سیل، دسترنج کشاورزان را برد
رئیس جهاد کشاورزی دیواندره: در 2 بارش اولیه که منجر به سیل شد 20 روستای دیواندره خسارت دیدند
هیوا محمدپور| دیواندره -خبرنگار:
بارندگیهای پیاپی که از ابتدای سال جاری در کردستان شروع شد، امیدی را در دل کشاورزان ایجاد کرد. برای نمونه، محصول گندم در اراضی کشاورزی رشد قابل توجهی داشت. پیشبینی میشد امسال کردستان در تولید گندم رکورد بزند و کسی انتظار بلایای طبیعی را نداشت.
اما از ابتدای سال یک موج سرمای شدید به باغها صدمه زد و بعد از آن تگرگ و سیلهای پیاپی در بیشتر مناطق کردستان از جمله دیواندره جاری شد.
یکی از اهالی روستای «بابارار» از توابع دیواندره که به کار کشاورزی مشغول است، اظهار میکند: از اول بهار که بارشهای شدیدی در این منطقه شروع شد، چندین بار بهصورت پراکنده با بارش تگرگ مواجه شدیم و تعدادی از زمینهای کشاورزی ما خسارت دید.
«سعید منصوری» ادامه میدهد: در روزهای اخیر خردادماه هم سیل بزرگی مردم این روستا و روستاهای اطراف را غافلگیر کرد. شدت این سیل به حدی بود که هر چیزی را در مسیر خود از جا کَند. در مسیری که سیل راه افتاده بود حتی به اندازه یک متر هم گندم در اراضی سالم باقی نماند و همه ویران شد.
وی به ورود سیل به روستا اشاره میکند و میافزاید: مردم روستا سرگرم کار روزانه بودند و بارش باران شدت چندانی نداشت. خودروها و ادوات کشاورزی نیز در جلو خانهها پارک شده بودند. ناگهان صدای آب به گوش آمد و سپس سیل به داخل روستا جاری شد. در اولین خسارت، به دلیل کَنده شدن تیرهای برق و تخریب لولهکشی آب، برق و آب روستا قطع شد.
منصوری بیان میکند: کانال وسط خیابان که برای عبور روانابها احداث شده بود، پر شد و آب تمام سطح خیابان را پوشاند. سیل ابتدا ادوات کشاورزی از جمله گاوآهن و خاکورز را با خود بُرد. قدرت سیل چنان بود که آب داخل خانهها رفت و خانه بهداشت روستا نیز غرق در آب شد. وی میگوید: سرما، تگرگ و سیل امسال خسارات زیادی را به تعدادی از روستانشینان وارد کرد که امیدواریم دولت برای حمایت از این قشر ضعیف و جبران خسارت آنها تسهیلاتی را برایشان در نظر بگیرد.
محصولات بیمه نبودند
یک فعال اقتصادی استان نیز اظهار میکند: شغل روستاییان در کردستان دامداری و کشاورزی است که سیلهای اخیر در دیواندره ضربه سنگینی به زمینهای کشاورزی وارد کرده است. گاهی تمام داشتههای یک خانواده فقط چند هکتار زمین کشاورزی است، اما آن هم به دلیل قرار گرفتن در مسیر سیل ویران شده است.
«فردین عزیزیان» ادامه میدهد: کشاورزان به امید اینکه در فصل برداشت درآمدی از زمینهای خود بهدست میآورند، برخی از نیازهایشان را با نسیه تهیه میکنند. حال با این اتفاقی که افتاده است، این دسته از کشاورزان با مشکل جدی مواجه میشوند.
وی میافزاید: طبق گفتوگو با کشاورزان، به دلیل اینکه بیمه کشاورزی در سال گذشته بهرغم نبود محصول هیچ خسارتی پرداخت نکرده است، امسال کشاورزان تمایلی به بیمه محصولات کشاورزی نداشتند.عزیزیان بیان میکند: اینک نیاز است ستاد بحران و مسئولان استانی کشاورزانی را که دچار خسارات زیاد شدهاند، حمایت کنند. به عنوان مثال سود بانکی وامهای پرداختی به این دسته از کشاورزان را ببخشند یا بازپرداخت آن را به وقت دیگری موکول کنند.
تعداد روستاهای سیل زده
رئیس جهاد کشاورزی دیواندره میگوید: بارشهای شدید باران خسارات زیادی به اماکن مسکونی، تاسیسات زیربنایی، اراضی و ادوات کشاورزی وارد کرد. همچنین تاسیسات آبِ 3روستا و برق 5 روستای دیواندره دچار قطعی شد.«حمید رضا وزیری» با اشاره به اینکه سومین بار است که روستاهای دیواندره در معرض طوفان و بارندگی و تگرگ قرار میگیرند، ادامه میدهد: در 2 بارش قبلی، 20 روستا خسارت دیدند و در بارش سوم هم 8 روستا دچار خسارت شدند.
این مسئول میگوید: با محاسبات انجامشده، تاکنون بیش از 120 میلیارد ریال خسارت به کشاورزان شهرستان وارد شده است و کارشناسان هنوز در حال بررسی این خسارات هستند. پیشبینی میشود خسارتهای واقعی بیشتر از این مبلغ باشد که کارشناسان بعد از جمعبندی اعلام خواهند کرد.وی میافزاید: در بارش باران و وقوع سیلهای اخیر، محصولات گندم، جو و یونجه در بخش کشاورزی خسارت دیدهاند. در بخش دامی هم به اماکن دامی خسارات و تلفاتی وارد شد. بخشی از ادوات کشاورزی مانند گاوآهن و خاکورز نیز در مسیر سیل قرار گرفت و آب آنها را با خود برد.
خسارت مزارع بر اثر سرمازدگی
رئیس جهاد کشاورزی دیواندره میگوید: مزارع توت فرنگی و میوههای سردرختی باغها در کل شهرستان به علت سرما زدگی و وقوع سیلهای اخیر دچار خسارت شده است. سیل در چند روستای منطقه سارال مانند «میشیاب» و «گلانه» و مسیرهای دیگری مانند «زاغه»، «درسفته» و «گلقباغ» رخ داده است. آخرین سیل هم روستاهای «بابارار»، «قزکه» و «گاوشله» و چند روستای اطراف آنها را دچار خسارت کرده است.
«حمید رضا وزیری» میافزاید: علاوه بر خسارتهای واردشده به اراضی کشاورزی، بیش از 50 رأس دام در روستاهای «آخکند» و «گادمه گیتر» بر اثر رعد و برق و سیل تلف شدهاند. همچنین بر اثر سیل، برخی از جادههای ارتباطی روستاها تخریب شده و تعداد کندوی زنبور عسل از بین رفته است.