• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
دو شنبه 20 دی 1400
کد مطلب : 150456
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/xkDgB
+
-

رأی اکثریت مجلس به بودجه سال آینده

ارز 4200تومانی تا پایان سال باقی ماند

بودجه
ارز 4200تومانی تا پایان سال باقی ماند

ارز 4200تومانی تا پایان امسال همچنان به حیات‌اش ادامه می‌دهد. این نتیجه نشست دیروز مجلس با حضور سیدابراهیم رئیسی و محمدباقر قالیباف بود. به این ترتیب به‌نظر می‌رسد رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای روزهای منتهی به تصویب نهایی لایحه بودجه سال آینده بین دولت و مجلس نشان خواهد داد آیا عزم دولت و مجلس برای انجام اصلاحات ارزی جدی است یا نه؟
 دغدغه مشترک دولت و مجلس و تردید آنها به حذف ارز4200تومانی حفظ معیشت و جلوگیری از کوچک‌تر شدن سفره خانوارهاست. هرچند برآوردها نشان می‌دهد سیاست ارز 4200تومانی نه‌تنها کارآمد نبوده و باید اصلاح شود، اما چالش اساسی اینجاست که چگونه با حذف این یارانه کور، از مردم در برابر شوک‌های قیمتی حمایت شود.
فعلا مجلس و دولت تصمیم گرفته‌اند ارز ترجیحی تا آخر سال بماند و برای سال آینده تدبیری جامع با کمترین آسیب به معیشت و سفره مردم اتخاذ شود.
به گزارش همشهری، دیروز نمایندگان مجلس با 174رأی موافق، 76رأی مخالف و 6رأی ممتنع به کلیات لایحه بودجه سال آینده رأی مثبت دادند تا بررسی جزئیات آن در کمیسیون تلفیق بودجه مجلس آغاز شود. اما خبر مهم نشست روز یکشنبه خانه ملت این بود که دولت و مجلس به این نتیجه رسیدند که تا پایان سال واردات کالاهای اساسی و دارو همچنان با دلار4200تومانی ادامه پیدا کند هرچند گمانه حذف ارز ترجیحی در سال آینده همچنان به قوت خود باقی است، البته شرط حذف چاره‌اندیشی مشترک قوای مقننه و مجریه برای اطمینان از بهبود معیشت و صیانت از سفره فقرا و مستضعفان خواهد بود.
برآیند نظرات رئیس‌جمهوری و رئیس مجلس این بود که فعلا دست نگه دارند تا بهارستان و پاستور به یک نتیجه مشترک برسند. موضوعی که رئیس‌جمهور دیروز در مجلس به صراحت بر آن تأکید کرد و گفت: امروز نیازمند تصمیمات مهم هستیم و این تصمیمات با همکاری دولت و مجلس امکان‌پذیر است.

همگرایی مجلس و دولت
سید ابراهیم رئیسی با بیان اینکه همگرایی بین مجلس و دولت برای رفع مشکلات مردم ضروری است، خطاب به نمایندگان گفت: مجلس ۸میلیارد دلار برای ارز ترجیحی در قانون بودجه پیش‌بینی کرده بوداما با آغاز کار دولت چیزی از آن میزان باقی نمانده و اگر دولت می‌خواست به قانون عمل کند، باید ارز ترجیحی را بدون جبران معیشت مردم، حذف کند اما خط قرمزمان سفره مردم و معیشت خانوارهاست. ما نمی‌توانستیم یک شوک به اقتصاد کشور، بازار و زندگی مردم وارد کنیم.

پشت صحنه یک تردید
به‌گزارش همشهری، نکته مهمی که رئیس‌جمهور به آن اشاره کرد، توافق برای ادامه سیاست ارز4200تومانی در 4ماه نخست فعالیت دولت سیزدهم بود. او اعلام کرد: این موضوع در جلسات مختلف دولت، در ستادهای اقتصادی دولت و بعد در شورای هماهنگی قوا مطرح شد و بعد از رفت و برگشت‌های مختلف به این نتیجه رسیدم که باید برای چند ماه آینده ارز ترجیحی ادامه پیدا کند و بعد هم باید برای جبرانش حتما تمهید مقدماتی شود. او با اشاره به دستور رهبری مبنی بر ضرورت اخذ نظر مجلس، در این باره، توضیح می‌دهد؛ سرانجام دولت لایحه دوفوریتی برای حذف ارز4200تومانی و پرداخت نقدی را به مجلس فرستاد که نه‌تنها نمایندگان به فوریت لایحه دولت رأی ندادند بلکه خلأ قانونی به‌وجود آمده را هم رفع نکرد. به‌گفته رئیسی، مجلس با این تصمیم خود نه به ادامه اجرای سیاست ارز ترجیحی رأی داد و نه به جبران حذف ارز ترجیحی. رئیسی می‌گوید: مجلس درباره تداوم تخصیص ارز ترجیحی یا توقف آن نظری اعلام نکرده و از سوی دیگر منبعی برای تداوم پرداخت ارز ترجیحی مشخص نشده، جایگزینی هم برای حمایت از مردم در ازای توقف تخصیص ارز ترجیحی تعیین نشده است. رئیس‌جمهور با اعلام اینکه شرح ماجرا را در قالبی برای رئیس مجلس توضیح داده، می‌گوید: مجلس درباره هیچ‌کدام  ازگزینه‌ها نظر نداد و نتیجه این شد که ارز ترجیحی باید حذف شود اما دولت آن را به مصلحت ندانست چراکه باعث وارد شدن شوک به سفره و معیشت مردم می‌شود و این خط قرمز دولت است. به‌گفته رئیس‌جمهور با تدبیر رهبر انقلاب مشکل حل شده و قرار است فعلا در وضعیت اقتصادی فعلی بتوانیم تخصیص ارز ترجیحی را ادامه دهیم تا تعیین تکلیف قطعی بشود. در واکنش به این اظهارنظر رئیس‌جمهور، محمدباقر قالیباف درباره دلیل مخالفت مجلس با فوریت لایحه پیشنهادی دولت توضیح می‌دهد: دولت توقع داشت ظرف ۴۸ساعت مجلس درباره لایحه دوفوریتی درباره این موضوع تصمیم بگیرد اما مجلس هرگز برای یک امر به این مهمی تصمیم فی‌البداهه، عجولانه و ۴۸ساعته نخواهد گرفت.

سرانجام دلار 4200تومانی
پرسش اصلی اما همچنان به قوت خود باقی است که آیا سال آینده ارز4200تومانی حفظ می‌شود یا اینکه مجلس و دولت به تصمیم مشترک خواهند رسید. سیدابراهیم رئیسی می‌گوید: اگر ارز ترجیحی قطع شود، حتما باید برای جبران تأثیر آن بر زندگی مردم، به‌ویژه نیازمندان فکر جدی کرد و امکان ندارد ارز ترجیحی را بدون اینکه فکری برای سفره مردم و زندگی نیازمندان شود، حذف کرد. رئیس‌جمهور تأکید کرد: دولت به‌دنبال آن است تا با همفکری با مجلس این مسئله را به‌نحوی حل و فصل کند که هم در کشور رشد اقتصادی به همراه داشته باشد، هم به معیشت مردم لطمه وارد نشود و هم به نظام اقتصادی، پولی و مالی کشور یک انضباط کاملی ببخشد و هر پیشنهادی در این رابطه که بتواند همه مقاصد را تأمین کند حتما مورد حمایت ماست.
قالیباف هم گفت: امروز در مجلس همانطور که رئیس‌جمهور اشاره کرد، ما و دولت بعد از کلیات، بحث مربوط به معیشت مردم را در اولویت اول قرار می‌دهیم که اگر مجلس در کلیات به جمع‌بندی رسید در جزئیات این هماهنگی با دولت وجود دارد و به مردم این اطمینان را می‌دهیم که به موضوع معیشتی رسیدگی کنیم. وی با تأکید بر اینکه دغدغه نخست مجلس معیشت مردم است، خاطرنشان کرد: حتما اولویت ما در بررسی ارز ترجیحی در سال۱۴۰۱ توجه به معیشت مردم با اولویت محرومان و مستضعفان خواهد بود.

