• پنج شنبه 6 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 16 شوال 1445
  • 2024 Apr 25
پنج شنبه 13 اردیبهشت 1397
کد مطلب : 14611
+
-

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در افتتاحیه نمایشگاه کتاب:

بحران کتاب نخواندن کمتر از بحران کم‌آبی نیست

گزارش خبری
بحران کتاب نخواندن کمتر از بحران کم‌آبی نیست

مراسم افتتاحیه سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران که بنا بر اعلام قبلی قرار بود روز سه‌شنبه، ۱۱ اردیبهشت‌ماه با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین حسن روحانی برگزار شود، بدون حضور او آغاز شد.

سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم که با حضور اهل نشر و مهمانان خارجی در مصلای تهران برگزار شد با اشاره به حضور نیافتن رئیس‌جمهور گفت: « من به نیابت از ریاست‌جمهوری به مهمانان سلام می‌کنم. رئیس‌جمهور همیشه دغدغه فرهنگی جدی دارند، تا آخرین ساعت قرار بود میزبان‌شان باشیم اما به‌دلیل پاره‌ای از اتفاقات بین‌المللی و یک‌سری از مسائل داخلی که به تصمیمات ایشان نیاز بود. سفر استانی به خراسان رضوی و تراکم‌ کاری هم  باعث شد تا ایشان نتوانند در این مراسم شرکت کنند.»
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس بیان کرد:« نمایشگاه کتاب نمایشگاه همه ملت است. کتاب مبدا خیزش‌های تمدنی است. همه اتفاق‌های ملی با کتاب آغاز می‌شود. تمدن‌ها و بعثت‌ها ریشه در کتاب دارند. بعثت نبوی با کتاب آغاز شده است. همینطور بعثت بشری نیز با کتاب آغاز می‌شود. کتاب حلقه اتصال ملت و تمدن است.»

انتشار 256هزار عنوان کتاب در حوزه ادبیات
صالحی در ادامه به آمار کتب منتشره در سال‌های پس از انقلاب اشاره کرد: «۴۰ سال از عمر انقلاب می‌گذرد که طی این ۴۰ سال حدود یک میلیون و ۲۳ هزار عنوان کتاب در کشور ما چاپ شده که ۶۸ هزار عنوان چاپ اول بوده است. از یک میلیون و ۲۳۰ هزار عنوان کتاب، ۹۶۰ هزار کتاب تالیفی و ۲۷۰ هزار کتاب ترجمه بوده است. ایران اسلامی در ۴۰ سال گذشته جریان پرشتاب تولید فرهنگ را طی کرده که در حوزه شعر و رمان قابل توجه است و تنوعات موضوعی در تولیدات دیده می‌شود. بیشترین رقم تولیدی در حوزه شعر و داستان و نمایشنامه بوده است. ۲۵۶ هزار عنوان که ۱۴۵ هزار عنوان آن چاپ اول است در حوزه ادبیات بوده که نشان می‌دهد کشور ایران کشور شعر، قصه و داستان است. ملت با شعر زنده‌اند و با داستان زندگی خود را به دیگران منتقل می‌کنند. در حوزه کودک و نوجوان نیز ظرفیت قابل توجهی در حوزه نثر داریم. ۱۷۵ هزار عنوان نیز در حوزه کودک و نوجوان است.»
او در ادامه اظهار کرد: «‌در این ۴۰ سال بخش خصوصی نشر فعال و فعال‌تر شده است. ناشرانی که برخی از آنها بیش از ۳۰۰ کتاب چاپ کرده‌اند که نشان‌دهنده این است که جریان نشر در ایران پرتکاپوست.»
وزیر ارشاد سپس با اشاره به کم‌بودن سرانه کتابخوانی در کشورمان، گفت: «ارتقای کتابخوانی فقط بر عهده یک نفر و وزارت ارشاد نیست بلکه باید حاکمیت، دولت و ملت برای ارتقای سرانه کتابخوانی تلاش کنند. اگر به کمک این موضوع نیایند مخاطرات جدی را در پیش‌ رو خواهیم داشت. ما نیاز به یک عزم جدی در رسانه، حاکمیت و ملت داریم. اگر بحران آب را درک می‌کنیم، بحران کتاب نخواندن کمتر از بحران آب نیست و باید آن را نیز درک کنیم.»

گرفتار اختلالاتی در حوزه تولید، توزیع و اندیشه هستیم
صالحی با اشاره به توجه ویژه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مقوله اقتصاد نشر گفت: «اقتصاد نشر از دیگر مسائل این صنعت است. اقتصاد نشر با توجه به فعالیت بخش خصوصی مایه مباهات است و می‌توان گفت بخش خصوصی میدان‌دار صنعت نشر شده است. کاهش استفاده از رانت دولتی باعث خوشحالی برخی است اما نشر خصوصی را باید جدی‌تر گرفت. علاوه بر این باید به اشتغال این صنعت نیز توجه کرد.»
 وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به امنیت حوزه نشر، با تأکید بر اهمیت ایجاد فضای آزاد برای فعالان شاخه‌های مختلف صنعت نشر گفت: «در حوزه تولید، توزیع و اندیشه گرفتار اختلالاتی هستیم. بنابراین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از آزادی نقد و اندیشه پاسداری کند. اجازه ندهیم جریان انسدادگرایی، آزادی و امنیت را در حوزه نشر محدود کند و به چیزهایی که می‌خواهد برسد.»

به امید 4میلیون بازدیدکننده
محسن جوادی معاون فرهنگی وزیر ارشاد نیز در این مراسم اظهار کرد: «امیدوارم با استقبالی که از نمایشگاه کتاب می‌شود نام ایران با کتاب و شعر در حافظه تاریخی جهان ماندگار شود. امیدواریم شاهد حضور 4میلیون بازدیدکننده باشیم و هرساله بر میزان بازدیدها اضافه شود و به جایی برسیم که کل جمعیت ایران از نمایشگاه دیدار داشته باشند.»
 در این مراسم همچنین ولدان ووکو سایوویچ، وزیر فرهنگ و اطلاعات صربستان که در نمایشگاه غرفه ویژه‌ای به کشورش اختصاص یافته و آمال حشانه، معاون وزیر فرهنگ تونس به ایراد سخنرانی پرداختند.

ناشران برتر
در مراسم افتتاحیه سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران از ناشران برتر سال 1396در بخش خصوصی و غیرخصوصی تقدیر شد و ناشران برتر به این شرح اعلام شدند:
بخش بزرگسال خصوصی تهران: انتشارات نی و سفیر اردهال
بخش بزرگسال خصوصی شهرستان: کتابستان معرفت و نشر شهید کاظمی
ناشران بزرگسال غیرخصوصی در تهران: سوره مهر
ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی در تهران: انتشارات قدیانی و انتشارات افق. انتشارات فنی ایران نیز در این بخش شایسته تقدیر شناخته شد.
ناشران کودک و نوجوان بخش خصوصی شهرستان: انتشارات براق
ناشران کودک و نوجوان بخش غیرخصوصی در تهران: انتشارات مدرسه
سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب با شعار «نه به کتاب نخواندن» از ۱۲ تا ۲۲ اردیبهشت‌ماه در مصلای امام خمینی (ره) برپا ست.

این خبر را به اشتراک بگذارید