نگاهی به پرفروشترین فیلمهای اجتماعی دهه۹۰
درامهای دوستداشتنی
گرچه در سالهای اخیر رکورد پرفروشترین فیلمهای سینمایی به فیلمهای کمدی اختصاص داشته اما سینمای اجتماعی هم توانسته با نمایش آثار ارزشمند، در این رقابت خودی نشان داده و در سطح داخلی و بینالمللی خوش بدرخشد. کیفیت فیلمهای دهه90 نسبت به دهههای گذشته پیشرفت چشمگیری داشته و برخی از آنها نیز به شکلی ویژه در ذهن و قلب مخاطبان نقش بستهاند. در ادامه نگاهی به 10فیلم اجتماعی پرفروش و پرمخاطب سینمای ایران در دهه90 داریم. البته ناگفته نماند بیشک شمار فیلمهای سینمایی اجتماعی در سالهای اخیر بیش از اینهاست و نام نبردن از فیلمهای دیگر سینمایی، از ارزشهای آنها نمیکاهد.
هیس دخترها فریاد نمیزنند!
«هیس دخترها فریاد نمیزنند» را میتوان در زمره فیلمهای خطشکن سینمای ایران نام برد؛ زیرا برای نخستینبار از تابوهای در جامعه گفته شد که تا آن روز کسی جرأت گفتنش را نداشت. اما پوران درخشنده این جسارت را داشت و با فروش 3میلیاردو۴۳۳میلیون تومان در سال۹۲ جایگاه نخست را از آن خود کرد. شیرین که در کودکی مورد تجاوز قرار گرفته است دوبار تا آستانه ازدواج پیش میرود، اما ازدواجش به هم میخورد. در سومین مراسم ازدواجش با مردی که واقعا عاشق اوست، حادثهای برایش رخ میدهد. شهاب حسینی، مریلا زارعی، طناز طباطبایی، بابک حمیدیان، امیر آقایی، جمشید هاشمپور، ستاره اسکندری و... بازیگران این فیلم هستند.
محمد رسولالله ص
داستان زندگی کودکی حضرت محمد(ص) با هنر کارگردانی مجید مجیدی تبدیل به فیلمی سینمایی شد به نام «محمد رسولالله(ص)». این فیلم که با بودجه ۶۲میلیارد تومانی ساخته شد در بهمنماه سال ۱۳۹۳ برای نخستین بار برای اهالی سینما اکران شد و اکران سراسری آن از روز ۵شهریور ۱۳۹۴ در ایران و همزمان با افتتاحیه جشنواره فیلم مونترال کانادا آغاز شد. مهدی پاکدل، علیرضا شجاعنوری، محسن تنابنده، مینا ساداتی، ساره بیات، داریوش فرهنگ، رعنا آزادیور، نسرین نصرتی، صادق هاتفی و... بازیگران این فیلم هستند که طی مدت ۲۸هفته ۱۴میلیاردو۶۲۰میلیونو۲۶۴هزار تومان فروش داشته است. این فیلم پرهزینهترین و بزرگترین پروژه فیلمسازی تاریخ سینمای ایران محسوب میشود که البته بیشتر هزینه این فیلم صرف ساخت شهرک سینمایی شدهاست.
فروشنده
اصغر فرهادی فیلم «فروشنده» را سال۹۵ ساخت تا عنوان هفتمین فیلم بلند سینمایی خود را ثبت کند. در جشنواره کن، جایزه بهترین فیلمنامه به اصغر فرهادی و جایزه بهترین بازیگر مرد به شهاب حسینی برای این فیلم رسید و در نهایت بهعنوان نماینده ایران در اسکار ۲۰۱۷ موفق شد جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را بهدست آورد. داستان این فیلم به زندگی زن و شوهری میپردازد که در حال بازی در نمایش «مرگ فروشنده» نوشته «آرتور میلر» هستند که اتفاقی برایشان پیش میآید. شهاب حسینی، ترانه علیدوستی، بابک کریمی، مینا ساداتی، مهدی کوشکی، فرید سجادی حسینی، احترام برومند و... بازیگران این فیلم سینمایی هستند که طی مدت ۱۶هفته فروش ۱۵میلیاردو۷۱۴میلیونو۹۱۹هزار تومانی را به نام خود ثبت کرد.
ابد و یک روز
«ابد و یک روز» به کارگردانی سعید روستایی یکی از فیلمهای درام ماندگار و جذاب دهه90 محسوب میشود. این اثر نخستین تجربه ساخت فیلم بلند سعید روستایی محسوب میشود و توانست در زمان اکران فروش بسیار خوبی در گیشه داشته باشد. ابد و یک روز در سیوچهارمین دوره جشنواره فیلم فجر توانست برنده 9سیمرغ بلورین در بخشهای مختلف شود و نظرات مثبت منتقدان را بهخود جلب کند. پیمان معادی، نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، شبنم مقدمی و ریما رامینفر از جمله بازیگران این فیلمهستند. این اثر روایتگر زندگی یک خانواده پرجمعیت در جنوب شهر تهران است که دختر این خانواده برای رهایی از مشکلات خانوادگی، تصمیم به ازدواج با یک فرد افغان را گرفته و در این میان برخی داستانها و حقایقی در بطن زندگی این خانواده برملا میشود.
متری شیشونیم
«متری شیشونیم» به کارگردانی سعید روستایی در آخرین روزهای سال ۱۳۹۷ اکران شد و در ۲۱هفته اکران۲۷میلیاردو۷۲۰میلیونو۲۳۹هزار تومان فروش داشت. پیمان معادی، نوید محمدزاده، پریناز ایزدیار، فرهاد اصلانی، مازیار سیدی، هومن کیایی و... در این فیلم به ایفای نقش میپردازند که در سیوهفتمین جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت سیمرغ مردمی شد. نام فیلم برگرفته از خاطره ناصر خاکزاد، متهم پرونده موادمخدر است که در بخشی از سکانس دادگاه روایت میکند که کفن برادرش را متری ششونیم خریدند. همچنین داستان این فیلم ماجرای چند تن از مأموران پلیس مبارزه با موادمخدر به سردستگی صمد(پیمان معادی) است که بهدنبال فروشنده بزرگ شیشه در تهران به اسم ناصر خاکزاد (نوید محمدزاده) هستند.
شبی که ماه کامل شد
فیلم «شبی که ماه کامل شد» به کارگردانی نرگس آبیار نیز یکی از بهترین فیلمهای دهه90 است. این فیلم بر اساس یک داستان واقعی ساخته شده است و در سطح داخلی و بینالمللی نیز با استقبال گستردهای مواجه شد. این عنوان در سیوهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر موفق به دریافت 6سیمرغ بلورین شد و در بیستویکمین دوره جشن خانه سینما نیز 3تندیس شایستگی دریافت کرد. این اثر سینمایی روایتگر داستان عبدالحمید ریگی برادر عبدالمالک ریگی است که پس از ازدواج مجبور میشود با همسر خود از ایران مهاجرت کند. این زوج پس از مهاجرت از ایران درگیر حوادث و اتفاقات تلخ بسیاری میشوند. هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، فرشته صدرعرفایی، شبنم مقدمی و پدرام شریفی از جمله بازیگران این فیلم هستند.
شنای پروانه
نخستین ساخته محمد کارت اکرانش مصادف با شیوع کرونا در سال۹۹ شد. فیلمی با نام «شنای پروانه» که بهنظر میرسید میتواند در گیشه با موفقیت همراه شود اما بهدلیل تعطیلی سینماها این اتفاق برایش رخ نداد و نتوانست آنطور که باید دیده شود. اما با این حال توانست لقب پرفروشترین فیلم سال را برای خود رقم بزند. همچنین با فروش بیش از ۴میلیارد تومان پرفروشترین فیلم اکران آنلاین ایران هم معرفی شده است؛ فیلمی که در سیوهشتمین جشنواره فیلم فجر توانست 6سیمرغ بلورین بهخود اختصاص دهد. داستان از این قرار است که فیلمی از زنی به نام پروانه حین شنا در استخر در فضای مجازی منتشر میشود و اتفاقات ناگواری برایش رقم میخورد. در این فیلم جواد عزتی، امیر آقایی، طناز طباطبایی و علیرضا داوودنژاد ایفای نقش میکنند.
بادیگارد
«بادیگارد» یکی از فیلمهای ماندگار و موفق دهه90 است که در ژانر اکشن و جنگی به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا ساخته شده است. این فیلم در زمان اکران با استقبال گستردهای از سوی مخاطبان مواجه شد و فروش خوبی در گیشه داشت. فیلم بادیگارد در سیوچهارمین دوره جشنواره فیلم فجر، برنده 2سیمرغ بلورین شد. فیلم درباره بادیگاردی به نام «حیدر» است که وظیفه محافظت از یک مقام سیاسی را بر عهده دارد. حیدر مرد وظیفهشناس و معتقدی است که طی ماجرایی متوجه میشود که شخصی که از او محافظت میکند، منافع شخصی خود را به صلاح مملکت ترجیح میدهد. همین امر باعث میشود که تصمیم مهمی بگیرد و درگیر حوادث جالبی شود. پرویز پرستویی، مریلا زارعی، بابک حمیدیان، امیر آقایی و شیلا خداداد از نقشآفرینان این اثر هستند.
شیار 143
فیلم «شیار 143» به کارگردان نرگس آبیار یکی از فیلمهای موفق دهه90 است که در ژانر جنگی ساخته شده و جزو آثار مربوط به دفاعمقدس محسوب میشود. تمرکز این فیلم بیشتر بر وضعیت خانواده شهیدان و مفقودالاثران در نبود عزیزانشان است. نرگس آبیار با ساخت این فیلم توانست هنر خود را در فیلمسازی، بهخصوص در ژانر جنگی نشان دهد. فیلم شیار143 داستان مادری به نام مش الفت را روایت میکند که سالهای بسیاری در انتظار بازگشت فرزند خود یونس از جبهه است. این فیلم فاقد سکانسهای جنگی و مبارزه است و تنها درماندگی و ناراحتی یک مادر را نشان میدهد که چشم انتظار پسر خود است و سالهاست که هیچ خبری از او ندارد. بازیگران این فیلم مریلا زارعی، مهران احمدی، جواد عزتی و گلاره عباسی هستند.
ماجرای نیمروز: رد خون
دنباله فیلم سینمایی «ماجرای نیمروز» با عنوان «ماجرای نیمروز: رد خون» به کارگردانی محمدحسین مهدویان در سیوهفتمین دوره جشنواره فیلم فجر رونمایی شد و با نامزدی در ۱۲رشته این جشنواره، توانست ۳سیمرغ بلورین بهدست آورد. روایت کلی این فیلم پیرامون اتفاقات بعد از پایان جنگ ایران و عراق در سال ۱۳۶۷ و عملیات مرصاد است. نیروهای امنیتی ایران متوجه حضور نفوذیهای سازمان مجاهدین خلق پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط ایران در جبهه میشوند. با ارسال 2مأمور امنیتی به بغداد میخواهند قبل از شروع عملیات فروغ جاویدان، عباس زریباف فرمانده این عملیات را ترور کنند اما داستان طور دیگری رقم میخورد. هادی حجازیفر، جواد عزتی، بهنوش طباطبایی، محسن کیایی، هستی مهدوی، حسین مهری و مهدی زمینپرداز از هنرمندان نقشآفرین در این فیلم سینمایی هستند.