• یکشنبه 29 مهر 1403
  • الأحَد 16 ربیع الثانی 1446
  • 2024 Oct 20
سه شنبه 9 مرداد 1403
کد مطلب : 231263
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/GZ07y
+
-

وقتی ژنراتور بیمارستان چراغ خانه‌ها را روشن می‌کرد

وقتی ژنراتور بیمارستان چراغ خانه‌ها را روشن می‌کرد

  موضوع: بیمارستان۵۰۱ ارتش
  ویژگی: تأمین برق خانه‌های یوسف‌آباد از مرکز درمانی محله
***

پشت باغ بزرگی در یوسف‌آباد ساختمان بیمارستانی نمایان بود که بسیاری از نیروهای خدماتی و کارکنانش در یوسف‌آباد زندگی می‌کردند.
بیمارستان۵۰۱ ارتش یکی از مکان‌های قدیمی و با هویت تاریخی در یوسف‌آباد است. در مورد اینکه این بیمارستان چگونه ساخته شده است، علیرضا زمانی، تهران‌پژوه می‌گوید: «اواخر دوره قاجار وجیه‌الله میرزا سپهسالار که از رجال عهد قاجار و از ثروتمندان و زمین‌داران آن دوره بود، این بیمارستان را در اراضی یوسف‌آباد ساخت و آن را وقف کرد.»
جمشید رحمانی‌پناه از معتمدان و قدیمی‌های محله یوسف‌آباد خاطرات زیادی از این بیمارستان دارد. به‌گفته او تا سال‌ها روشنایی خانه‌های اهالی یوسف‌آباد از طریق این بیمارستان تأمین می‌شد و نقش مهمی در کیفیت زندگی اهالی داشت. رحمانی‌پناه می‌گوید: «باغ بزرگی در مجاورت بیمارستان۵۰۱ ارتش قرار داشت که به قلمستان معروف بود. اهالی خاطرات زیادی از این باغ دارند به‌خصوص بچه‌ها، برای اینکه مردم یوسف‌آباد اغلب برای سیزده‌به‌در به این باغ می‌رفتند.»
او در ادامه از نقش ساخت این بیمارستان در زندگی اهالی یوسف‌آباد می‌گوید: «بیمارستان۵۰۱ ارتش در دوره قاجار ساخته شد. از قدیمی‌های محل شنیده بودم که یکی از رجال سیاسی قاجار ۴۰هزار تومان پول داشت که نیت کرده بود درمانگاه بسازد. درنهایت با خرید زمین‌های بالای باغ قلمستان این بیمارستان ساخته شد. بسیاری از پرستاران، خدمه و نیروهای فعال در این بیمارستان در یوسف‌آباد زندگی می‌کردند. نکته جالب اینکه ژنراتورهای بیمارستان برای نخستین‌بار چراغ خانه‌های یوسف‌آبادی‌ها را روشن کرد. ژنراتور بزرگی برای کارهای عکسبردای و پزشکی در بیمارستان وجود داشت که یک سیم برق نیز از آن به سمت خانه‌های یوسف‌آبادی‌ها کشیده بودند. هر خانه تنها یک لامپ داشت و شب‌ها این لامپ‌ها روشن می‌شدند. گاهی‌اوقات ژنراتور گازوئیل خالی می‌کرد و شبانه باید به بیمارستان می‌رفتیم تا مشکل را حل کنیم.»
بیمارستان۵۰۱ ارتش یوسف‌آباد مدتی سربازخانه و قرارگاه نظامی بود و در دوره پهلوی اول به بیمارستان تبدیل شد.

این خبر را به اشتراک بگذارید