هشدار درباره عبور از خطوط قرمز ایران
سخنگوی دولت: خط قرمز جمهوری اسلامی، امنیت شهروندانش است و در این مسیر هر اقدامی نیاز باشد، انجام خواهد شد
اقدام متقابل ایران در قطعکردن دوربینهای فراپادمانی آژانس بینالمللی انرژیاتمی نشان داد «صبر راهبردی» جمهوریاسلامی تا ابد ادامه نخواهد داشت؛ اقدامی که در واکنش به تصویب قطعنامه ضدایرانی در شورایحکام انجام شد و این پیام روشن را برای طرفهای غربی ارسال کرد؛ اینکه عبور از خطوط قرمز ایران ممکن است تبعات جبرانناپذیری بههمراه داشته باشد.
بهگزارش همشهری، پاسخهای قاطع تهران به تحرکات اخیر رژیم صهیونیستی علیه کشورمان نیز نمودی از این واقعیت است که عبور از خطوط قرمز جمهوریاسلامی توان سنگینی بههمراه خواهد داشت؛ توانی که صهیونیستها در روزهای اخیر بخش کوچکی از آن را لمس کردهاند.
«هدف قراردادن 2مرکز آموزشی موساد و اطراف کنسولگری آمریکا در اربیل» در 22اسفندماه سال1400 و نیز «درهم کوبیدن مواضع گروههای تروریستی در اربیل با حملات توپخانهای» در 21اردیبهشتماه سالجاری نشان داد صبر راهبردی جمهوریاسلامی در برابر تنشآفرینهای رژیم صهیونیستی رو بهپایان است و آنها باید در انتظار توان سنگینی برای بحرانزاییهای خود باشند.
برهمین اساس هم بود که دیروز سخنگوی دولت در گفتوگو با رسانهها تأکید کرد خط قرمز جمهوری اسلامی، امنیت شهروندانش است و در این مسیر هر اقدامی نیاز باشد، انجام خواهد شد. علی بهادریجهرمی به این موضوع هم اشاره کرد که ذات رژیم غاصب صهیونیستی مبتنی بر تروریسم، ظلم و حقکشی بوده و ادامه حیاتش هم مبتنی بر همین ذات تروریستی است. وی از نهادهای بینالمللی هم خواست موضعگیری روشنی در قبال چنین ماهیت غیرمشروعی داشته باشند و عملکرد شفافی نسبت به اقدامهای غیرقانونی و تروریستی چنین رژیمی بهعمل آورند تا سایه آثار و اقدامهای مخرب این رژیم منحوس از منطقه برطرف شود.
گروسی: هنوز فرصت برای دیپلماسی هست
در این میان اقدامهای «قاطع» و «متناسب» ایران در واکنش به تحرکات ضدایرانی آژانس بینالمللی نیز پیام روشنی برای مقامهای این نهاد بینالمللی داشت؛ اینکه حرکت درچنین مسیری زمینهساز بیاعتمادی هرچه بیشتر ایران به آژانس و کمرنگشدن همکاریهای دوجانبه را بههمراه خواهد داشت.
درچنین شرایطی هم بود که مدیرکل آژانس، که صحنهگردان تحرکات ضدایرانی اخیر در شورایحکام محسوب میشود، در گفتوگوی اخیرش با شبکه «بیبیسی» با بیان اینکه هنوز فرصت برای دیپلماسی وجود دارد، تأکید کرد امیدوارم بتوانیم با ایران گفتوگو کنیم. رافائل گروسی که اقدامهای تخریبی او در شرایط کنونی همکاریهای تهران و آژانس را تحتتأثیر قرار داده، گفت: وقتی ایران دسترسیها را محدود کند و قرار باشد توافق هستهای احیا شود، شرکای توافق نیاز به یک مبنای کار دارند، آنها باید بدانند ایران چه چیزی در اختیار دارد و چه چیزی ندارد تا درخواست راستیآزمایی کنند. اگر این را در اختیار نداشته باشند، رسیدن به یک توافق ازنظر فنی غیرممکن میشود یا میتوان توافقی داشت که مبتنی بر هیچ اطلاعاتی نیست و فکر میکنم چنین اتفاقی نمیافتد.
