![خانهای برای ادبیات کودک](/img/newspaper_pages/1398/06%20SHahrivar/Ostanha/alborz/01.gif)
خانهای برای ادبیات کودک
مسئول خانه ادبیات کودک و نوجوان: شناسایی استعدادهایی که تازه وارد عرصه ادبیات کودک و نوجوان شده اند از اهداف خانه ادبیات است
![خانهای برای ادبیات کودک](/img/newspaper_pages/1398/06%20SHahrivar/Ostanha/alborz/01.gif)
زهرا اشرفزاده | البرز - خبرنگار
کار کردن برای کودکان و نوجوانان بسیار مشکل است، زیرا باید روحیه آنان را بهخوبی شناخت و صبر و حوصله کافی داشت. داشتن علم، آگاهی و دانش در این حوزه هم از اهمیت خاصی برخوردار است. از این رو خانه ادبیات کودک و نوجوان البرز به همت واحد آفرینشهای ادبی حوزه هنری، با هدف شناسایی استعدادهای جوان خلاق و کارآمد عرصه ادبیات کودک و نوجوان، پیشرفت شاعران و نویسندگان کودک و نوجوان و تأکید ویژه بر تولید، تمرکز برنامهها و فعالیتهای ادبی استان فعالیت خود را از حدود 3 ماه قبل آغاز کرده تا به عنوان یکی از ابزارهای اصلی تربیت غیررسمی این قشر بتواند نیازهای جسمی، روحی و عاطفی کودکان و نوجوانان را تامین کند. جلسههای خانه ادبیات کودکان و نوجوانان حوزه هنری البرز دوشنبه اول و سوم هر ماه در حوزه هنری استان برگزار میشود و همه فعالان و علاقهمندان این بخش میتوانند در جلسهها و کارگاهها شرکت کنند.
لزوم حمایت از نویسندگان حوزه کودک
یکی از شعرا و نویسندگان البرزی که بهتازگی کتابهایش بیش از پیش توجه قشر نوجوان جامعه را جلب کرده است، میگوید: ساختار فرهنگی ما طوری است که هیچوقت به کودکان و نوجوانان بها نمیدهد، هیچوقت از کودک و نوجوان نمیپرسند که نظرشان درباره کتابهای درسیشان چیست یا چه آرزوهایی دارند و تمام تصمیمگیریها به عهده بزرگسالان است.
«عارفه رویین» میافزاید: مسلما در میان شاخههای گوناگون ادبیات، ادبیات کودک و نوجوان راه نزدیکتری برای رسیدن به موفقیت دارد، به شرطی که از نویسنده حمایت شود تا آثارش ماندگار شود و این امر اتفاق نمیافتد مگر اینکه نویسنده شفاف بنویسد و از سیاستهای جامعه دور شود.
نویسنده کتابهای «وقتی که خورشید خندید»، «سمفونی خزان»، «ثانیههای خیس» و«قطاری با خاطرههای مست» با گلایه از افزایش قیمت کتاب اضافه میکند: یک نویسنده زمانی میتواند به صورت مستمر فعالیت کند که اثرش در معرض دید مخاطب قرار بگیرد. نویسندهها مینویسند که کارهایشان خوانده شود و به چاپهای دوم و سوم برسد، اما با افزایش قیمت کتاب این اتفاق نمیافتد. مشکلات مالی تاثیر منفی در حوزه فرهنگ داشته است. تولیدات کتاب کودک بهشدت کاهش پیدا کرده، بهخصوص با افزایش قیمت کتاب قدرت خرید مردم هم پایین آمده است؛ مثلا کتابی را که با 2 هزار تومان میشد خرید، اکنون 18 هزار تومان شده است.
اهداف خانه ادبیات کودک و نوجوان
مسئول واحد آفرینشهای ادبی حوزه هنری البرز با اشاره به اهداف خانه ادبیات کودک و نوجوان البرز میگوید: از جمله برنامههایی که در دستور اجرا قرار گرفته، شناسایی استعدادهایی است که تازه وارد عرصه ادبیات کودک و نوجوان در استان و همینطور تولید محتوا در حوزه داستان و شعر شدهاند که به طور مستمر توسط اعضا انجام میشود.
«خسرو عباسی» اضافه میکند: همچنین برپایی کارگاههای نقد داستان و شعر، آموزش عناصر داستان و شعر کودک و نوجوان و برگزاری جشنوارههای مختلف شعر و داستاننویسی از فعالیتهای خانه ادبیات کودک و نوجوان است که به طور مستمر انجام میشود.
وی میافزاید: هر 2 هفته یکبار نشستهایی با عنوان زیر گنبد کبود در حوزه هنری البرز با حضور نویسندگان و شاعران کودک و نوجوان برگزار میشود و معمولا در این نشستها از مهمانان منتقد برجسته کشوری در حوزه ادبیات کودک و نوجوان دعوت میکنیم تا بتوانیم شاهد رونق ادبیات کودک و نوجوان در البرز باشیم.
وی ادامه میدهد: حدود 60 نویسنده در حوزه ادبیات کودک و نوجوان در البرز به صورت تخصصی فعالیت میکنند و تمام این نویسندگان کتابهایی را چاپ کرده و یا در دست چاپ دارند که تعدادی از آنها را کودکان و نوجوانان تشکیل میدهند.
مسئول خانه ادبیات کودک و نوجوان با بیان اینکه گرایش بیشتر کودکان و نوجوانان به سمت کتابهایی با ژانر تخیلی و فانتزی است، ادامه میدهد: در سالهای اخیر کیفیت و محتوای ادبیات کودک و نوجوان بسیار ضعیف شده و شاهد چاپ کتابهایی در این حوزه هستیم که هیچ نظارتی بر روی آنها نمیشود؛ کتاب باید به گونهای نگاشته شود که کودک و نوجوان را به فکر واداشته و قوه خلاقیت را ارتقا دهد.
عباسی اضافه میکند: ادبیات کودک و نوجوان بهظاهر ساده، اما رقیقشده ادبیات بزرگسال است. برخی نوشتن ادبیات این قشر را ساده میدانند ولی نوشتن آثار خوب برای قشر کودک و نوجوان سخت و پیچیده است و حتما باید تخصص آن را داشته باشند تا بتوانید در بازار رقابت دوام بیاورید و کتاب آنان ماندگار شود.
یک اتفاق بزرگ
یکی از نویسندگان البرزی در حوزه ادبیات کودک و نوجوان، افتتاح خانه ادبیات کودک و نوجوان در استان را اتفاق بزرگی عنوان میکند و میگوید: البرز نویسندههای کودک و نوجوان بسیار خوبی دارد که برای دیده شدن کار خود مجبورند در تهران فعالیت کنند و تاسیس این خانه میتواند باعث رشد و شکوفایی ادبیات کودک و نوجوان در استان شود.
«سمیه سعیدیان» که مولف 5 کتاب در این حوزه است میافزاید: ادبیات کودک و نوجوان بسیار گسترده و تخصصی است و از آنجا که در ادبیات این قشر گروه سنی طبقهبندی شده، بنابراین هر گروه سنی مخاطب خاص و نویسنده مخصوص خود را میطلبد.
وی میافزاید: خلاقیت، بکر بودن ماجرا و کشش داستانی تا اندازهای اهمیت دارد که نوجوان خسته امروز را که در میان رسانههای رنگارنگ مجازی محاصره شده، به شوق بیاورد، زیرا نوجوان امروز هوش بالایی دارد و زود دست نویسنده را میخواند.
سعیدیان ادامه میدهد: با شناسایی استعدادهای نویسندگی تاحدودی میتوانیم به استانداردهای مورد توجه ناشران نزدیک شویم.