• شنبه 20 اردیبهشت 1404
  • السَّبْت 12 ذی القعده 1446
  • 2025 May 10
پنج شنبه 7 دی 1402
کد مطلب : 213714
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/zmyA7
+
-

افزایش سرعت اینترنت در قیمت

باوجود نارضایتی کاربران از کیفیت اینترنت و حذف بسته های بلندمدت، بررسی‌ها برای افزایش قیمت کلید خورده است

گزارش
افزایش سرعت اینترنت در قیمت

عمادالدین قاسمی‌پناه-روزنامه‌نگار

طی روزهای اخیر، یک‌بار دیگر بحث افزایش تعرفه اینترنت در رسانه‌ها مطرح شده است. اپراتورها در ماه‌های آغازین سال1401 زمزمه اصلاح تعرفه را از تریبون‌هایی که در اختیار داشتند آغاز کردند. پس از آن، وزارت ارتباطات و رگولاتوری در ابتدا  به این موضوع واکنش منفی نشان دادند و در ادامه افزایش قیمت اینترنت را منوط به افزایش کیفیت کردند. مهم‌ترین استدلال اپراتورها برای درخواست اصلاح تعرفه، افزایش هزینه آنهاست.
از سوی دیگر از آنجا که اینترنت به‌عنوان یکی از خدمات اساسی خانواده‌ها و کسب‌وکارها شناخته می‌شود، تأثیر مستقیم بر هزینه‌های جاری آنها خواهد داشت. تلاش وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هم علی‌القاعده متمرکز بر این مسئله است که نه سیخ بسوزد، نه کباب. با این حال باید توجه داشت که اکنون یکی از شاخص‌های توسعه‌یافتگی، سرانه مصرف اینترنت کشورهاست. به‌عبارت دیگر، هرچه مصرف اینترنت بیشتر باشد، نشان از توسعه‌یافتگی  دارد.

درخواست و دلایل اپراتورها
چند روز پیش، اپراتورها طی نامه‌ای به رئیس‌جمهور درخواست کردند که قیمت بسته‌های بیشتر از 2گیگابایت به میزان 100درصد افزایش یابد. آنها معتقدند که
طی 5 تا 6 سال گذشته، تعرفه‌های اینترنت تغییر نکرده و «درصورت تداوم رویه تثبیت قیمت خدمات در این بخش ورشکستگی این صنعت در آینده کوتاه حتمی است.»

راه‌حل اپراتورها
این در حالی است که اپراتورها راه‌حل‌هایی هم برای فشار نیامدن به مردم ارائه کرده‌اند. به اعتقاد آنها، نیمی از مردم شامل اقشار کم‌برخوردار، ماهانه مصرفی کمتر از 2گیگابایت در‌ماه برای خدمات دیتای همراه دارند و اگر با افزایش تعرفه موافقت شود، برای حمایت از اقشار کم‌برخوردار ارائه بسته‌های رایگان و ارزان قیمت برای این قشر از کاربران با هماهنگی و مدیریت دولت امکان‌پذیر خواهد بود. به‌گفته اپراتورهای امضاکننده درخواست افزایش بهای اینترنت، عمده درآمد اپراتور از مشترکان پرمصرف است.

افزایش قیمت به شرط کیفیت؟
امیر محمدزاده لاجوردی، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات، درخصوص درخواست افزایش تعرفه اینترنت توسط اپراتورها اعلام کرد که این موضوع منوط به برنامه مشخص این شرکت‌ها برای افزایش کیفیت اینترنت است. اوایل سال1401 هم پس از درخواست اپراتورها برای افزایش قیمت، رئیس وقت رگولاتوری اعلام کرد که افزایش قیمت، به شرط افزایش کیفیت صورت خواهد گرفت. صادق عباسی شاهکوه، رئیس وقت رگولاتوری اما در همان زمان اعلام کرد که «با این افزایش قیمت‌ها و امکان سرمایه‌گذاری اپراتور‌ها، دیگر بهانه‌ای از اپراتورها نمی‌پذیریم و از آنها خواسته‌ایم که برنامه خود را به‌صورت گام‌های یک‌ساله برای پوشش کامل پهن باند سیار، افزایش دو برابری کیفیت و پوشش 5G حداقل برای ۱۰درصد جمعیت کشور تا 3سال آینده به ما ارائه کنند.» صرف‌نظر از تکراری بودن این اظهارات و اینکه تا چه میزان «تعهدات» اپراتورها تحقق یافته، مردم بهتر از هر کسی به این پرسش می‌توانند پاسخ دهند که از کیفیت اینترنت راضی هستند یا نه؟

مخالفت با افزایش 100درصدی
عیسی زارع‌پور، وزیر ارتباطات با اشاره به اینکه درصورت تصمیم‌گیری براساس سقف تورم، تعرفه اینترنت را افزایش می‌دهیم، تأکید کرد که درخواست افزایش ۱۰۰درصدی تعرفه اینترنت را به هیچ‌وجه نمی‌پذیریم. زارع‌پور همچنین به تورم 10سال گذشته اشاره و یادآوری کرد که هزینه‌های اپراتورهای ارتباطی افزایش یافته است. به‌گفته او اپراتورها مدت‌هاست که درخواست افزایش تعرفه را دارند، چراکه به اعتقاد آنها با درآمد کنونی امکان توسعه شبکه را ندارند و حتی برخی از اپراتورها استدلال می‌کنند که با درآمد خود نمی‌توانند وضع موجود را حفظ کنند. به این ترتیب قطعا و به‌زودی شاهد افزایش تعرفه اینترنت خواهیم بود. چقدر؟ باید منتظر بود.

تعرفه‌ها تغییر نکرده؟
هم اپراتورها و هم وزیر ارتباطات معتقدند که از سال96 تعرفه‌ها تغییر نکرده، اما در عین حال در حوزه نیروی انسانی، تجهیزات و ارز افزایش قیمت تجربه شده است. این در حالی است که اگرچه تعرفه افزایش پیدا نکرده، اما بسته‌های حجم‌دار کم شده است. سال گذشته تقریبا همه اپراتورها بسته‌های مدت‌دار خود را حذف کردند و طولانی‌ترین بسته در دسترس کاربران اکنون 120روزه است. همچنین به‌عنوان مثال، یکی از اپراتورها در دی‌ماه1400 درحالی‌که بسته ۲۴گیگابایتی خود را ۵۸هزار تومان می‌فروخت، اکنون یعنی در دی‌ماه1402 بسته 15گیگابایتی خود را 62هزار تومان می‌فروشد. یکی دیگر از گلایه‌های مردم، تمام شدن سریع بسته‌هاست. اگرچه دلیل محکمه‌پسندی برای این ادعا وجود ندارد، شاید یکی از دلایل این موضوع، استفاد از وی پی ان‌ها باشد که مصرف اینترنت را برای کاربران افزایش می‌دهد.‌



 

این خبر را به اشتراک بگذارید