وی با بیان اینکه امیدواریم امکانی برای استمرار فعالیتهای نظارتی و راستیآزمایی آژانس وجود داشته باشد، ادامه داد: ما باید با ایران بنشینیم و صحبت کنیم. باید خیلی زود این کار را انجام دهیم تا دوباره وضعیت را بررسی کنیم. آنها میدانند که مدیرکل آژانس آماده این کار است.
گروسی ضمن تأیید این موضوع که «ایران شفافترین و صلحآمیزترین برنامه هستهای را دارد»، افزود: ایران شاید کشوری باشد که بیشترین بازرسی در برنامه هستهای آن بهعمل میآید، این صحت دارد، اما ما الان فرصت پرداختن به اینها را نداریم؛ ما میخواهیم آینده را بررسی کنیم.
صهیونیستها اعتبار آژانس را به سخره گرفتهاند
مواضع متناقض اخیر مدیرکل آژانس بینالمللی انرژیاتمی درحالی است که سخنگوی وزارت امورخارجه کشورمان در نشستخبری دیروز خود با بیان اینکه تصویب قطعنامه علیه ایران در شورایحکام ضربه بدی به اعتبار این نهاد بینالمللی محسوب میشود، تأکید کرد که پاسخ ایران به این قطعنامه «قاطع» و «متناسب» بودهاست.
سعید خطیبزاده با اشاره به نقش مخرب رژیم صهیونیستی در تحرکات ضدایرانی اخیر آژانس بیان کرد: ما با یک رژیم یاغی در این منطقه روبهرو هستیم که بیشترین رفتارهای یاغیگرایانه، تروریستی، مداخلهجویانه، جنگطلبانه و قانونگریزانه را در نظام بینالملل به منصهظهور گذاشتهاست. رژیم جعلی صهیونیستی از هیچ تلاشی فروگذار نکرده که ساختارهای حقوق بینالملل را به سخره بگیرد و همه این کارها با حمایت و چک سفید امضای برخی کشورها انجام شده است.
وی با تأکید بر اینکه اکنون اعتبار آژانس بینالمللی انرژیاتمی ازسوی کارگزاران خود این ساختار به سخره گرفته شدهاست، به سفر اخیر گروسی به سرزمینهای اشغالی اشاره و از اینکه مدیرکل آژانس، این ساختار را در اختیار چنین رژیم قانونگریزی قرار دادهاست، ابراز تأسف کرد.
خطیبزاده قطعنامه آژانس را «کاملا سیاسی» و «طراحی شده» ارزیابی و تأکید کرد که این قطعنامه در مسیر توافقشده میان ایران و آژانس خلل ایجاد کردهاست؛ موضوعی که «تغییر لحن»، «تغییر گفتوگو» و «تغییر واژهها» ازسوی مدیرکل آژانس در پارلمان اروپا، تأییدکننده «دستورپذیری از یک مرکز» بهحساب میآید.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشورمان به این نکته هم اشاره کرد که هرچقدر آنها بگویند قطعنامه شکلی و توصیهای بودهاست، اما در شرایط کنونی ضرورتی بر ارائه قطعنامه نبود؛ «همه دوربینهای پادمانی سرجایش است و اقدامهای ایران هیچ نگرانی اشاعهای ندارد و جمهوریاسلامی جزو پادمان است.»
توافق در دسترس است، اما...
خطیبزاده درباره تأثیر تحولات اخیر بر روند گفتوگوهای هستهای نیز گفت: آنچه جمهوریاسلامی ایران در کاهش تعهدهای برجامی خود انجام داده، در پاسخ به اقدامهای طرف مقابل بودهاست. اگر فردا در وین توافق انجام شود، همه اقدامهای ایران برگشتپذیر خواهد بود، اما فشارهایی که بر مردم ایران تحمیل کردند، برگشتناپذیر است.
