چرا انقلاب دوم مهمتر بود؟
محسن مهدیان- مدیرعامل موسسه همشهری
حضرت امام درباره تسخیر لانه جاسوسی فرمود: «انقلاب دوم» و البته مهمتر از انقلاب اول.
چرا؟
خروش مردم علیه نظام طاغوت با آن تاریخ استبدادی چندصدساله و آن حرکت اجتماعی گسترده میشود انقلاب اول و تسخیر سفارت آمریکا توسط چند جوان دانشجو در جریان یک راهپیمایی میشود انقلاب دوم و البته مهمتر از انقلاب اول.
عجیب نیست؟ واقعا منطقش چیست؟
امام را میشناسیم. حرف ذوقی نمیزند. فقیه و عارف است. مثلا وقتی میگوید «ما همه هیچیم»؛ لب و حاق دریافتهای نظری و علمی عرفانیاش را در یک کلمه جمع کرده است و هدیه میکند. که «یکی هست و نیست جز او/ وحده لاالله الا هو»
بنابراین تعابیر امام فراتر از یک ادیب و سیاستمدار است. تعبیر «انقلاب دوم» از سر تعارفات اجتماعی نیست.
پس چیست؟
ابعاد این تعبیر را در پیام شفاهی سیداحمدخمینی به دانشجویان تسخیرکننده ببینید؛ «امام فرمود:همه ملت پشتیبان این حرکتند».
پس در یک حرکت صرفا دانشجویی نباید متوقف شد. 13آبان ظهور و بروز یک اعتراض ملی و برائت اجتماعی بود.
اما چرا انقلاب دوم و چرا مهمتر؟
امام سال 43میفرماید:« آمریکا از انگلیس بدتر و... همه از همه بدتر اما امروز سروکار ما با این خبیث هاست(شاه).» به تعبیر دیگر هدف اصلی مبارزه با آمریکاست اما این مهم از طریق مبارزه با استبداد بهدست میآید.
انقلاب اول، انقلاب علیه «دست آمریکا» بود. آنروز ملت «دست» آمریکا را دیدند و قیام کردند. اما بعد از انقلاب اول، مردم خود آمریکا را دیدند. در گزارشهای سفارت آمریکا آمده است که «از 14مهر 57روزی یک حادثه علیه منافع آمریکا شکل گرفته است».
این رشد یک جامعه است که دشمن اصلی را ببیند. لذا میشود انقلاب دوم و مهمتر. بدین جهت رهبرانقلاب میگوید: «شعار مرگ برآمریکا را کسی یاد مردم نداد؛ از اعماق جانشان بود.»
اما برای این روزها؛
آنچه انقلاب دوم را شکل داد رشد مردم است. رشد آگاهیهاست. استکبارستیزی یک فهم است نه صرفا یک شعار. اگر امام فرمود «مرگ بر آمریکا»، شعار نیست و «ذکر» است به جهت شعور ضمیمهای آنست.«مرگ بر آمریکا» عمقش تبری است و از اصول توحیدی. لذا نباید با آن مثل یک شعار صرف سیاسی رفتار کرد. لقلقه زبان نیست و باید بر جان و قلب و ذهن مردم نشاند تا به تعبیر امام ذکر شود. هرچقدر شناخت قویتر شود برائت اجتماعی مؤثرتر میافتد.
اگر اینطور ماجرا را فهم کنیم؛ کار حکومت و نخبگان و رسانه و دیگر نهادها تنها در تهییج و برانگیختن و مشت گره کرده نیست. تجربه نرمش قهرمانانه و مذاکره و برجام و 8سال دولت متمایل به غرب یک ثمره شناختی بود و آنهم تعمیق شعار مرگ بر آمریکا.
در این راه هزینهها دادیم اما اگر هدف نظام اسلامی را رشد مردم بدانیم، آنچه گذشت به ارتقا و عمق تبری آگاهانه یک ملت منجر شد.