۱۸ تا ٣۵ درصد مردم زیر خط فقر هستند
معاون رفاه وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه در دورههای گذشته بین ۱۴ تا ۱۸درصد مردم زیر خط فقر بودند، گفت: این میزان امروزه به ۱۸ تا ۳۵درصد رسیده است. به گزارش ایسنا، احمد میدری در نشست «دام فقر، در جستوجوی راه رهایی» با بیان اینکه فقر محصول تسلط منافع یک گروه بر گروههای دیگر جامعه است که میتواند در سطح جهانی یک کشور یا منطقه باشد افزود: در سطح جهانی تسلط نظامیان و سرمایهداری ازجمله مصداقهای ایجادکننده فقر است.
وی با بیان اینکه بعد از نظامیان، بانکداران بزرگترین عوامل فقر در دنیا هستند تصریح کرد: بهویژه از اواخر۱۹۸۰ سرمایهداری مالی با ابزارهای مختلف به انتقال منافع مردم به بخش سرمایهداری مالی دست زد و کمتر کشوری در دنیا وجود دارد که به این دلیل تعداد فقرایش افزایش نیافته باشد. این اقتصاددان با بیان اینکه در ایران تسلط منافع برخی گروهها باعث ایجاد فقر شده است، اظهار کرد: زمانی که از تحولات آگاهی نداشته باشیم، به راهکاری اساسی نیز دست پیدا نمیکنیم.
در ایران چند عامل باعث ایجاد فقر شدهاند که یکی از آنها منافع دستگاههای اجرایی و نظام بوروکراسی کشور بوده است، اما در واقع بین نهادهای عمومی و دولت تفاوتی وجود ندارد. برای مثال در آموزش و پرورش که با بودجه محدود اداره میشود، میبینیم که همین تسلط دستگاه اجرایی بر منابع مختلف، باعث ضربه به منافع مردم شده است. میدری با بیان اینکه در برخی نقاط کشور به ازای هر ٣۵کودک یک معلم وجود دارد اما این وضعیت در برخی نقاط تهران بهازای هر ۵کودک یک معلم است توضیح داد: در همین وضعیت باید دید گروه کوچکی از مدیران مدارس چگونه میتوانند یک مدرسه غیرانتفاعی داشته باشند و به این ترتیب معادلات را برهم زنند. به همین ترتیب در بخش درمان، پزشکان متخصص نیز قدرت بیشتری از پزشکان عمومی دارند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در دستگاههای اجرایی نیز دستگاههایی وجود دارند که قدرتمندترند، تصریح کرد: در ایران بخش بانکی از قدرت بیشتری برخوردار است. از سال۱۳۷۹ قانون بانکداری خصوصی به تصویب رسید اما در کشورهای دیگر نیز اگرچه بانکهای خصوصی وجود دارند اما بانک مرکزی قدرت کنترل بیشتری دارد، اما بهخاطر منافع قدرت بانکهای خصوصی توان نظارت بانک مرکزی را میگیرند. معاون رفاه وزارت رفاه با بیان اینکه امروز شاهد رکود گسترده، توزیع نابرابر تسهیلات و سوداگری در بخش ارز و مسکن هستیم ادامه داد: همه این موارد محصول نظام بانکی هستند، بخشهای صنعتی هم به همین شکل است که آنها نیز بدون لحاظکردن توسعه پایدار در کشور دست به تاسیس پتروشیمی میزنند.
میدری با اشاره به اینکه یکی از عوامل اصلی نابرابری و فقر در ایران، قدرت یک بخش نسبت به سایر بخشهاست اظهار کرد: با وجود گذشت سالها از تدوین آمایش سرزمین، هنوز به آن نرسیدهایم و علت اصلی این قضیه قدرت پایتخت نشینان است، چرا که تا وقتی بخشی از منابع مالی را در تهران نگه دارند شاهد مکش نیروی انسانی و امکانات و سرمایه به سمت تهران هستیم. معاون رفاه وزارت رفاه عنوان کرد: در دورههای گذشته بین ۱۴ تا ۱۸درصد مردم زیر خط فقر بودند که این میزان امروزه به ۱۸ تا ۳۵درصد رسیده است، زمانی که رابطه دولت و حاکمیت تغییر نکند شاهد تغییری در سیاستگذاریها نخواهیم بود و نباید انتظار داشته باشیم نرخ فقر کاهش یابد.