هشدار سازمان برنامه
به‌گزارش همشهری، مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه دیروز زنگ هشدار را هم برای دولت و مجلس به صدا درآورد و به صراحت اعلام کرد: حالا که مجلس و دولت رابطه خوبی با یکدیگر دارند، بهترین زمان برای اصلاحات اقتصادی است. او با اشاره به تنگناهای ارزی به ریشه تورم اشاره کرد و گفت: ما مقدار محدودی ارز در اختیار داریم که باید با آن هم ارز ترجیحی بدهیم و هم باید بانک مرکزی آن را در نیمایی بفروشد و به‌حساب خزانه واریز کند که ما بتوانیم حقوق دهیم، اما به‌دلیل کمبود منابع ارزی اجرای این کار مقدور نیست در نتیجه بانک مرکزی مجبور است دلار را با نرخ ۲۴هزار تومان از بازار نیما بخرد و با نرخ ۴۲۰۰تومان به وزارت جهادکشاورزی بدهد، این کار سبب می‌شود پایه پولی بالا برود و تورم اوج بگیرد.
او با اشاره به وضع درآمدهای نفتی سال آینده اعلام کرد: در کل سال آینده 26میلیارد دلار درآمد نفتی ایران خواهد بود که با کم کردن سهم شرکت ملی نفت و صندوق توسعه ملی و مناطق محروم، 16میلیارد دلار آن نصیب دولت خواهد شد که معادل 380هزار میلیارد تومان می‌شود که باید هم صرف هزینه‌های جاری و عمرانی دولت شود و هم به تقاضای ارز ترجیحی پاسخ بدهیم، آیا چنین چیزی امکان دارد؟
میرکاظمی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: چگونه می‌توانیم هزینه ۳۰میلیارد دلاری برای کشور بتراشیم درحالی‌که ۱۶میلیارد دلار در اختیار داریم لذا باید عاقلانه تصمیم گرفت. او با اشاره به اینکه دولت تصمیم دارد فشار را از دوش محرومان بردارد، به برخی تنگناهای بودجه سال آینده اشاره کرد و گفت: سال آینده تمام درآمد مالیاتی ما ۴۵۰هزار میلیارد تومان است اما فقط ۶۵۰هزار میلیارد تومان حقوق پرداخت می‌کنیم، افزون بر این سال آینده باید 200هزار میلیارد تومان بابت بازپرداخت اوراق و بدهی‌های گذشته و 200هزار میلیارد تومان هم برای جبران کسری صندوق‌های بازنشستگی لشکری و کشوری اختصاص پیدا کند. میرکاظمی با هشدار به نمایندگان گفت: با ادامه این روند نمی‌توانیم ادامه‌بدهیم.

مکث
روایت رئیسی از اقتصاد ایران

  دولت به‌دنبال اجرای قانون ساخت مسکن است. این مسئله هم وعده ما و هم مصوب مجلس و هم خواست مردم است.
 آمارها نشان می‌دهد کنترل و سیر نزولی تورم آغاز شده و در تاریخ۵۰، ۶۰ ساله ایران این میزان کاهش تورم بی‌نظیر بود.
 صادرات غیرنفتی 40درصد رشد کرده و ارز حاصل از صادرات نفتی هم به اقتصاد بازمی‌گردد .
 ظرف ۳ تا ۴ماه گذشته روابط اقتصادی با برخی از کشورها در منطقه تا ۳برابر افزایش پیدا کرده است.
 هدف‌گیری دولت، تحقق رشد ۸درصدی اقتصادی است که با همگرایی و همکاری مجلس امکان‌پذیر است .
 یکی از دغدغه‌ها در این دولت رفع مشکل تفاوت در پرداخت‌های حقوق و دستمزد است.
 دولت از هر طرحی برای ریشه‌کن کردن فقر مطلق در کشور حمایت می‌کند.

این خبر را به اشتراک بگذارید