• چهار شنبه 3 بهمن 1403
  • الأرْبِعَاء 22 رجب 1446
  • 2025 Jan 22
یکشنبه 23 تیر 1398
کد مطلب : 65748
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/moLG
+
-

شعله‌های آتش؛ بلای جان مزارع مرودشت

کشاورزان کامفیروزی در حال برداشت زودهنگام گندم و آتش زدن بقایای کاه و کلش برای پاک‌سازی زمین و کشت مجدد هستند

کشاورزی
شعله‌های آتش؛ بلای جان مزارع مرودشت

فصل آتش زدن کاه و کلش در کشتزارها است؛ اقدامی که علی‌رغم آسیب زدن به طبیعت و بی‌اثر بودنش، هر سال انجام می‌شود و حتی در سال جاری نیز فزونی یافته است.
به گزارش ایرنا، دیدگاهی سنتی بین زارعان وجود دارد که باید برای قوت گرفتن زمین بقایای کشت قبل را به آتش کشید. کشاورزان برای این اقدام خود دلایل دیگری نظیر سریع‌تر آماده شدن زمین برای کشت بعدی را نیز عنوان می‌کنند.

اما در طرف مقابل، متخصصان آکادمیک می‌گویند که آتش کشیدن بقایای گندمزارها و کاه هیچ ارتباطی با قوت گرفتن زمین ندارد و تنها آب و هوای منطقه را آلوده و زمین را ضعیف می‌کند. سالیان درازی است که این دو دیدگاه در تقابل با هم هستند و حتی رویه قضایی هم نتوانسته مانع انجام این کار شود و هیچ کدام از طرفین از عقاید خود دست برنداشته‌اند.

در سال جاری نیز این تقابل ادامه دارد و به دلیل افزایش سطح زیر کشت گندم و همچنین جایگزین کردن کشت برنج در گندمزارها در پی بارش‌های اخیر، آتش زدن کشتزارها فزونی یافته است.

یکی از مناطقی که این تقابل همیشه بین مسئولان و زارعان آن وجود داشته شهرستان مرودشت فارس در ۴۵ کیلومتری شمال شیراز است و امسال نیز در این منطقه و خصوصاً شهر کامفیروز از توابع این شهرستان که قطب تولید برنج استان است، آتش زدن گندمزارها افزایش چشمگیری دارد.

بسیاری از کشاورزان کامفیروزی امسال نیز مانند سالیان اخیر به دلیل خشکسالی، کشت گندم را به جای برنج در دستور کار خود قرار داده بودند، اما با افزایش بارندگی در 3 ماه گذشته و رهاسازی آب سد ملاصدرا، اکنون در حال برداشت زودهنگام گندم و جایگزین کردن کشت برنج به جای آن هستند و به دلیل آنچه دست یافتن به سرعت در پاک‌سازی زمین توصیف کرده‌اند روش آتش زدن بقایای کاه و کلش را برگزیده‌اند که کشت محصول پرآب‌بر برنج را از دست ندهند.به همین دلیل، در یک ماه گذشته این شهر در اغلب موارد در دود غلیظی ناشی از آتش زدن کشتزارها غوطه‌ور بوده است.


 اخطار جدی

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرودشت اخطاری جدی مبنی بر برخورد قانونی با متخلفان آتش زدن کاه و کلش داده است و این‌که افراد خاطی به مراجع قضایی معرفی خواهند شد.

«عزیز رحیمی» گفت که با هماهنگی صورت‌گرفته با اداره حفاظت محیط زیست، تعدادی از متخلفین آتش زدن بقایای گیاهی گندم و جو پس از برداشت به مراجع قضایی معرفی شدند و روند پیگیری و معرفی افراد خاطی به مراجع قانونی ادامه دارد.وی با اشاره به مواد قانونی حفاظت و بهره‌برداری از مراتع و جنگل‌ها و جلوگیری از آلودگی هوا و قانون مدیریت پسماند آتش زدن کاه و کلش را ممنوع دانسته و از معرفی متخلفان به مراجع قضایی و برخورد جدی با آنها سخن گفته است.

این‌که کشاورزان باید با افزودن بقایای گیاهی به خاک همراه با کود و با استفاده از ادوات مناسب خاک‌ورزی حفاظتی کنند نیز از دیگر گفته‌های رحیمی است.


کاه و کلش سرمایه است

وی همچنین با اشاره به مصارف کاه در زمینه تولید علوفه و تهیه بستر تولید قارچ می‌گوید که کاه و کلش در زمین یک سرمایه است و آتش زدن آن سبب از بین رفتن سرمایه کشاورز خواهد شد.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان مرودشت معتقد است که سوزاندن بقایای گیاهی موجب کاهش ماده آلی خاک، کاهش جمعیت میکروب‌های مفید خاک، کاهش ظرفیت نگهداری رطوبت وکاهش عناصر غذایی در خاک می‌شود.

به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس، در سال جاری، سطح زیر کشت گندم به روش آبی حدود ۲۶۰ هزار هکتار و روش دیم نیز حدود ۱۳۵ هزار هکتار است که در اغلب موارد این کشتزارها بعد از برداشت گندم طعمه حریق می‌شوند.

این خبر را به اشتراک بگذارید