میلیارد آن برای مسیر گردشگری کن است.
این مسیر بهسازی شده، اما باید دسترسیهایی برای گردشگری بهویژه برای گردشگری خانوادگی در آن ایجاد شود.
لازم است نمادهای شهری، سرویس بهداشتی و روشنایی در مسیر وجود داشته باشد که باید تا پایان سال این امکانات ایجاد شود.
معرفی ظرفیتهای کن با اجرای دستورات
تور گردشگری کن با هدف معرفی ظرفیتهای فرهنگی، تاریخی و طبیعی این محله برگزار شد و این میان رئیس کمیته گردشگری شورای شهر بیشترین تأکیدها را به مدیران شهری منطقه 5داشت. در حاشیه مراسم با اسماعیل قضاتلو، معاون اجتماعی و فرهنگی شهردار منطقه ۵ همصحبت شدیم.
چرا این تور برگزار شد؟
هدف معرفی ظرفیتهای محلی محله کن به اصحاب رسانه و جامعه است. این معرفیها نهتنها باعث آشنایی عموم مردم با این ظرفیتها میشود، بلکه توجه مسئولان به نگهداشت، احیای اماکن تاریخی و رفع مشکلات زیرساختی را نیز جلب میکند؛ چون کن باید بهعنوان یکی از مقاصد گردشگری تهران در نقشه گردشگری کشور برجسته شود.
توسعه گردشگری چه تأثیری بر محدوده دارد؟
توسعه گردشگری میتواند به جذب فعالان بومی در فرایند احیای جاذبههای گردشگری کمک کند. این موضوع باعث اشتغال در حوزههایی مانند راهنمایی تورها، ارائه خدمات و محصولات محلی و برپایی کارگاههای فرهنگی میشود.
مسیر گردشگری شامل کدام محدوده کن میشود؟
احیای مسیر گردشگری به طول حدود 4کیلومتر از پل آجری تاریخی کن تا امامزاده شعیب(ع) است. این مسیر با وجود جاذبههای منحصربهفرد خود، ظرفیت بسیار بالایی برای تبدیل شدن به یک محور گردشگری پایدار دارد. البته دستوراتی نیز برای مرمت و نگهداشت آن صادر شده که اجرایی میشود.