سیبزمینی بیقیمت شد
با کاهش عرضه سیبزمینی به بازار، قیمتگذاری براساس عرضه و تقاضا جایگزین قیمت اتحادیهای این محصول شد
مریم موسی پور- روزنامهنگار
با کاهش عرضه سیبزمینی به بازار داخلی، وزارت جهادکشاورزی بهدنبال واردات این محصول است و در سطح بازار نیز برای مدیریت محصول قابلعرضه، قیمتگذاری براساس عرضه و تقاضا جایگزین قیمت اعلامی از سوی اتحادیه شده است.بهگزارش همشهری، با حذف ارز نیما و رشد قابلملاحظه قیمت ارز تجاری، صادرات بهصرفه شده و با گسیل محصول سیبزمینی کشور به مقاصد صادراتی، عرضه این محصول در بازار داخلی به میزان قابلملاحظهای کاهش یافته. با این اتفاق، قیمت سیبزمینی وارد روند صعودی قدرتمندی شده و همه رکوردهای قبلی قیمت را رد کرده است.
قیمت حوالهای سیبزمینی
قبل از گرانی سیبزمینی، فعالان صنفی از کاهش تولید سیبزمینی کشور بهدلیل سرمازدگی خبر داده بودند و همین مسئله به رشد نسبی قیمت سیبزمینی دامن زده بود. حالا اما از یکسو وزارت جهادکشاورزی، رشد صادرات را عامل کمبود سیبزمینی در داخل و گرانی آن میداند و از سوی دیگر، خبرهایی از فعالیت دلالان و انبارسازی سیبزمینی قابلعرضه به بازار حکایت دارد. فعلا آنگونه که رسانهها گزارش کردهاند، کمبود سیبزمینی، عرضه محمولههای این محصول به میادین میوه و ترهبار را حوالهای کرده و قیمت عمده این محصول برای فروش به مغازههای سطح شهر تهران نیز توسط اتحادیه بارفروشان حذف و عرضه و تقاضایی شدهاست. در لیست قیمت جدید اتحادیه بارفروشان تهران که بهصورت عمده تأمینکننده محصولات کشاورزی مغازهداران سطح شهر تهران است نیز قیمت سیبزمینی درج نشده و برای نرخ این محصول، عنوان عرضه و تقاضا قید شده است.بررسیهای میدانی نشان میدهد که قیمت سیبزمینی در بازار خردهفروشی به شکل نامتعارفی بالا رفته و در مناطق مختلف میانگین شهر از 50هزار تومان گذشته؛ اگرچه در مناطق بالاتر نیز محدوده قیمتی 60هزار تومان را رد کرده است.
مقصر گرانی سیبزمینی
وزیر جهادکشاورزی افزایش صادرات را علت اصلی افزایش قیمت سیبزمینی در بازار دانست و گفت: با کمک تشکلها و تولیدکنندگان عمده، قیمت سیبزمینی فروکش کرد که در روزهای آینده، بازار به تعادل خواهد رسید. غلامرضا نوری قزلجه در حاشیه جلسه کمیسیون کشاورزی مجلس افزود: با توجه به اینکه نرخ ارز تجاری نسبت به ماههای گذشته رقم قابلتوجهی است، به نفع صادرکننده است که صادرات بیشتری داشته باشد؛ همین مسئله مقداری قیمت را بالا برده که این موضوع در حال مدیریت است. وزیر جهادکشاورزی یادآور شد: طبق قانون نمیتوانیم مانع صادرات شویم. در قیمتگذاری هم منع قانونی داریم اما تلاش میکنیم با کمک تشکلها و تولیدکنندگان عمده، بازار را مدیریت کنیم. بهگفته او، روز گذشته 700تن سیبزمینی وارد بازار تهران شده و این روند در روزهای آتی نیز با کمک واردات سیبزمینی ادامه خواهد یافت.
سیبزمینی وارداتی در راه بازار
یکی از برنامههای دولت سیزدهم برای حلوفصل مشکلات حوزه کشاورزی این بود که مقرر شد ممنوعیتی برای صادرات محصولات کشاورزی اعمال نشود و درصورت بروز کمبود در بازار، نیاز کشور به آن محصول از طریق واردات تأمین شود. این مسئله از یکسو به حفظ بازارهای صادراتی کشور کمک میکرد و از سوی دیگر راه را برای اجرای برنامههای مدون کشت کشاورزان هموار میساخت. در شرایط فعلی نیز وزارت جهادکشاورزی سعی دارد با اجرای همین برنامه، برای تنظیم بازار محصول سیبزمینی اقدام کند. این وزارتخانه در جدیدترین برنامهاش بهدنبال واردات و توزیع 50هزار تن سیبزمینی است. نکته قابلتوجه این است که پیش از متشنج شدن بازار سیبزمینی، احتمال بروز این اتفاق بهدلیل سرمازدگی محصول امسال و همچنین بهصرفه شدن صادرات برای بازرگانان بالا بود؛ اما متولیان تنظیم بازار با تأخیر زیادی به این احتمال واکنش نشان دادند.