محفلیگرم و صمیمی
«محفل» بزرگترین پروژه قرآنی سیماست که توانست مخاطب غیرایرانی داشته باشد
فهیمه پناهآذر- روزنامهنگار
این شبها، شبکه3 آنتن ویژه ماه رمضان را به برنامه «محفل» اختصاص داده؛ برنامهای که با اجرای رسالت بوذری هر شب روی آنتن میرود و سیدمحمدحسین هاشمیگلپایگانی، تهیهکنندگی آن را بر عهده دارد. با توجه به رویکرد برنامه «محفل» میتوان گفت این برنامه بزرگترین پروژه قرآنی صداوسیما محسوب میشود. برنامه با حضور قاریان و حافظان برتر قرآن و استعدادهای برتر قرآنی ایران و جهان همراه است. در این گزارش قصد داشتیم با تهیهکننده و مجری برنامه گپوگفتی داشته باشیم که رسالت بوذری حاضر به گفتوگو نشد.
محفل چه ویژگیهایی دارد؟
با تماشای چند قسمت از «محفل» متوجه میشویم برنامهای با محوریت قرآن است که تلاش میکند رویکرد جذابی داشته باشد. بهکارگیری ایدههای بدیع و خلاقانه در ساخت این اثر میتواند یک رویکرد و سبک جدید در برنامههای قرآنی و در ادامه مناسبتی تلویزیون باشد. از دیگر ویژگیهای برنامه محفل میتوان به پرداختن این برنامه به شاخههای متنوعی چون قرائت، تفسیر، حفظ، ترجمه، مفاهیم و همخوانی با حضور کارشناسان مجرب و حضار علاقهمند در محیطی شاد و معنوی اشاره کرد. بهگفته تهیهکننده اش، در این برنامه که یک دورهمی قرآنی است، کارشناسان ملی و بینالمللی حضور دارند. حامد شاکرنژاد، احمد ابوالقاسمی، حجتالاسلاموالمسلمین قاسمیان، رضوان درویش از کشور سوریه و حسنین حلو از کشور عراق، کارشناسان ایرانی و بینالمللی برنامه «محفل» هستند.
برخی مدیران ریسکپذیر نیستند
هاشمیگلپایگانی در ادامه البته به مدیریت شبکه3 اشاره میکند و اینکه مدیران شبکه با توجه به طرح جدید حمایت خوبی داشتند. این تهیهکننده در توضیح بیشتر میگوید: «بهطور مثال وقتی طرح یک برنامه ارائه میشود، مدیران بهدلیل اینکه شاید از نظر مخاطبان جذاب نباشد، فضای خلاقیت و نوآوری را قبول نمیکنند که بهنظرم این عدمریسکپذیری را نشان میدهد. ممکن است برنامه با طرح جدید و خلاق خود مخاطب را هم جذب نکند و بازخوردی نداشته باشد، اما بهنظرم همین که برنامه تولید شده و توانسته جای برنامههای روتین و تکراری را بگیرد، یک برنامه موفق است.» هاشمیگلپایگانی در ادامه به پروسه تولید «محفل» اشاره میکند و در پاسخ به این سؤال که رویکردتان برای تولید این برنامه قرآنی به چه شکل بوده، توضیح میدهد: «وقتی ایده برنامه مطرح شد، تلاش بر این بود که برنامه از دیگر برنامههای قرآنی خاصتر باشد و در برنامه به فکر داوری و قضاوت نباشیم؛ به همین دلیل با کارشناسان صحبت کردیم تا از فضای خشک خارج شود. با توجه به اینکه اغلب برنامههای مناسبتی، گفتوگومحور است، سعی کردیم میزبانی باشیم که حس خوب و لحظات خوش را به مهمانانش تقدیم میکند؛ یک محفل گرم قرآنی که هم بخندیم، هم گریه کنیم و هم یاد بگیریم و... .»
حضور کارشناسان بینالمللی؛ برگ برنده
تهیهکننده برنامه، در «محفل» تلاش کرده تا علاوه بر کارشناسان داخلی از کارشناسان بینالمللی هم دعوت کند. هاشمیگلپایگانی درباره این موضوع میگوید: «این موضوع خودش، قاعدهشکنی و ساختارشکنی است. اعتقادمان بر این است که مسلمانان جهان یک زبان مشترک دارند و آن قرآن است. اگر بتوانیم قرآن را به زبان گفتوگوی بینالمللی داشته باشیم، حتما موفق خواهیم بود.» وی در ادامه میگوید: «تجربه ما از بارگزاری قسمتهای برنامه در یوتیوب نشان داد که خیلی از مردم در کشورهای دیگر این برنامه را تماشا میکنند؛ چرا که بازخوردهای زیادی گرفتیم. این برنامه یک دورهمی قرآنی گرم و صمیمی برای مخاطبان ایرانی و غیرایرانی مسلمان است.»
مکث
حمایت از برنامهسازان خلاق
سیدمحمدحسین هاشمیگلپایگانی، تهیهکننده این برنامه درباره شیوههای جدید برنامهسازی در سیما بهخصوص در مناسبتها به همشهری میگوید: «همیشه در صداوسیما کار جدید انجام دادن نیازمند یک جسارت و داشتن اعتماد به نفس خاصی است. نکتهاش این است که وقتی طرح جدیدی برای برنامه عنوان میشود، مدیران شبکههای مختلف، گمان میکنند که ممکن است برنامه تولیدشده بازخوردی نداشته باشد و به همین دلیل آنطور که باید و شاید از طرح و ایده جدید حمایت نمیکنند، اما وقتی برنامه ساخته شده و از قضا موفق هم میشود، مدیران خیالشان راحت میشود.»