زنگ خانهها برای دوز سوم به صدا درآمد
شهرداری تهران همچنان با درنظر گرفتن مراکز سیار، ثابت و ارائه خدمات حضوری در خانههای سالمندان و کمتوانان به روند واکسیناسیون در پایتخت کمک میکند
زهرا کریمی - خبرنگار
واکسیناسیون با نگاه به قطع زنجیره شیوع بیماری کرونا بهطور حتم بدون همکاری و مشارکت نهادها بهسختی پیش میرفت، اما ورود شهرداری تهران به ماجرا از مهرماه، این موضوع را بهطور چشمگیری تسهیل کرد. اتوبوسهای سیار، جایگاههای ویژه در برخی از ایستگاههای مترو، ونهای واکسیناسیون، پایگاههای مدیریت بحران و 220مسجد باعث شد تا واکسیناسیون در پایتخت کشور، سرعت قابلتوجهی پیدا کند. حالا با آغاز تزریق دوز سوم واکسن به شهروندان، باز هم شهرداری وارد میدان شده تا هرقدر که امکان دارد، این کار را آسانتر کند؛ تا جایی که با همکاری اورژانس، حتی امکان مراجعه و حضور متخصصان تزریق درب منازل افراد سالمند، معلول یا کمتوان هم بهوجود آمده است. برای این موضوع کافی است متقاضیانی که در خانه فردی کمتوان دارند با سامانه 137تماس بگیرند تا کارشناسان آنها را راهنمایی کنند.
به هر ترتیب استفاده از ظرفیتها و امکانات تأثیر خوبی بر روند واکسیناسیون تهرانیها داشته است. بدون شک اجرای طرحهای سازندهای مثل «غربالگری شهید حاجقاسم سلیمانی» در سراهای محلات، استفاده از ظرفیت سالن پایگاههای مدیریت بحران و حرکت اتوبوسهای سیار زندگی در شهر روی این امر تأثیر بسیاری داشته تا نتیجه پویش «تهران، دوباره جان میگیرد» بازگشت جریان عادی زندگی به خیلیها باشد. حالا، استقبال شهروندان در 2دوره قبلی واکسیناسیون این بستر را فراهم کرده که شهرداری برای ارائه خدمات در دوز سوم با کسب تجربه از دورههای قبل، وارد میدان شود. آنطور که آمار نشان میدهد نهتنها دستکم نیمی از واکسیناسیون روزانه شهروندان تهرانی در اماکن و محلهای شهرداری صورت میگیرد، بلکه چند روزی میشود تعداد تزریق واکسن درب خانهها با همراهی شرکت شهرسالم و اورژانس افزایش یافته است.
بهگفته صمیم مرادیروزبهانی، مشاور و مسئول دبیرخانه ستاد مدیریت بحران کرونای شهرداری تهران، از آغاز اجرای طرح تزریق واکسن درب منازل در پی تماس با سامانه 137طی یک هفته اخیر، تاکنون 4هزار و607تزریق انجام شده است. او میگوید: «از همان تاریخی که وزارت بهداشت مجوز تزریق دوز سوم را صادر کرد، سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران تاکنون 20خودرویسواری و 10دستگاه ون را برای مراجعه به درب منازل، همچنین 22اتوبوس زندگی و 7مرکز فعال برای تزریق واکسن را در شهر فعال کرده است.»
22اتوبوس برای اجرای طرح اتوبوس زندگی
خدمات برای تزریق دوز سوم پویش همچنان با همان اهداف قبلی برای مساعدت به سیستم بهداشت و درمان کلانشهر تهران به قوت خودش باقی است و این طرح ادامه دارد. روزبهانی در اینباره میگوید: «در گذشته 18مرکز ثابت برای تزریق آماده انجام کار بود و در دورهای مراجعه بسیار بود که توانستیم پاسخگوی شهروندان باشیم، اما اکنون با توجه به راهاندازی اتوبوسها و خدمات سیار در مقابل منازل، مراکز ثابت به حدود 7مرکز کاهش پیدا کردهاست. اکنون 22اتوبوس برای اجرای طرح اتوبوس زندگی برای22منطقه تهران درنظر گرفته شده، اما در برخی از مناطق برحسب تقاضا و تردد شهروندان 2اتوبوس مستقر میشود؛ یعنی اتوبوسها از برخی مناطق که تقاضای کمتری دارند به مناطق دیگر میروند.»
