• پنج شنبه 28 تیر 1403
  • الْخَمِيس 11 محرم 1446
  • 2024 Jul 18
یکشنبه 17 دی 1402
کد مطلب : 214756
+
-

کیمیایی که خواب ما را پر از بیداری می‌کند!

کیمیایی که خواب ما را پر از بیداری می‌کند!

سید سروش طباطبایی پور

خواب! بخش جذاب و مظلومی از زندگی ماست که با اختراع چراغ، آن را کوتاه و با کوک‌کردن زنگ‌های بیدارباش، آن را پریشان می‌کنیم. از آن بدتر ما انسان‌ها، کلی برای لحظه‌های بیداری‌مان، فکر و برنامه‌ریزی می‌کنیم، اما برای لحظه‌های خوابیدن، هیچ! انگار همین که از دست بیداری، خلاص شویم، کافی است.

یک‌بارخواب یا دوبارخواب!
میزان ساعت خواب و زمان مناسب آن، جای خود؛ اما نکته‌ قابل توجه دیگر، این است که برخی انسان‌های اولیه، برخلاف ما که در طول شبانه‌روز، یک‌بار می‌خوابیم، در اصطلاح، «دوبارخواب» بودند؛ یعنی تا خورشید غروب می‌کرد، به خواب می‌رفتند؛‌ آن هم خوابی عمیق، اما در نیمه‌های شب، بیدار می‌شدند و به‌کار و زندگی‌شان می‌رسیدند و دوباره، کمی بعد از طلوع آفتاب، رختخواب مبارک را پهن می‌کردند.
بسته به دوره تاریخی، انسان‌ها از فرصت بیداری نیمه‌شب، برای شکار، کشاورزی، رسیدگی به دام و البته تفکر استفاده می‌کردند. در تأیید این شیوه، همین بس که ادیان الهی و پیامبران، پیروانشان را به شب‌زنده‌داری دعوت می‌کردند.

خواب در حیوانات
تقریباً همه حیوانات در شبانه‌روز می‌خوابند اما مطالعات تخمین می‌زند که 86درصد از پستانداران، در طول شبانه‌روز، 2بارخواب هستند، البته زمان خواب کامل آنها با انسان‌ها متفاوت است. اسب‌ها 2ساعت، فیل‌ها 3ساعت، زرافه‌ها 4ساعت و ما ا‌نسان‌ها حدود 8ساعت می‌خوابیم. برخی حیوانات، حتی به‌جای 2‌بار، چندبارخواب هستند. دلیلش این است که همیشه باید هوشیار باشند تا حیوان‌های بزرگ‌تر، آنها را ندرند.

 موافقان یک‌بارخوابی
برخی محققان، با چندبار خوابی در شبانه‌روز موافق نیستند و برای اثبات نظریه خود، پرسش ساده‌ای را طرح می‌کنند: «آیا شما ماشین لباسشویی را وسط شست‌وشو، خاموش می‌کنید؟»

پیشنهاد
یک یا چندبارخوابی، چرت روزانه، خواب قیلوله و... حتماً فکر ما را به‌خود مشغول می‌کنند؛ اما به‌نظر می‌رسد چیزی که برای ما انسان‌ها مهم‌تر است، خواب منظم است؛ کیمیایی که خواب ما را هم پر از بیداری و نشاط می‌کند.



 

این خبر را به اشتراک بگذارید