• جمعه 30 آذر 1403
  • الْجُمْعَة 18 جمادی الثانی 1446
  • 2024 Dec 20
دو شنبه 4 شهریور 1398
کد مطلب : 74678
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/10kV
+
-

وزارت میراث‌فرهنگی پیگیر فهرست آثار تاریخی در اختیار دستگاه‌ها

مدیرکل امور موزه‌ها: تابلو، فرش و آثار حجمی نفیس و تاریخی بسیاری در اختیار برخی دستگاه‌های کشور است که از آنها بی‌خبریم

محمد  باریکانی/خبر‌نگار

 فهرست آثار تاریخی منقول و حتی غیرمنقول در اختیار دستگاه‌ها، وزارتخانه‌ها و نهادهای متعدد کشور همچنان نامعلوم است و مکاتبات سه ساله سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری که اکنون به‌عنوان وزارتخانه به‌ کار خود ادامه می‌دهد با دستگاه‌های مختلف کشور بی‌نتیجه مانده است.
آثار تاریخی در اختیار ستاد اجرایی فرمان امام(ره)، آثار تاریخی در اختیار وزارت امور خارجه کشور، آثار تاریخی در اختیار بنیاد مستضعفان و جانبازان و تمامی آثار تاریخی در اختیار دیگر نهادها و سازمان‌های کشور هنوز در یک فهرست جامع تحویل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نشده است.
نزدیک به 3سال است که سازمان سابق میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری مکاتبات متعددی با دستگاه‌های مختلف کشور به‌منظور تهیه بانک جامع آثار تاریخی در اختیار دستگاه‌ها و نهادهای مختلف انجام داده که تاکنون بخش زیادی از این مکاتبات بدون پاسخ و بی‌نتیجه مانده است.
اما آیا این‌بار وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با قدرت بیشتر قادر به گرفتن فهرست آثار تاریخی منقول و غیرمنقول از دستگاه‌ها و نهادها و سازمان‌های متعدد کشور خواهد شد؟
سیدهادی احمدی، مدیرکل دفتر حفظ و احیای بافت‌ها، بناها و محوطه‌های تاریخی کشور در پاسخ به این سؤال همشهری که آیا وزارت میراث فرهنگی همچنان پیگیر تدوین فهرست اموال تاریخی در اختیار دستگاه‌های کشور خواهد شد، می‌گوید: مشکل اساسی با آثار منقول در اختیار دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها و سازمان‌های کشور است و آنها هنوز هیچ فهرستی از آثار در اختیار خود به سازمان (وزارت) میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی ارسال نکرده‌اند. او البته درخصوص فهرست آثار غیرمنقول از قبیل بناها و ساختمان‌ها و حتی محوطه‌های تاریخی در اختیار دستگاه‌ها و نهادها می‌گوید: فهرست این آثار درصورتی که ثبت ملی شده باشند در اختیار وزارت میراث فرهنگی قرار دارد و حتی اگر آثاری باشند که ثبت نشده باشند باز هم مشخص است که در اختیار کدام نهاد و دستگاه است.
به گفته احمدی، برنامه ششم تدوین بانک جامع آثار تاریخی در اختیار دستگاه‌های مختلف را به سازمان میراث فرهنگی که حالا وزارتخانه شده است تکلیف کرده اما متأسفانه عمده مشکل ما در بخش آثار منقول است که هیچ دستگاهی تاکنون و به‌رغم مکاتبات بسیار، حاضر به در اختیار قرار دادن فهرست اموال تاریخی غیرمنقول خود نشده است.
محمدرضا کارگر، مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی در وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی نیز به همشهری می‌گوید که تمام سازمان‌ها، نهادها و ادارات موظف هستند در تدوین بانک آثار در اختیار دستگاه‌ها با وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی همکاری کنند. او می‌گوید: وزارت میراث فرهنگی فعلا با سیاست تشویق، ترغیب، درخواست و پیگیری از سازمان‌ها و دستگاه‌ها و نهادهای مختلف درخواست می‌کند که فهرست آثار منقول در اختیار خود را به این وزارتخانه ارسال کنند و اکنون که سازمان میراث‌فرهنگی به وزارتخانه تبدیل شده است، عدم‌همکاری سازمان‌ها و دستگاه‌ها در خودداری از اعلام فهرست آثار تاریخی در اختیار خود برای آنها تبعات دارد و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی می‌تواند اقدام حقوقی در این خصوص انجام دهد.
مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی تأکید کرد: نیت بسیاری از دستگاه‌ها در خودداری از ارسال فهرست آثار تاریخی در اختیار خود به وزارت میراث‌فرهنگی، ناشی از عدم‌همکاری نیست. بلکه آنها سازوکار و افرادی را در اختیار ندارند که بتواند در این موضوع با وزارت میراث فرهنگی مرتبط شود.
محمدرضا کارگر، تأکید کرد: برخی دستگاه‌ها حتی خودشان هم نمی‌دانند چه آثار تاریخی و ارزشمندی در اختیار آنهاست.
به گفته مدیرکل امور موزه‌ها و اموال منقول فرهنگی در وزارت میراث فرهنگی، تدوین بانک جامع آثار در اختیار سازمان‌ها، وزارتخانه‌ها و نهادها به‌طور حتم انجام می‌شود و این اطمینان به تمامی دستگاه‌ها داده می‌شود که آثار در اختیار آنها در همان دستگاه و تحت مالکیت همان سازمان و نهاد قرار دارد و وزارت میراث فرهنگی در بحث نگهداری، حفاظت و مرمت این آثار به آنها کمک می‌کند تا آثار در اختیار دستگاه‌ها به‌خوبی حفاظت شود. او با اعلام بی‌خبری از حجم و تعداد آثار تاریخی منقول در اختیار دستگاه‌ها گفت: می‌دانیم که بسیاری از تابلوهای نقاشی در اختیار دستگاه‌ها و وزارتخانه‌ها و نهادها آثار موزه‌ای هستند و در بسیاری از سفارتخانه‌ها و حتی در وزارت خارجه کشور نیز تابلوها، فرش‌ها و آثار حجمی بسیار نفیسی وجود دارند که باید فهرست شوند و این موضوع تنها شامل وزارت خارجه نیست و تمامی دستگاه‌ها ملزم به این کار هستند.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید