راه باستانی قزوین؛ گذرگاه طلایی تاریخ و تجارت
در اواخر قرن نوزدهم، فردیناند فون ریشتهوفن، جغرافیدان و زمینشناس آلمانی، برای نخستینبار اصطلاح «جاده ابریشم» را به کار برد. این جاده که درواقع یک شبکه گسترده از مسیرهای تجاری و فرهنگی بود، بهطور تدریجی در طول قرنها در اوراسیا گسترش یافت و تأثیرات فراوانی بر ابعاد مختلف زندگی بشری ازجمله سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، هنری و مذهبی گذاشت. جاده ابریشم با اتصال چندین جاده فرعی از چین آغاز میشد و پس از گذر از مناطق سختگذر، کوهستانها و دشتهای وسیع، سرانجام به قسطنطنیه، ونیز و جنوا میرسید. یکی از نقاط برجسته این مسیر، شهر قزوین بود که در این راه تاریخی قرار داشت. قزوین بهعنوان چهارراه مهم فرهنگی و تجاری، نقش مهمی در پیوند فرهنگها و ملل مختلف داشت. درواقع موقعیت جغرافیایی قزوین باعث شده بود که این شهر بهعنوان نقطه اتصال شرق و غرب در دورانهای مختلف تاریخی شناخته شود.
راز، رنگ و رؤیا در روستای اروپایی
روستای زرگر در استان قزوین یکی از جذابترین روستاهای ایران است که با ویژگیهای منحصربهفردش شناخته میشود. مردمان این روستا ظاهری شبیه اروپاییها دارند و زبانشان رومانیایی است؛ ویژگیای که باعث شده روستای زرگر همیشه در افسانهها و داستانهای محلی جایگاه ویژهای داشته باشد. این روستا در نزدیکی شهرستان آبیک و در فاصله کوتاهی از تهران قرار دارد که همین آن را به یک مقصد مناسب برای سفرهای یکروزه تبدیل کردهاست. افسانههای زیادی درباره این مردم و زبانشان وجود دارد. زرگر تنها به مردم و زبانش محدود نمیشود؛ مناظر طبیعی و زمینهای سرسبز آن نیز برای علاقهمندان به طبیعتگردی جذابیت زیادی دارد. این روستا گزینهای ایدهآل برای کسانی است که بهدنبال تجربهای متفاوت از فرهنگ و طبیعت هستند. این روستا یکی از مکانهای منحصربهفرد ایران است که مردمانی با اصالتی متفاوت و ظاهری شبیه به اروپاییها دارد. زبان اصلی مردم این روستا «رومانو» است؛ زبانی که ریشههای غیرایرانی دارد و ارتباطی با زبانهای محلی مثل فارسی یا ترکی قزوینی ندارد. برخی معتقدند که اجداد آنها سربازان روم باستان بودهاند که در زمان حملههای تاریخی در این منطقه سکنی گزیدهاند. چهرههای روشن، قامت بلند و شباهت به نژادهای اروپایی مانند گلادیاتورها یا وایکینگها، جذابیت فرهنگی و تاریخی این روستا را دوچندان کرده است.
دسترسی به روستا
برای رسیدن به زرگر از تهران ابتدا باید از آزادراه تهران-کرج وارد آزادراه کرج-قزوین شوید. پس از گذر از آبیک و طی حدود 15کیلومتر در این آزادراه، مسیر فرعی روستا مشخص است. فاصله زرگر از کرج 67کیلومتر و از قزوین 51کیلومتر است؛ بنابراین این روستا برای سفرهای یکروزه از تهران، کرج یا قزوین بسیار مناسب است.
جاذبههای روستا
زرگر با باغهای سرسبز و پرمیوه در بهار و تابستان، فضایی آرام و دلنشین برای گردشگران فراهم میکند. سایههای این باغها برای استراحت در روزهای گرم بسیار مناسب است.
معماری و سبک زندگی: خانههای روستا ساده و با دیوارهای بلند و درهای آهنی ساخته شدهاند. این ویژگیها همراه با سبک زندگی محلی، تصویری منحصربهفرد از زندگی سنتی ارائه میدهد.
ماسوله قزوین
آتان، روستایی ییلاقی و پلکانی در بخش الموت شهرستان قزوین است که به ماسوله قزوین هم معروف است. این روستا بهدلیل معماری منحصربهفرد و جاذبههای طبیعی ازجمله آبشارها، رودخانهها و باغهای میوه به یکی از مقاصد گردشگری محبوب در استان قزوین تبدیل شدهاست. رودخانهای از میان روستا عبور میکند و در مسیر خود، آبشارها و چشمههای متعددی بهوجود میآورد. باغهای میوه سرسبز، درههای عمیق و درختان تنومند، طراوت خاصی به این منطقه ییلاقی بخشیدهاند. بهار و تابستان بهدلیل آبوهوای خنک و مطبوع بهترین زمان برای سفر به آتان است. روستای آتان در میان کوهها و جنگلها قرار گرفته و از طبیعت بسیار بکر و زیبایی برخوردار است. گردشگران میتوانند در این روستا به کوهپیمایی، جنگلگردی و لذتبردن از هوای پاک بپردازند.
نام این روستا مرگ است
روستای «مِرگ» که بهاشتباه «مَرگ» تلفظ میشود، یکی از زیباترین و جذابترین روستاهای منطقه الموت در استان قزوین است. این روستا در مسیر جاده قزوین-معلم کلایه و نزدیکی گردنه قسطین لار قرار دارد و در حدود ۳۵کیلومتر با قزوین فاصله دارد. بهرغم نام ترسناکش، روستای مِرگ به طبیعت بکر و مناظر شگفتانگیز خود معروف است.
ویژگی برجسته این روستا شیب تند و منحصربهفرد آن است که باعث شده خانهها در سطوح مختلف و بهطور عمودی روی هم چیده شوند. این وضعیت به روستا ظاهری خاص میدهد که انگار هر لحظه امکان سقوط خانهها وجود دارد. بااینحال این روستا از بلندای خود چشماندازی بینظیر از دره الموت و روستاهای اطراف را به نمایش میگذارد و در شب، چراغهای خانهها چشمانداز خاصی از یک دریاچه نور را ایجاد میکنند. در این زمان روستاهای دیگر منطقه مانند جزایری تابان در تاریکی شب میدرخشند و تجربهای خاطرهانگیز را به ارمغان میآورند.
بهترین زمان بازدید از این روستا از اواخر فروردین تا اوایل آبان است؛ زمانی که طبیعت سرسبز و مناظر آن در بهترین وضعیت قرار دارند. بنابراین روستای مِرگ میتواند مقصدی بینظیر برای علاقهمندان به طبیعتگردی باشد.
روستای آوج
یکی از مقاصد گردشگری زیبا و کمتر شناختهشده در استان قزوین روستای آوج است که در جنوبغربی این استان و نزدیکی استانهای زنجان و همدان واقع شدهاست. این منطقه با طبیعت بکر، آبوهوای مطبوع و جاذبههای طبیعی و تاریخی مکانی مناسب برای علاقهمندان به تاریخ و طبیعتگردی است.
جاذبههای طبیعی
چشمههای آبگرم آوج که خاصیت درمانی دارند، از مهمترین جاذبههای این منطقه بهشمار میروند و گردشگران زیادی جذب میکنند.
غار قلعهکرد در دل کوههای منطقه قرار دارد و برای ماجراجویان و طبیعتگردان جذابیت خاصی دارد.
آبشارها و رودهای خروشان این منطقه، بهویژه در فصلهای بهار و تابستان، زیبایی وصفناپذیری ایجاد میکنند.
منطقه آوج زیستگاه گونههایی مانند قوچ، میش ارمنی و عقاب است که علاقهمندان به حیاتوحش را به این ناحیه میکشاند.
جاذبههای تاریخی
برجهای خرقان 2برج آجری مربوط به دوره سلجوقیاند که از معروفترین جاهای دیدنی استان قزوین محسوب میشوند. این 2برج که حدود ۲۹متر از یکدیگر فاصله دارند، در یک کیلومتری روستای حصار ولیعصر در شهرستان آوج و در ۳۲کیلومتری جاده قزوین به همدان واقع شدهاند. برجهای خرقان در ۲۳خرداد۱۳۵۶ به شماره۱۳۹۵ در آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاند.
مسیر و دسترسی
آوج در فاصله کوتاهی از شهر قزوین و حدود 5کیلومتری شمالغربی شهر آوج قرار دارد. این منطقه بهدلیل مجاورت با کوههای البرز و نزدیکی به الموت، برای طبیعتگردی، کوهنوردی و تفریحات زمستانی نیز مناسب است.
سوغات محلی
از سوغاتیهای این منطقه میتوان به گردو، عسل، بادام و نان محلی اشاره کرد که میان گردشگران محبوبیت زیادی دارند. اگر بهدنبال مقصدی آرام و متفاوت برای استراحت و کشف طبیعتی بکر هستید، روستای آوج گزینهای فوقالعاده است.