• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
پنج شنبه 14 دی 1402
کد مطلب : 214548
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/mwgrO
+
-

ابردزدی ترکیه از ایران از اساس کذب است!

نایب‌رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران با تشریح تفاوت سامانه‌های بارشی و تفاوت‌های اقلیمی و زمین‌شناختی میان ایران و ترکیه، ادعای «ابردزدی ترکیه از ایران» را از اساس کذب دانست. اخیرا تصویر ماهواره‌ای از مقایسه شدت بارش برف در مرز ایران و ترکیه به‌شدت در فضای مجازی وایرال شده و موضوع ابردزدی توسط ترکیه را داغ کرده است!
در رابطه با این ادعا، عباس رنجبر، نایب‌رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران گفت: مقایسه اقلیم ترکیه با ایران یا ایران با عربستان کاملا اشتباه است چرا که اقلیم این کشورها کاملا متفاوت است و ما نمی‌توانیم بارندگی‌ها را حتی در مقیاس کوچک با هم مقایسه کنیم چه برسد به مقایسه کشورها. ارتفاعاتی که در ترکیه وجود دارد و خصوصا نزدیکی کشور ترکیه به دریای مدیترانه و دریای‌سیاه باعث شده تا سیستم‌های باران‌زا روی این کشور خیلی بیشتر از ایران باشد.
نایب‌رئیس انجمن علوم و فنون دریایی ایران توضیح داد: سیستم بارش به این شکل است که پدیده‌های باران‌زای مؤثر بر کشور ما باید روی دریای مدیترانه شکل بگیرند، اگر در قسمت‌های بالای آن موانع پرفشار و پرارتفاع وجود داشته باشد، مسیر شرقی را طی می‌کنند اما اگر این موانع پرارتفاع و پرفشار در ارزهای شمالی‌تر وجود نداشته باشد حرکت‌هایی از سمت جنوب غرب به شرق را دارند بنابراین ترکیه را درگیر می‌کنند اما به ایران نمی‌رسند.
سیستم‌هایی که روی مدیترانه شکل می‌گیرند، ترکیه را خیلی بیشتر از ایران تحت‌تأثیر قرار می‌دهند که یکی از علت‌های آن مربوط به کوه‌زایی در منطقه است و قسمت‌هایی که پشت جریان کوه قرار می‌گیرند، عموما کمبود بارش دارند؛ به‌عنوان مثال در دو طرف رشته‌کوه زاگرس هم ما در یک سمت کوهرنگ را داریم که نزدیک 2000میلی‌متر بارش دارد اما در آن طرف کویر لوت را داریم که اصلا بارشی ندارد. عامل کوهساری باعث می‌شود بارش در آنجا افزایش پیدا کند و ابری که ایجاد می‌شود بارشش را در آنجا بدهد و در سمت دیگر بارش نداشته باشد یعنی علت کویری بودن بخشی از ایران وجود رشته کوهی مانند زاگرس است.از طرف دیگر، مقایسه بارش سالانه نیز مهم نیست چرا که طی این سال‌ها دیده‌ایم که بارش ترکیه بیش از 2برابر ایران بوده است و ما از نظر اقلیمی تفاوت بسیار زیادی با ترکیه داریم.
رنجبر با بیان اینکه یک تصویر دلیل نمی‌شود که «ابردزدی» را مطرح کنیم، تأکید کرد: بارندگی حتی در مقیاس‌های کوچک نیز بسیار متفاوت است؛ به‌عنوان مثال اگر بارشی که در انزلی رخ می‌دهد را با ایستگاه بارش در منجیل (منطقه‌ای در استان گیلان) مقایسه کنیم هم تفاوت واقعا زیاد است؛ در انزلی میانگین بارش 1800میلی‌متر است اما منجیل بسیار کمتر و در حدود 300 تا 400میلی‌متر است.

این خبر را به اشتراک بگذارید