• دو شنبه 8 بهمن 1403
  • الإثْنَيْن 27 رجب 1446
  • 2025 Jan 27
چهار شنبه 5 خرداد 1400
کد مطلب : 131572
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/R6J4w
+
-

عیسی بیگدلی/رئیس اداره فرهنگی شهرداری منطقه ۱۸

بازی‌های محلی، ابزاری برای تحکیم پیوند اجتماعی

بازی‌های محلی، ابزاری برای تحکیم پیوند اجتماعی

 معنای بازی و تفریح برای پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌های ما چیزی فراتر از تصور نسل کنونی است؛ چراکه بازی‌های بومی‌محلی با فرهنگ بومی پیوندی عمیق داشت و ارتباطات اجتماعی را در گستره اقلیمی میسر می‌ساخت و آن را تقویت می‌کرد. در واقع، این سرگرمی‌های ساده و جذاب همچون الک دولک، آپوق، آتشین مار، کوشک ملاقی، حمام کمرک و... در نقاط مختلف کشور اجرا می‌شد و به‌عنوان یک عنصر فرهنگی به نسل‌های بعد انتقال پیدا می‌کرد. 
از ویژگی بارز این بازی‌های بومی‌محلی مشارکت دسته‌جمعی در انجام آنها بود با این پیش‌فرض که سن و سال برای شرکت‌کنندگان در بازی مطرح نبود. بهانه‌ها برای اجرای بازی‌ها متفاوت بود؛ اقوام در ایام و مناسبت‌های خاص مثل زمان کاشت و برداشت محصولات کشاورزی، مراسم عروسی، شب‌نشینی‌ها و اوقات فراغت به بازی‌های سنتی و اصیل می‌پرداختند. بنا بر این بازی‌های بومی‌محلی نوعی تفریح یا سرگرمی همگانی محسوب می‌شد. 
در حقیقت انجام این بازی‌ها بهانه‌ای بود برای‌‌ ترویج فرهنگ و معارف پهلوانی، مردمداری و ایجاد همبستگی، افزایش صمیمیت و محبت بین اعضای جامعه. در عین حال، این بازی‌ها با تسهیل جامعه‌پذیری کودکان و نوجوانان، مهارت‌های جسمی را در آنان ایجاد می‌کرد و رقابت سالم را به آنها می‌آموخت. 
بازی‌های محلی چه به‌عنوان وسیله‌ای برای ایجاد هیجان و پر کردن اوقات فراغت و چه به‌عنوان برنامه‌های ورزشی، بدون‌‌ تردید بخشی از الگوی فرهنگی ماست که در صورت بی‌توجهی فراموش خواهد شد. متولیان فرهنگی و ورزشی باید با احیای دوباره بازی‌های محلی از فراموش شدن این میراث فرهنگی جلوگیری کنند. در شرایط کنونی و خانه‌نشینی اجباری و نیز اوقات فراغت نوروزی و جمع بودن اعضای خانواده کنار یکدیگر، فرصت مناسبی است تا بخشی از این بازی‌های سنتی و بومی را به زندگی‌مان برگردانیم. 
صفحه‌های 12 و 13 را بخوانید

این خبر را به اشتراک بگذارید