اتوبوسهای زندگی را میتوان در محلهای پرتردد شهر دید؛ نقاطی مانند میادین ولیعصر(عج)، انقلاب و ضلع جنوبی میدان تجریش.
مشاور ستاد مدیریت بحران کرونای شهرداری تهران همچنین از استقبال خوب شهروندان برای درخواست تزریق واکسن از طریق سامانه 137خبر میدهد و میگوید: «در این دوره شهروندان مشارکت خوبی با این سامانه ارتباطی داشتهاند و از آنجایی که این سامانه پل ارتباطی مردم با شهرداری است، برای این موضوع کد 6در سامانه درنظر گرفته شده است تا شهروندان بتوانند با تماس، آن را در قالب این کد ثبت کنند. در این سامانه اطلاعات مربوط به دوزهای قبلی واکسن شهروندان و سایر اطلاعات شخصی افراد ثبت شده و متخصصان در اسرعزمان با هماهنگی قبلی مراجعه میکنند.»
این در حالی است که شرکت بهرهبرداری متروی تهران نیز با همکاری شرکت شهرسالم شهرداری، واکسیناسیون را در دستور کار دارد؛ بر همین اساس از ۲۲مهرماه امسال تاکنون مرحله دوم پویش جهادی واکسیناسیون در تعدادی از ایستگاههای مترو انجام میشود؛ البته با توجه به کاهش نیاز، تعداد مراکز ایستگاهها از 22ایستگاه به ۹ ایستگاه کاهش یافته است. نکته دیگر اینکه این مراکز ثابت نیستند و هر چند وقت یکبار، محل ایستگاهها تغییر میکند.
تزریق 150هزار دوز واکسن در پایگاههای شهر سالم
شیوع ویروس کرونا در شهر و واگیردار بودن آن منجر به ایجاد استرس و اضطراب بین شهروندان شد و کارمندان شهرداری به واسطه ارائه خدمات به مردم ازجمله نیروهای انسانی بودند که هر لحظه این ویروس تهدیدی برای سلامتیشان محسوب میشد؛ به همین منظور برای کنترل بیماری و پیشگیری از شیوع آن پایگاه شماره یک واکسیناسیون در مردادماه توسط شرکت شهر سالم برای تسریع در تزریق واکسن به کارکنان، بازنشستگان شهرداری و خانوادههای آنها راهاندازی شد. از زمان فعالیت این پایگاه تا دیماه براساس آمارهای ارائهشده از شرکت شهر سالم شهرداری، حدود 150هزار دوز واکسن تزریق شده است و اکنون با توجه به شروع موعد تزریق دوز سوم، این شرکت اعلام آمادگی کرده است. امیر نورمحمدی، مدیر طرح واکسیناسیون کرونای شرکت شهر سالم و مدیرعامل جدید نیز در اینباره به همشهری گفت: «پایگاه شماره یک واکسیناسیون از 23مردادماه راهاندازی شد و تا اول دیماه بالغ بر 150هزار دوز واکسن کرونا توسط کارکنان شرکت شهر سالم تزریق شده است. همچنین مسئولیت توزیع روزانه واکسن کرونا برای 22اتوبوس سیار و پایگاههای واکسیناسیون بهشتزهرا و معاونت فرهنگی اجتماعی شهرداری تهران نیز بر عهده شرکت شهر سالم است. مجموع واکسنهای تزریقشده در این پایگاهها و پایگاههای ثابت و سیار شرکت شهر سالم تا اول دیماه، حدود 185هزار دوز برآورد میشود.» مدیرعامل شرکت شهر سالم با اشاره به تأثیر تزریق دوز سوم در پیشگیری از فراگیر شدن سویه اومیکرون ویروس کرونا گفت: «دوسوم واکسنهای تزریقشده در پایگاههای شهر سالم دوز نخست بودهاند و حدود یکدرصد را دوز سوم تشکیل میدهد. برای تسهیل و تسریع در این روند واحد فوریتهای پزشکی و درمان در منزل شرکت شهر سالم در حوزه کرونا فعالیت دارند و تیمهای شرکت شهر سالم نیز این آمادگی را دارند که با حضور در منزل سالخوردگان، توانیابان و افراد بیمار واکسن آنها را تزریق کنند.» وی ضمن اعلام آمادگی جهت تزریق واکسن دوز سوم به تمامی شهروندان تهرانی، از کارکنان و بازنشستگان شهرداری و خانوادههای ایشان دعوت کرد در نخستین فرصت دوز سوم واکسن خود را تزریق کنند تا در برابر موج احتمالی کرونا در آینده مصون بمانند.