وی گفت: توافق در دسترس و ممکن است، اگر آمریکا 2 کار کند؛ نخست اینکه از این توهم اهرمسازی عبور کند و دوم اینکه بپذیرد به تعهدهای خود ذیل برجام و قطعنامه۲۲۳۱ برگردد. دراین صورت همین فردا میتوانیم به وین برویم و توافق را نهایی کنیم.
اذعان همه طرفهای حاضر در گفتوگوهای احیای توافق هستهای سال2015 به اینکه با وجود تنشهای اخیر، دستیابی به توافق در وین همچنان امکانپذیر است، در شرایطی مطرح میشود که آمریکاییها اصرار دارند همچنان به اقدامهای خصمانه خود علیه ایران ادامه دهند و چشمانداز توافق را تیرهتر از قبل کنند.
با توجه به چنین رویکردی هم بود که یکی از حسابهای توییتری وابسته به وزارت امورخارجه آمریکا با تکرار ادعاهای این کشور درباره نیروهای قدس سپاه پاسداران، اعلام کرد: «برای افرادی که اطلاعاتی درباره سپاه پاسداران بدهند تا ۱۵میلیون دلار، جایزه درنظر گرفتهایم.»
مکث
مهمترین مواضع دستگاه دیپلماسی
واکنش سخنگوی وزارت امورخارجه ایران به اقدامهای ضدایرانی آژانس بینالمللی انرژیاتمی درحالی بود که نشستخبری دیروز خطیبزاده دربرگیرنده موضعگیریهای مهم دیگری ازسوی دستگاه دیپلماسی کشور بود که بخشی از آنها را در ادامه میخوانید:
ایران با رویکرد منطقهای بهدنبال حل پدیده گردوغبار است. پیوستگی محیطزیست در کل منطقه وجود دارد. مدیریت اشتباه آبها و سدسازیها در رودهای بالادستی وجود داشته است و قطعا جواب مشترک لازم دارد و باید در فضای غیرسیاسی آن را دنبال کرد.
اینکه مبادلات خودمان را بهغیر از دلار انجام دهیم، همواره در دستورکار ایران بودهاست و تلاش میکنیم از دلار فاصله بگیریم و تنها پیشنهاد ایران نیست، بلکه پیشنهاد چین و روسیه هم بوده، ولی اصل ایده در دستورکار ما بودهاست.
سهشنبه وزیر امورخارجه پاکستان در تهران خواهد بود، رئیسجمهور ترکمنستان هم به ایران میآید و رئیس مجلس ارمنستان نیز درهفتهجاری عازم ایران است.
اینکه سپاه پاسداران، کابوس یاغیان، متجاوزان به کشورهای منطقه باشد، باعث افتخار جمهوریاسلامی است و قطعا سپاه پاسداران بهدلیل برقراری امنیت در منطقه، مورد خشم و نفرت یاغیان قرار میگیرد.
عملیات اخیر در اربیل اقلیم کردستان عراق علیه عناصر یک رژیم یاغی، جراحی کوچکی بود که بهطور دقیق به هدف اصابت کرد. به دوستانمان در عراق توصیه میکنیم مراقبت کنند مرزهای جغرافیایی و کشورشان مورد سوءاستفاده طرفهای یاغی برای اقدامهای ضدامنیتی علیه مردم ایران قرار نگیرد و بیش از آنچه بخواهند به آنها اطلاعات داده شدهاست.
درباره انتشار عکسهای سفارت روسیه در تهران نباید دچار خودتحقیری شویم. اگر به عکسهای سفارت ایران در روسیه هم نگاه کنید، میبینید مقامهای نظامی، امنیتی و وزرای روسیه در صف میایستند تا به سفیر ایران دست بدهند. کار دیپلمات همین است. گفتمان جمهوری اسلامی ایران «نه شرقی، نه غربی» و «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» و توانمندسازی ملت ایران و غرور ایران است.
هیچ هواپیمایی از جمهوری اسلامی ایران که متعلق به شرکتهای ایرانی باشد، توقیفنشده است.