• پنج شنبه 4 بهمن 1403
  • الْخَمِيس 23 رجب 1446
  • 2025 Jan 23
سه شنبه 29 آبان 1403
کد مطلب : 240911
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wjG8R
+
-

کاهش ۹۰ درصدی جمعیت فک‌های خزر

مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست اعلام کرد: از آغاز قرن بیستم جمعیت فک خزری با کاهش ۹۰ درصدی در سال ۲۰۰۵ به ۱۰۰ هزار قلاده و کمتر رسید و براساس آخرین گزارش محققان دانشگاه لیدز انگلستان، سال ۲۰۱۵ جمعیت این‌گونه در خزر به ۷۰ هزار قلاده تقلیل یافت.
فک خزری از کوچک‌ترین اعضای خانواده فک‌هاست که تنها در دریای خزر یافت می‌شود. جمعیت این حیوان در دهه‌های اخیر به سرعت کاهش یافت و در معرض خطر انقراض قرار گرفت. در هفته‌های اخیر نیز ۲۰ لاشه فک خزری به سواحل جنوبی دریای خزر در ایران رسید که به‌گفته مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست، تلف شدن آنها می‌تواند به‌دلیل آلودگی‌های دریایی و صید غیرمجاز باشد. محمد طالبی‌متین درباره تعداد فک‌های خزری به ایسنا گفت: این‌گونه در پایان قرن ۱۹بیش از یک‌میلیون فراوانی داشت. او درباره علت مرگ‌ومیر فک‌های خزری گفت: این موضوع دلایل متنوعی ازجمله آلودگی‌های دریایی (نفت و گاز)، زمین‌شناسی (تصاعد گازهای کف دریای خزر)، ماهیگیری غیرمجاز، بیماری‌ها، سموم و... دارد.
به‌گفته طالبی‌متین لاشه‌هایی که هفته‌های گذشته به سواحل ایران رسید غالبا بسیار پوسیده و در مرحله تجزیه بودند که برای تشخیص علت‌یابی مرگ‌ومیر مناسب نیستند، اما با این حال علت مرگ فک‌ها در دست بررسی و تحقیق است.
 مدیرکل دفتر زیست‌بوم‌های دریایی سازمان حفاظت محیط‌زیست درباره اقدامات مشترک با کشورهای حاشیه خزر برای حفاظت از فک‌های خزری گفت: تاکنون مکاتباتی از سرکنسولگری کشورمان در قزاقستان همچنین سفارت جمهوری اسلامی ایران در روسیه درخصوص اطلاع‌رسانی بررسی تلفات فک خزری از سوی آن کشورها داشتیم، ولی هنوز علت مشخص و دقیقی درخصوص این تلفات تعیین نشده و با توجه به زمان‌بر بودن تشخیص علل ویروسی و میکروبی، موضوع در دست بررسی است.  
طالبی‌متین درباره میزان استفاده از ظرفیت‌های دانشگاهی و پژوهشی برای حفاظت از فک خزری گفت: از ظرفیت دانشگاه تربیت‌مدرس نور و همکاری مرکز حفاظت از فک خزری در تدوین برنامه اقدام ملی استفاده شده و در تفاهمنامه با دانشگاه تربیت‌مدرس که در دست امضاست، مقرر شده دبیرخانه برنامه اقدام ملی حفاظت از فک خزری در دانشگاه تربیت‌مدرس مستقر شود. تا از ظرفیت‌های آزمایشگاهی، دانشجویی و استادان این دانشگاه جهت حفاظت و اجرای برنامه اقدام ملی بهره‌گیری شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید