تی.اس.الیوت
«تی.اس.الیوت» نوشته ام.سی. بردبروک، دهمین کتاب از مجموعه نسل قلم نشر نو را تقی هنرورشجاعی به فارسی برگردانده است. کتابهای مجموعه نسل قلم، زندگینامه نیستند، بلکه شرح، تفسیر و نقد آثار و اندیشههای نویسندگان محسوب میشوند. بنابراین اگرچه حجمشان اندک است اما میتوانند نقطه شروع خوبی برای خوانندگانی باشند که درپی راهیافتن به مضامین اندیشههای این نویسندگان و متفکران هستند.
ویژگی اشعار تی.اس.الیوت، شاعر انگلیسی این است که درکی بسیار قوی از خوانندهاش دارد. او بهطور کلی روی توانایی تفسیر و درک معانی شعر توسط خوانندگانش حساب ویژهای باز میکند. این کتاب درواقع حلاجی اندیشه الیوت است، بهطوریکه مخاطب به سرعت وارد زمینههای فکری و چارچوب اندیشه این شاعر انگلیسی میشود. مثلا در همان صفحات ابتدایی کتاب میخوانیم: «الیوت چند نماد نیرومند و اصلی دارد که دریا، بهعنوان منبع اصلی زندگی و شور حیاتی، یکی از مهمترین آنهاست».
نویسنده کتاب درباره نقش فعال خواننده اشعار الیوت در فهم آثار او مینویسد: «الیوت همیشه با درکی بسیار قوی از خوانندهاش کیفیاتی ویژه میطلبد که بدون آنها اشعارش کامل نمیبودند. خواندن اشعار الیوت با حالت انفعالی و تکیه بر عقل بیثمر است. با خواندن شعر او باید هوش و فرزانگی بهکار بست». همانطور که گفته شد از این اثر نباید انتظار زندگینامه یا مرور تحولات زندگی الیوت را داشت. در واقع، در این کتاب خواننده به سرعت درمییابد چطور تجربه جنگ اول و دوم جهانی بر اندیشه این شاعر اثر گذاشته و تضادهای ظاهری و باطنی دنیای کنونی روح او را تحتتأثیر قرار داده است. کتاب تی.اس.الیوت، سال ۱۹۸۴ منتشر شده و درباره زندگی و آثار این شاعر آمریکایی است. وقتی الیوت شصتمین سالگرد تولدش را در ۲۶سپتامبر ۱۹۴۸ جشن گرفت، ستایشهایی از کشور زادگاهش، کشورخواندهاش، اروپا و در واقع سراسر جهان نثارش شد و ایننکته را آشکار کرد که تقریبا همه او را بزرگترین شاعر زنده انگلیسیزبان میدانند. زندگی ادبی الیوت بهنحوی غریب، نیروی کنترلکننده قریحه شاعرانه را نشان میدهد. نخستین اشعار الیوت در دوران جنگ جهانی اول منتشر شدند.
تی.اس.الیوت را نشر نو در 111صفحه با شمارگان 550نسخه به بهای 16هزار تومان منتشر کرده است.