• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
شنبه 12 آبان 1403
کد مطلب : 239299
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/wjJNz
+
-

تکرار و تمرین باعث می‌شود آنچه به حافظه کوتاه‌مدت سپرده شده است به حافظه بلندمدت منتقل شود

تبدیل حافظه کوتاه‌مدت به بلندمدت

تبدیل حافظه کوتاه‌مدت به بلندمدت

محققان، اغلب از آنچه به‌عنوان مدل 3طبقه یاد می‌شود برای درک مفهوم حافظه انسانی استفاده می‌کنند. این مدل نشان می‌دهد که حافظه از 3ذخیره اصلی تشکیل شده است؛ حسی، کوتاه‌مدت و بلندمدت و هریک از اینها را می‌توان براساس ظرفیت ذخیره‌سازی و مدت زمان، تشخیص داد. درحالی‌که حافظه بلندمدت، ظرفیت به ظاهر نامحدودی دارد که سال‌ها دوام می‌آورد، حافظه کوتاه‌مدت هم از نظر ظرفیت و هم از نظر مدت زمان محدود است. برای اینکه یک حافظه حفظ شود، باید از ذخیره‌های کوتاه‌مدت به حافظه بلندمدت منتقل شود. مکانیسم‌های دقیق برای چگونگی این اتفاق بحث‌برانگیز است و به‌خوبی شناخته نشده است. مدل کلاسیک که به مدل اتکینسون-شیفرین یا مدل چندوجهی معروف است، می‌گوید که تمام خاطرات کوتاه‌مدت پس از مدت زمان معینی به‌طور خودکار در حافظه بلندمدت قرار می‌گیرند.

اخیراً محققان دریافته‌اند که با انجام برخی ویرایش‌های ذهنی، فقط خاطرات خاص برای نگهداری طولانی‌مدت انتخاب می‌شوند. عواملی مانند زمان و تداخل می‌توانند بر نحوه رمزگذاری اطلاعات در حافظه تأثیر بگذارند. از منظر دیدگاه پردازش اطلاعات، حافظه انسان بسیار شبیه به یک کامپیوتر عمل می‌کند. در این مدل، اطلاعات ابتدا وارد حافظه کوتاه‌مدت (یک ذخیره موقت برای رویدادهای اخیر) می‌شود و سپس بخشی از این اطلاعات به حافظه بلندمدت (یک ذخیره نسبتاً دائمی) منتقل می‌شود؛ دقیقاً مانند اطلاعاتی که روی هارد دیسک یک کامپیوتر قرار می‌گیرد.

تکه‌تکه کردن حافظه
تکه‌تکه کردن یکی از تکنیک‌های حفظ است که می‌تواند انتقال اطلاعات به حافظه بلندمدت را تسهیل کند. این رویکرد شامل سازماندهی اطلاعات در گروه‌ها، عبارات، کلمات یا اعداد آسان‌تر است؛ به‌عنوان مثال، به‌خاطر سپردن عدد زیر نیاز به تلاش زیادی دارد: 65،495،328،463. با این حال، اگر 3‌تا3‌تا تقسیم شوند، آسان‌تر به ذهن سپرده می‌شوند.

تثبیت حافظه
تثبیت حافظه فرایندی است که در آن مغز خاطرات کوتاه‌مدت را به خاطرات بلندمدت تبدیل می‌کند. تکرار یا یادآوری اطلاعات بارها و بارها تغییرات ساختاری در مغز ایجاد می‌کند که شبکه‌های عصبی را تقویت می‌کند. تحریک مکرر 2نورون احتمال تکرار آن را در آینده افزایش می‌دهد.

تمرین و نگهداری
تمرین و نگهداری می‌تواند به انتقال خاطرات از حافظه کوتاه‌مدت به بلندمدت کمک کند؛ به‌عنوان مثال، شما ممکن است از این رویکرد هنگام مطالعه مواد برای امتحان استفاده کنید. به‌جای اینکه فقط یک یا دو بار اطلاعات را مرور کنید، ممکن است به‌طور مکرر یادداشت‌های خود را مرور کنید تا زمانی که اطلاعات مهم به حافظه سپرده شود.

روش‌هایی برای بهبود حافظه
عبارات یادداشتی، اختصارات یا قافیه‌ها که به‌راحتی به‌خاطر سپرده می‌شوند می‌توانند به انتقال خاطرات کوتاه‌مدت به ذخیره‌سازی‌ طولانی‌مدت کمک کنند. چند مثال رایج عبارتند از: نام اختصاری که نشان‌دهنده حرف اول هر رنگ رنگین کمان (قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش) است یا ایجاد قافیه‌ای که برای به‌خاطر سپردن املای کلمات رایج استفاده می‌شود.
یکی دیگر از راهبردهای یادگاری که به حدود 500سال قبل از میلاد برمی‌گردد، روش مکان‌یابی است. روش مکان‌یابی شامل قرار دادن ذهنی مواردی است که می‌خواهید یاد بگیرید یا به‌خاطر بسپارید در اطراف یک اتاق، مانند روی مبل، کنار یک گیاه یا روی صندلی پنجره. برای فعال کردن حافظه خود، سپس خود را در حال رفتن به هر کدام از آن مکان‌ها تجسم می‌کنید و باعث به یاد آوردن آن اطلاعات می‌شوید.

حافظه بلندمدت چگونه شکل می‌گیرد؟
مدل پردازش اطلاعات حافظه انسانی شبیه به‌کار یک کامپیوتر است. اطلاعات وارد حافظه کوتاه‌مدت (ذخیره موقت) می‌شود، سپس مقداری از این اطلاعات به حافظه بلندمدت (ذخیره نسبتا دائمی) منتقل می‌شود، دقیقا مانند اطلاعاتی که در هارد دیسک رایانه ذخیره می‌شود.
خاطراتی که به‌طور مکرر به آنها دسترسی پیدا می‌کنند قوی‌تر و به یاد آوردن آنها آسان‌تر می‌شود. دسترسی مکرر به این خاطرات، شبکه‌های عصبی را که اطلاعات در آنها رمزگذاری شده است، تقویت می‌کند و منجر به یادآوری راحت‌تر اطلاعات می‌شود. هنگامی که اطلاعات مورد نیاز است، با استفاده از نشانه‌های محیطی، مانند دسترسی به یک پوشه ذخیره‌شده در رایانه، از این ذخیره‌سازی‌ طولانی‌مدت خارج می‌شود. با این حال، این خاطرات ذخیره‌شده را می‌توان تغییر داد یا حتی گاهی اوقات به‌طور کلی از بین برد. خاطراتی که اغلب یادآوری نمی‌شوند، گاهی اوقات می‌توانند ضعیف یا با اطلاعات دیگری جایگزین شوند.

 

این خبر را به اشتراک بگذارید