رنج برنج
علیرضا مهاجر، معاون امور زراعت وزارت جهادکشاورزی، با اشاره بهوجود برنجهای تولید داخل از سال گذشته و برنامهریزی برای افزایش تولید در سال زراعی جاری، گفت: با توجه به این مهم بهطور تقریبی نیاز به واردات برنج خارجی به صفر میرسد. بهگفته او، بررسیها از وجود برنج تولیدی سال گذشته بهخصوص ارقام کیفی پرمحصول در شالیکوبیهای شمال خبر میدهد. او تأکید کرد: خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی با مهار تورم و افزایش تولید نیز قابل اجراست.
داستان تولید و عرضه و البته قیمت برنج در ایران طولانی است. جهش قیمت این محصول در یک سال گذشته، رنج بسیاری را بر خانوارها به ارمغان آورده است. آنچه مسلم است، حمایت از برنجکاران وقتی منطقی است که قیمتها هم منطقی باشد. در غیراین صورت طیف وسیعی از خانوارها توان خرید، پخت و خوردن برنج را نخواهند داشت. این داستان پیش از این در مصرف لبنیات هم تکرار شده است. اگر وزارت جهادکشاورزی مطمئن است که به واردات برنج در آینده نیازی نیست، از آنجا که این وزارتخانه مسئولیت تنظیم بازار را بر عهده دارد، باید تضمین دهد که برنج با کیفیت با قیمت منصفانه در دسترس باشد.
از سوی دیگر وعده خودکفایی در تولید محصولات کشاورزی با 2رویکرد مهار تورم و افزایش تولید، به سبب ناترازی شدید در بخش منابع و مصارف آبی، دردسرساز خواهد شد. ازاینرو نباید بخشینگر بود و در مقام یک مسئول دولتی تنها به افزایش تولید بیشتر بدون درنظر گرفتن شاخصهای دیگر اندیشید. اعلام این خبر که واردات برنج خارجی به صفر خواهد رسید، سیگنال خوبی به بازار نیست؛ چرا که در چنین شرایطی واسطهگران قیمت را بالا میبرند. البته که بعید است واردات برنج صفر شود و ماههای آینده این را اثبات خواهد کرد که برای تنظیم بازار، بازهم مجوز واردات برنج صادر خواهد شد.