سعیده مرادی
امروزه بسیاری از افراد به دلایل مختلف انواع گوشت را از برنامه غذایی خود حذف کرده و سعی میکنند غذاهای گیاهی را جایگزین غذاهای گوشتی کنند. شاید در نگاه اول، تهیه انواع غذا با محصولات گیاهی که طعم دلپذیری هم داشته باشند، آنچنان ساده نباشد اما امروزه ما شاهد تنوع غذایی بسیار بالایی در رابطه با غذاهای بدون گوشت هستیم و شما میتوانید سادهترین و مدرنترین غذاها را بدون استفاده از گوشت تهیه و طبخ کرده و حتی در مهمانیهای خود نیز سرو کنید. در این مطلب تعدادی از غذاهایی که در تهیه آنها گوشت بهکار نرفته است را گردآوری کردهایم.
کوکو نخود فرنگی
طرز تهیه
ابتدا نخودفرنگی را به همراه ۲ پیمانه آب و یک قاشق چایخوری نمک داخل یک قابلمه مناسب ریخته و روی حرارت متوسط قرار دهید تا نخودفرنگیها بهطور کامل بپزند. در این مرحله سیبزمینیها را رنده کرده و پس از گرفتن آب اضافیاش داخل یک کاسه مناسب میریزید. در ادامه سیر و پیاز را نیز با رنده ریز رنده کرده و به کاسه حاوی سیبزمینی اضافه میکنید. در این مرحله پس از اینکه نخودفرنگی بهطور کامل پخت، آن را آبکشی کرده و به کاسه مواد اضافه میکنید. پس از اینکه نخودفرنگی بهطور کامل خنک شد تخممرغ را به همراه مقداری نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به مواد اضافه میکنید. سپس مواد کوکو را به خوبی ترکیب کرده تا کاملاً یکدست شوند. در ادامه یک تابه مناسب روی حرارت قرار داده و مقداری روغن داخل تابه بریزید و صبر کنید تا روغن داغ شود. در این مرحله مایه کوکو را در تابه ریخته و با پشت قاشق آن را صاف کنید. سپس صبر کنید تا یک سمت کوکو سرخ شود. در ادامه کوکو را برگردانده تا سمت دیگرش نیز سرخ شود.
مواد لازم
نخودفرنگی:۳۰۰ گرم
سیبزمینی: ۴ عدد متوسط
پیاز: یک عدد درشت
سیر: ۳ حبه
تخممرغ: ۳ عدد
نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
زردچوبه و روغن: به مقدار کافی
کوفته گیاهی
طرز تهیه
ابتدا لپه از قبل خیس خورده را جداگانه پخته و آبکش کنید. سپس سبزی کوفته را ساطوری کرده و در این حین برنج را هم بپزید و آبکش کنید. لپه پختهشده را به همراه برنج و تمام ادویه و آردنخودچی مخلوط کرده و داخل غذاساز یا چرخ گوشت ریخته و خوب میکس کنید تا له شوند. سپس سبزی ساطوریشده را اضافه کنید و مواد را خوب ورز دهید. وقتی مایه کوفته تبریزی حاضر شد آن را برای نیمساعت داخل یخچال قرار دهید تا کمی منسجم شود و بهاصطلاح خودش را بگیرد. از مواد به اندازه یک گلوله بزرگ در دست پهن کنید و وسط آن گردو و آلو قرار دهید و خوب گرد کنید. گوجهفرنگیها را رنده کرده و داخل قابلمه با مقداری نمک و فلفل مخلوط کنید و مقداری آب ریخته و اجازه دهید سس شروع به جوشیدن کند. وقتی قل خورد، کوفتهها را داخل سس قرار دهید و حرارت را کم کنید و اجازه دهید کوفتهها در سس به آرامی پخته شوند.
مواد لازم
لپه: ۲پیمانه
برنج: یک پیمانه
آرد نخودچی: 2/1 پیمانه
گوجه: ۶ عدد
سبزیکوفته (گشنیز، جعفری، شوید، ترخون و مرزه): یک کیلو
آلو و گردو: به مقدار لازم
روغن زیتون: به مقدار لازم
نمک و فلفلسیاه و زردچوبه و زیره: به مقدار لازم
ماکارونی با سویا
طرز تهیه
ابتدا سویا را با آب ولرم نیمساعت خیس کنید تا نرم شود. یک عدد از سیبزمینیها را پوست گرفته و مکعبی خرد و داخل تابه با مقداری نمک و روغن خوب سرخ کنید. پیاز را نگینی ریز خرد کرده و به همراه کمی روغن داخل تابه تفت دهید. سپس زردچوبه را بریزید و زمانی که کمی پیازها شیشهای شدند سویا را به پیاز اضافه کنید و تفت داده و کمی فلفل سیاه بزنید. در ادامه بهترتیب قارچهای اسلایسشده و سیبزمینی سرخشده را اضافه کنید. سپس رب را اضافه کرده و تفت دهید. بعد نوبت افزودن ادویهها و نمک است، وقتی مواد یکدست شد از روی حرارت بردارید. در ادامه رشتههای ماکارونی را داخل قابلمه آب در حال جوش بریزید. وقتی رشتههای ماکارونی نرم شدند آنها را آبکش کنید. سپس داخل قابلمه کمی روغن ریخته تا داغ شود و سیبزمینیهای حلقهشده را کف قابلمه قرار دهید. بعدکمی از ماکارونی و مقداری از مواد میانی را داخل قابلمه بریزید و هم بزنید. همینطور لایهها را ادامه دهید. در انتها برای ۴۵ دقیقه بگذارید تا خوب دم بکشد.
مواد لازم
ماکارونی: ۲۵۰ گرم
سویا: یک پیمانه
قارچ: ۲۵۰گرم
سیبزمینی: ۲ عدد
پیاز: یک عدد
رب: ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، آویشن و پودر سیر: به مقدار لازم
کوکو سویا
طرز تهیه
ابتدا سویا را بهمدت ۳۰ دقیقه خیس کنید. سپس سیبزمینی را آبپز کرده و جعفری را بهصورت ریز خرد و داخل کاسهای ریخته و پیاز رندهشده را به آن اضافه میکنید. در ادامه هر یک از قارچها را به ۴ قسمت تقسیم کرده و در یک تابه تفت میدهید تا نرم شوند. سپس از روی حرارت برداشته و بعد از اینکه خنک شدند، آنها را ریز خرد کرده و به جعفری و پیاز اضافه میکنید. در ادامه سیبزمینی آبپزشده را پوست گرفته و رنده میکنید و به مواد میافزایید. سپس سویا را آبکش کرده و در چرخگوشت یکبار چرخ کرده و به مواد اضافه میکنید. بعد تخممرغها را شکسته و داخل مواد میریزید، سپس آرد و نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کرده و مواد را هم زده تا به خوبی مخلوط شوند. در ادامه در تابهای روغن ریخته و به اندازه یک گردو از مواد برداشته و با کف دو دست یک دایره درست کرده و آن را با کف دست تخت میکنید و در روغن داغ قرار میدهید تا مغزپخت و سرخ شوند.
مواد لازم
پیاز: یک عدد
سویا: ۲۵۰ گرم
تخممرغ: ۳ عدد
جعفری: ۵۰گرم
قارچ بزرگ: ۳عدد
سیبزمینی: یک عدد
روغن مایع: به مقدار لازم
آرد سفید: ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه: به مقدار کافی
همبرگر گیاهی
طرز تهیه
ابتدا سویا را خیس کنید. سپس درون قابلمه ریخته و با مقداری آب بگذارید بهمدت ۱۵ دقیقه روی حرارت کم پخته شود. سپس آن را با آب سرد آبکش کرده و با دست خوب فشار دهید تا آب اضافی آن خارج شود. در ادامه سویا را با استفاده از چرخگوشت یا غذاساز له کنید. سپس سویا را داخل یک کاسه ریخته و پیاز رنده شده و آب گرفته را به همراه جعفری و پودر سوخاری و ادویهها و نمک و تخممرغ به آن اضافه کنید و خوب مواد را ورز دهید. مواد را بهمدت ۱۵ دقیقه در یخچال قرار دهید تا مزهدار شود. بعد با قالب همبرگرزن همبرگرها را تهیه کنید و داخل یک بشقاب قرار دهید و برای نیمساعت داخل فریزر قرار دهید. داخل یک تابه کمی روغن ریخته تا داغ شود و همبرگرها را داخل روغن یا داخل تابه گریل سرخ کنید. بهتر است روغن کمی داخل تابه بریزید، زیرا سویا روغن را زود بهخودش جذب میکند، سپس همبرگرها را داخل نان ساندویچی گذاشته و به همراه کاهو، خیارشور و سس دلخواه سرو کنید.
مواد لازم
سویا: ۲۰۰گرم
تخممرغ: یک عدد
پودر سوخاری: ۵ قاشق غذاخوری
پیاز: یک عدد
جعفری ساطوریشده: یک قاشق غذاخوری
ادویهکاری: ۲ قاشق مرباخوری
نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم
آموزش تعدادی غذای گیاهی و بدون گوشت
سلامتی از نوع گیاهی
در همینه زمینه :