• سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 1 ذی القعده 1446
  • 2025 Apr 29
یکشنبه 7 اردیبهشت 1404
کد مطلب : 253724
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/NxQx2
+
-

1404؛پایان فلرسوزی

ذره‌بین
1404؛پایان فلرسوزی

ابتدای سال 1403هوشنگ فلاحتیان، معاون وزیر نفت در امور برنامه‌ریزی تأکید کرد هدف‌گذاری این است که تا پایان ۱۴۰۴ عمده گازهای فلر جمع‌آوری شود و فقط حدود  ۱۰ درصد از این گازها برای ایمنی پالایشگاه‌ها باقی خواهد ماند.
مدیر تولید شرکت ملی‌مناطق‌نفت‌خیز جنوب کشور در مناظره تلویزیون اینترنتی همشهری با موضوع «فعالیت فلرهای نفتی در آلوده‌ترین شهر ایران» در پاسخ به این پرسش که پیشرفت کند طرح جمع‌آوری گازهای فلر به چه دلیل است، می‌گوید: «شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب از سال 1392پیگیر جمع‌آوری گازهای فلر بوده ‌است.
2پروژه عمده‌ای که کار جمع‌آوری گاز مشعل شرق کارون را به‌عهده دارند شامل پروژه بیدبلند خلیج‌فارس از مهر ۱۳۹۸ و پتروشیمی مارون از آبان 1395کار خود را بعد از موافقت شورای‌عالی اقتصاد و مصوبه هیأت مدیره شرکت ملی نفت آغاز کرده‌اند. مسئولیت مناطق نفت‌خیز جنوب در شرق رود کارون است و همه تاسیسات شمال شرقی تا جنوب شرقی خوزستان را در برمی‌گیرد. بخشی از این مشعل‌ها و فلرسوزی‌ها در غرب بخش کارون است که به شرکت‌هایی مثل اروندان مربوط می‌شود که آنها فعالیت‌های خودشان را برای جمع‌آوری گازهای مشعل آغاز کرده‌اند.»
غلامرضا نورانی درباره علت استفاده نشدن از گاز فلر در بخش‌های دیگر صنعت نفت و درآمدزایی از فلرها می‌گوید: «شرکت مناطق نفت‌خیز جنوب پیگیر جمع‌آوری گازهای مشعل بوده‌ و چند سالی است بیش از ۲۰۰۰ میلیارد مترمکعب را در سال برای خوراک مجتمع‌های عظیم پتروشیمی منطقه آزاد ماهشهر تامین می‌کند. بخشی از گازهای همراه نفت در خوزستان سوزانده و بخش زیادی جمع‌آوری می‌شود، اما همین بخش کمی که می‌سوزد هم زیاد است.»
نورانی به 2 طرح جمع‌آوری در شرق کارون اشاره می‌کند و ادامه می‌دهد: «همین 2 طرحی که اشاره کردم معادل یک میلیارد و 100میلیون دلار برای ۲۸ پروژه فرعی و پتروشیمی مارون سرمایه‌گذاری کردند و از برنامه‌های بلندمدت است. سال 1399ابتدای شروع مطالعات طرح، همه‌گیری کرونا سبب تعلل در کار شد. قرار بود هر دو طرح در مدت 36‌ماه به پایان برسد. خوشبختانه در دولت سیزدهم جهش خوبی در پیشرفت پروژه داشتیم که از 16درصد به ۶۰ درصد رسیدیم. با شروع دولت چهاردهم، ادامه طرح دنبال شد. متأسفانه اواخر سال 1403به‌دلیل مسائل اقتصادی و بالا رفتن قیمت ارز، وضعیت مالی پیمانکاران با مشکل مواجه شد و لازم است همت مالی برای فعال‌تر شدن پروژه‌ها که امسال مطابق برنامه جدید از پیمانکاران اخذ کردیم، انجام شود. مطابق این برنامه فاز اول 8پروژه‌ پتروشیمی مارون تا پایان نیمه اول 1404به پایان می‌رسد.
بخش عمده پروژه بیدبلند خلیج‌فارس امسال و در نهایت 24پروژه آن تا پایان ۱۴۰۵و2پروژه دیگر هم تا پایان 1406به پایان می‌رسد.»

کمک دولت
نورانی درباره کمک دولت به تسریع این پروژه‌ها می‌گوید: «برای انجام این طرح وامی از صندوق توسعه ملی به پالایشگاه بلند خلیج‌فارس اختصاص پیدا نکرد و پروژه با تأخیر جلو می‌رود.
پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس ۲۸ پروژه فرعی و پتروشیمی مارون 8پروژه فرعی برای جمع‌آوری گازها دارد. بیدبلند خلیج‌فارس از سال 1403شروع به راه‌اندازی پروژه‌های فرعی کرد و تا پایان سال حدود
120میلیون مترمکعب گاز فلر جمع‌آوری شد. ۹۰ میلیون مترمکعب از گازهای منطقه آغاجاری و ۳۰ میلیون مترمکعب از منطقه گچساران به پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس انتقال پیدا می‌کند. فاز اول پتروشیمی مارون که در اطراف اهواز برای جمع‌آوری گازها فعالیت می‌کند، تا پایان شهریور 1404
به پایان می‌رسد.»
در سال 1403، حدود 10میلیون مترمکعب در روز گاز جمع‌آوری شد که حدود ۳۰ درصد آن گازهای مشعل است. برنامه امسال این است که از گازهای باقیمانده بین ۸ تا ۱۰ میلیون مترمکعب در روز را تا پایان 1404جمع‌آوری کنیم و تنها مقدار باقیمانده در استان خوزستان که حدود ۱۲ میلیون مترمکعب است در ۱۴۰۵
جمع‌آوری خواهد شد.

بخش خصوصی وارد میدان شد
نورانی یادآوری می‌کند که برنامه‌های کوتاه‌مدت به بخش خصوصی واگذار می‌شود و می‌گوید: «بخش خصوصی از طریق مزایده‌ها از این طرح استقبال کرده ‌است.»
جرائم ناشی از آلودگی فلرها به دولت پرداخت می‌شود و مستقیم عاید مردم همسایه با فلر نمی‌شود. نورانی می‌گوید: «امیدواریم زودتر سهم آلاینده‌ها حذف شود.»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید